Lukaku strijdt tegen Sevilla om de Europa League: 26 weetjes als opwarmer

21 augustus 2020 om 20:00
Update: 21 augustus 2020 om 20:00

Vrijdagavond gaat Romelu Lukaku met zijn Internazionale op zoek naar een eerste triomf in het blauw-zwarte shirt. Dan zal zijn ploeg in de finale van de Europa League wel moeten afrekenen met specialist FC Sevilla. Door de afwijkende formule waarin het toernooi (noodgedwongen) afgewerkt werd, wekte het de voorbije weken heel wat belangstelling op. VoetbalPrimeur.be warmt de kijklustigen al op met 26 weetjes over de finale.

De finale

·       De Europa League-finale anno 2020 vindt plaats in het RheinEnergie Stadion in Keulen. Het is voor het eerst dat die stad dat spektakel mag ontvangen. Oorspronkelijk viel die eer te beurt aan Gdansk. Door de corona-uitbraak zullen de Polen echter een extra jaartje geduld moeten opbrengen. In 2022 krijgt Sevilla overigens een uitgelezen kans om voor eigen volk te triomferen, want dan is het eigen Pizjuán het decor.

·       Een finale op Duitse bodem, dat is natuurlijk al eerder gebeurd. De laatste keer dateert van tien jaar geleden. Het zou de Spaanse burger moed kunnen geven, want in 2010 trok Atlético Madrid aan het langste eind tegen Fulham Fc (2-1).

·       Jammer genoeg zullen er vrijdag geen toeschouwers aanwezig zijn. Dat dat historisch is, hoeft geen betoog. Tot op heden staat het laagterecord op naam van Bastia en PSV. In 1978 kon de terugwedstrijd op Corsica slechts een 15.000-tal kijklustigen warm maken.

·       Sinds de finale van de UEFA Cup/Europa League in één wedstrijd afgewerkt wordt (in 1998 was dat de eerste keer zo) vielen er 73 goals in de eindstrijd. Dat zijn er gemiddeld 3,3 per duel. Dat cijfer ligt hoger dan bij de Champions League: 65 goals, 2,95 gemiddeld.

·       Voor trainers Antonio Conte en Julen Lopetegui ligt een primeur voor het grijpen. Beide heren kunnen hun eerste Europese trofee grijpen. De prijzenkast van Conte is uiteraard al aardig gevuld, met Italiaanse en Engelse onderscheidingen. Voor Lopetegui daarentegen zou het pas het allereerste zilverwerk ooit zijn als clubcoach. Als selectieheer van de Spaanse jeugdelftallen wist hij wel al kampioenschappen te winnen.

·       Sevilla is de recordhouder in de Europa League (en haar voorganger) met vijf eindzeges. Die behaalde het bovendien op amper tien jaar tijd, tussen 2006 en 2016. Ook Inter heeft enkele exemplaren in haar vitrine staan, drie stuks. De Nerazzurri veroverden die alle drie in de jaren ’90.

·       Zowel Sevilla als Inter behoren tot de best presterende ploegen uit de historie van het toernooi. De Milanezen staan zelfs aan kop van de eeuwige ranglijst. In totaal verzamelden zij al 236 ‘punten’; geen enkele club doet beter. Sevilla prijkt op plek drie in dat klassement, met exact 200 punten. Sporting Clube de Portugal nestelt zich daar tussenin (218). Overigens mag Club Brugge zich nog steeds de vierde beste club uit de geschiedenis van de UEFA Cup/Europa League noemen, terwijl RSC Anderlecht zevende staat.

Sevilla

·       Sevilla is de enige club die drie edities op rij met de oppergaai ging lopen: 2014, 2015 en 2016. Tien jaar eerder had het de trofee al twee keer op rij in de wacht gesleept. Ook dat kunststukje was vrij uniek, enkel Real Madrid deed het voor (1985-1986).

·       Dat het in Europa eenvoudiger is om prijzen te pakken dan in eigen land, zegt veel over de sterkte van de Primera Division. De erelijst van Sevilla spreekt op dat vlak boekdelen. Als rood-wit Inter de baas kan, schrijft het haar zesde Europese prijs bij. Ook in eigen land staat de teller op zes, met één titel en vijf keer de Copa del Rey (Supercups niet meegerekend).

·       Sevilla is in deze Europa League de koning van het balbezit. In de top-vijf van spelers met het hoogste aantal passes prijken liefst drie Andalusiërs: Joan Jordan, Jules Koundé en Nemanja Gudelj. Die laatste is de absolute metronoom met een succesratio van 95 procent.

·       Over die Gudelj gesproken, hij sukkelde de voorbije week met een coronabesmetting. Dat nieuws werkte als een extra motivatie voor zijn ploeggenoten, aangezien de Serviër bijzonder geliefd is in de kleedkamer. Daarom wilde Sevilla ook koste wat kost doorstoten, om hem nog speeltijd te gunnen. In de halve finale mocht Gudelj al even invallen.

