Alleen beste jeugd blijft over, gerichte aankopen nemen fakkel over bij Anderlecht
RSC Anderlecht legde zondag Cercle Brugge over de knie. De thuisploeg haalde het met 2-0. Bij paars-wit stonden 'slechts' twee jeugdproducten in de basis. Het was voor een tweede keer dit seizoen dat dat gebeurde. Toeval dat minder is dan vorig seizoen of is er meer aan de hand. VoetbalPrimeur.be zet alles even op een rij.
Er was een tijd – zo'n twintig jaar geleden – dat Anderlecht amper jeugdspelers gebruikte. De voorbije jaren veranderde die trend enorm. Neerpede leverde heel wat talenten af, die doorgroeide naar de top. Denken we aan Romelu Lukaku, Youri Tielemans en Leander Dendoncker. Daarnaast kregen de voorbije maanden almaar meer jongens hun kans om zich te bewijzen in de A-kern. Voorbeelden genoeg met Killian Sardella en Sieben Dewaele.
Vorig seizoen tegen KAA Gent bracht Frank Vercauteren een elftal aan de aftrap met een gemiddelde leeftijd van amper 20,9 jaar. Het tweede jongste elftal ooit van paars-wit in de Belgische Eerste Klasse de laatste dertig jaar. Nagenoeg het hele seizoen werkte Anderlecht af met een elftal dat gemiddeld 22 jaar was. Heel wat jonkies kwamen immers net piepen.
Zondag tegen Cercle Brugge stonden van de match tegen KAA Gent nog vier spelers in de basis. Hendrik Van Crombrugge, Derrick Luckassen, Sambi Lokonga en Jérémy Doku. Die laatste twee hielden de eer van Neerpede in de basisploeg hoog. Doku – ondertussen Rode Duivel – is nog altijd maar 18 jaar en Lokonga is met zijn 20 jaar nog verre van een ancien.
Anderlecht begon aan het seizoen tegen KV Mechelen met vier jeugdspelers in de ploeg. Naast Lokonga en Doku kwamen ook nog Sardella en Francis Amuzu aan de aftrap. Tegen STVV kwamen enkel Doku en Anouar Ait El Hadj aan de aftrap qua jeugdspelers. Tegen Moeskroen (3 jeugdspelers) en KV Oostende (4 jeugdspelers) mocht Marco Kana opdraven. Antoine Colassin startte tegen Les Hurlus.
Gerichte aankopen
Gelooft Anderlecht niet meer in de jeugd of is er wat anders aan de hand? Dat Vincent Kompany minder jeugdspelers gebruikt in vergelijking met vorig seizoen heeft met meerdere redenen te maken. Doordat hij zelf zijn voetbalschoenen aan de haak hing verdween er – hoe je ook draait of keert – één jeugdspeler met een vaste basisplaats uit de ploeg. Kompany mag dan wel 34 zijn. Het blijft een kind van Neerpede.
Daarnaast heeft Anderlecht het kaf van het koren gescheiden. Sardella en Dewaele zijn daar mooie voorbeelden van. De twee jongens beschikken over het nodige talent, maar ze zitten nog (net) onder de Belgische top. Anderlecht investeerde daarom gericht in backs. Bogdan Mykhaylichenko (23) en Michael Murillo (24) blijken gerichte aankopen, die aantoonbaar beter zijn dan de eigen jeugd.
Jeugd geplaagd door blessures
Antoine Colassin kreeg dan weer te maken met blessureleed. Door een enkelblessure was hij bijna 150 dagen buiten strijd. Toch is het geloof in de omgevormde aanvaller groot. Paars-wit verlengde in juli nog zijn contract tot 2025. Anderlecht besefte evenwel dat Colassin op zijn 19e nog niet de aanval alleen kan dragen en Anderlecht heeft nood aan een goalgetter, iets wat de voorbije seizoenen ontbrak. Kompany haalde daarom Lukas Nmecha in huis. De 21-jarige Duitser kent de trainer nog van zijn bij City. Bij zijn vorige verhuurperiodes zweeg zijn kanon vaak, maar de trainer gelooft in zijn kunnen.
Enigma Verschaeren
Tot slot is er nog één uitzondering op de regel, Yari Verschaeren. De creatieve middenvelder was vorig seizoen echt naam aan het maken voor zichzelf, maar toen viel ook hij maanden uit door blessureleed. Dit seizoen komt Verschaeren maar niet in de ploeg bij Anderlecht. In drie korte invalbeurten kwam hij amper aan 24 speelminuten. Opvallend, voor de Rode Duivels kwam hij als invaller tegen IJsland 25 minuten in actie. Tegen Cercle gaf hij op 15 minuten wel zijn visitekaartje af. Het zou bijzonder zijn moest Verschaeren niet snel terug een basisplaats hebben bij Anderlecht. Wat ons betreft mag Zakaria Bakkali beginnen te vrezen voor zijn plaats in de ploeg.
In Youth We Trust blijft overeind
Dat Anderlecht dus minder jeugdspelers gebruikt in vergelijking met vorig seizoen klopt. Dat de slogan In Youth We Trust overboord gegooid is, klopt dan weer helemaal niet. Afgelopen zomer deed Anderlecht er immers alles aan om haar talenten te laten bijtekenen. Dat lukte ook aardig met onder meer ook nog Kana en Sardella.
En ook dit seizoen blijft Anderlecht een van de jongste elftallen van de Jupiler Pro League hebben. In vergelijking met andere Belgische topclubs bracht het ook dit weekend meer eigen jeugdspelers aan de aftrap. Bij KAA Gent en Club Brugge stond de teller het afgelopen weekend op 0. Bij Brugge stonden met Youssouph Badji met Odilon Kossounou twee tieners in de basis. Bij Gent stonden dan weer Castro-Montes en Roef in de ploeg die een verleden hebben bij ... de jeugd van Anderlecht.
De komende maanden zullen de jonkies bij Anderlecht ook nog de nodige speelminuten krijgen. Alleen zijn de plaatsen een pak duurder geworden. Ait El Hadj en Verschaeren vielen nog in tegen Cercle. Terwijl op de bank ook nog Kana en Sardella op de bank zaten. Kristian Arnstad moet trouwens het volgende talent worden dat doorbreekt bij paars-wit. De 17-jarige Noor kwam via Frank Arnesen naar Brussel en maakte al indruk op Kompany.
Dat Anderlecht blijft geloven in de jeugd hoeft ook niet te verbazen. Paars-wit rekent immers op het feit dat de jeugd binnenkort stevig de kast zal spekken. Doku kan nagenoeg in één klap de financiële toestand een enorme impuls geven. Maar eerst rekenen ze in Brussel nog op sportief succes door de jeunesse. Of zoals ze in Amsterdam zeggen, de jeugd heeft de toekomst.