·       In zijn voorbeschouwing zal Conte ongetwijfeld wijzen op de klasse van Lucas Ocampos. De Argentijn is een gevaarlijk heerschap, al staat zijn vizier niet altijd even scherp. Negen van zijn veertien pogingen in het toernooi gingen over of naast. Pijnlijk, maar klein bier ten opzichte van Davidson. De aanvaller van Vitória SC vond bij vijftien van zijn negentien schoten het kader niet.

Inter

·       Inter kon dus al drie keer juichen in de vroegere UEFA Cup, maar in 1997 verloor het ook een finale. Het Schalke 04 van Marc Wilmots was de boeman.

·       Sevilla is dus de recordhouder in de UEFA Cup/Europa League en zal dat zeker nog even blijven. Bij een zege kan Inter wel alleen tweede worden in het lijstje der laureaten. Ook Liverpool FC, Juventus en Atlético Madrid juichten drie keer.

·       Geen enkele ploeg haalde vaker de halve finales van het toernooi dan Inter: acht keer.

·       Als Inter Sevilla opzij zet, bezorgt het Italië haar tiende eindoverwinning ooit. Daarmee zou het land in het spoor sluipen van koploper … Spanje. Dat zit voorlopig aan elf eindwinsten.

·       De Italiaanse clubs hebben een uitstekende reputatie opgebouwd in de UEFA Cup/Europa League, maar de laatste jaren was daar niets van te merken. Straffer nog: Inter is pas het eerste team uit de laars dat er dit millennium in geslaagd is om de finale te halen! In de jaren ’90 domineerde Italië deze competitie nochtans, met dertien finaleplaatsen . Vier keer was er zelfs een volledig Italiaanse apotheose. Het ter ziele gegane Parma schonk het land in 1999 als laatste de beker (3-0 tegen Olympique Marseille).

·       Inter kan de eerste ploeg worden die één van de grote Europese toernooien verovert door al haar wedstrijden te winnen. Sinds het instroomde uit de Champions League liet het geen kruimel liggen voor Ludogorets, Bayer Leverkusen en Shakhtar Donetsk. Dat gebeurde zowel in de UEFA Cup/Europa League als Champions League nog nooit. Tottenham Hotspur, Borussia Mönchengladbach, IFK Göteborg (twee maal), Ajax, Galatasaray, Feyenoord en Chelsea FC bleven in hun zegetocht wel ongeslagen, maar speelden minstens één keer gelijk.

·       Inter snakt hoe dan ook naar een trofee. De meest recente stamt al af uit 2011, toen het de Coppa Italia tot een goed einde bracht. 2010 was een absoluut boerenjaar dankzij een historische treble.

Lukaku

·       Voor onze landgenoot kan het de tweede Europese trofee uit zijn loopbaan worden. In 2012 stond hij op de loonlijst van Chelsea FC, dat de Champions League in de wacht sleepte. Lukaku kwam toen echter geen enkele minuut in actie, waardoor hij die trofee niet als de zijne beschouwt.

·       Lukaku stond al eens aan het kanon in een Europese finale. In de Super Cup van 2018 gaf hij met Manchester United CL-houder Real Madrid partij. De Spanjaarden wonnen met 2-1, ondanks de aansluitingstreffer van Big Rom.

·       Lukaku kan zich nog tot topscorer van deze editie kronen, maar dan zal hij stevig uit zijn pijp moeten komen. Momenteel zit hij aan zes rozen, koploper Bruno Fernandes (Man United) staat op acht. Toch zal de Rode Duivel er drie moeten maken om hem voorbij te steken. Bij een gelijke stand kijkt de UEFA namelijk naar het aantal assists, en dat is in het voordeel van Fernandes (vier tegenover twee).

·       Het Anderlecht-product kan zich troosten met de gedachte dat die eer hem al eens te beurt viel. In het seizoen 2014-2015 waren zijn acht treffers in het shirt van Everton FC voldoende om zich, samen met Alan van RB Salzburg, de beste schutter te noemen.

·       Het doelpuntengemiddelde van Lukaku oogt alvast veelbelovend. In deze EL-campagne doet hij de netten één keer om de 59 minuten trillen. Geen enkele speler doet/deed beter.

·       In totaal zit Lukaku nu aan negentien goals in de Europa League. Lang niet slecht, maar in de geschiedenis van het toernooi liepen nog grotere kanonnen rond. De huidige recordhouder is nog steeds Henrik Larsson: de Zweed maakte liefst 40 potten in de UEFA Cup en haar opvolger.

·       Als Belg scoren in een finale van de UEFA Cup of Europa League, alledaags is het niet. Vorig seizoen liet Eden Hazard nog zien hoe het moet. Hij maakte er zelfs twee in de 4-1-overwinning van Chelsea. Illustere voorgangers zijn Marc Wilmots (1997), Alex Czerniatynski (1984, Tottenham-Anderlecht 1-1), Raoul Lambert (1976, in beide wedstrijden van Club Brugge tegen Liverpool FC) en Julien Cools (1976, in de thuismatch tegen Liverpool).