Dessers op weg naar KRC Genk: zo verging het de andere topaankopen
KRC Genk wil met Cyriel Dessers een stapje vooruit zetten. De Limburgers hebben dan ook vier miljoen euro over voor de aanvaller. Dessers komt daarmee in de top tien van topaankopen bij Genk, maar ze waren niet allemaal succesvol.
De club van vier miljoen
Het is lang niet de eerste keer dat KRC Genk vier miljoen euro neertelt voor een speler. In 2015 was Neeskens Kebano de eerste. Hij kwam toen voor dat bedrag over van Sporting Charleroi. Kebano was wel een basispion, maar echt indrukwekkend speelde de winger niet. Na amper één seizoen vertrok hij al naar Fulham, waar hij nog steeds onder contract ligt. Dit seizoen speelde hij wel maar zeven keer mee in de Premier League. Zijn contract loopt volgende week af.
Ruslan Malinovskyi was een veel groter succesverhaal. Hij kwam over van Shakhtar Donetsk en met zijn gouden traptechniek bewees hij snel zijn waarde voor KRC Genk. Hij had een belangrijk aandeel in de landstitel van vorig seizoen en verzilverde dat met een transfer naar Atalanta Bergamo. Daar werd hij in oktober van vorig jaar al verkozen tot Speler Van De Maand.
Ook voor Casper De Norre werd vier miljoen euro betaald aan provinciegenoot STVV. De Norre maakt die hoge transfersom nog niet meteen waar. Hij is een geschikte back-up die op beide flanken kan spelen, maar moet nog stevig knokken om ooit aan een basisplaats te geraken in de Luminus Arena. Misschien kan een vertrek van Joakim Maehle hem een boost geven.
Twee spelers van 4,5 miljoen euro
In 2013 brak KRC Genk zijn transferrecord om Ilombe Mboyo te halen bij KAA Gent. Mboyo was echter al snel onpopulair bij de fans: hij blonk niet uit in werkkracht en liet maar glimpen van zijn talent zien. Uiteindelijk kon hij voor KRC Genk maar 13 goals maken op 49 wedstrijden en vertrok hij naar FC Sion in Zwitserland. Via KV Kortrijk versierde hij inmiddels een lucratieve transfer naar Al-Raed in Saoedi-Arabië.
Over Daniel Muñoz Mejía valt natuurlijk minder te zeggen, want de Colombiaan speelde nog geen wedstrijden in het shirt van KRC Genk. Hij komt alvast met mooie adelbrieven: de 24-jarige Muñoz was captain bij zijn ex-club Atletico Nacional en werd door landgenoot Ivan Cordoba zelfs aangeraden bij Inter. De Italianen deden die investering echter niet.
#Institucional | Atlético Nacional y el KCR Genk de Bélgica han llegado a un acuerdo verbal para el traspaso de nuestro capitán Daniel Muñoz. Lee el comunicado aquí: https://t.co/DxPIfwZUwH pic.twitter.com/uNkFhmhZtB
— Atlético Nacional (@nacionaloficial) May 28, 2020
Ianis Hagi (4,7 miljoen euro)
Hagi is voorlopig de vijfste duurste speler ooit bij KRC Genk. Zijn transfer had dan ook heel wat voeten in de aarde, maar Hagi kon niet brengen wat de fans verwachtten. In zijn eerste seizoen in België kon hij zijn stempel niet drukken. Vooral onder Hannes Wolf verdween hij in de schaduw.
KRC Genk verhuurde hem uiteindelijk met aankoopoptie aan het Schotse Rangers FC, waar hij wel al mooie dingen liet zien. Rangers nam hem over voor vijf miljoen euro. Een klein beetje winst dus voor KRC Genk, maar daar werd waarschijnlijk toch iets meer verwacht van de prestigieuze transfer. Een vreemd einde van een lange soap.
Markus Ingvartsen (4,95 miljoen euro)
Ook hij was op een gegeven moment de duurste transfer ooit bij Genk. Ingvartsen kwam over van FC Nordsjaelland in Denemarken, waar hij aan de lopende band scoorde. De Belgische competitie bleek echter een heel ander paar mouwen. Ingvartsen kwam dertig keer in actie en kwam amper vijf keer tot scoren. Hij werd bovendien afgeremd door blessureleed.
Afgelopen seizoen kon hij een nieuw begin maken in de Bundesliga, bij Union Berlin. Hij heeft daar nog een contract lopen voor twee seizoenen. In Duitsland kwam hij afgelopen seizoen negen keer in actie en scoorde hij twee doelpunten. Ook niet bepaald statistieken die hem hoog op de pikorde zullen plaatsen.
Patrik Hrošovský (5,2 miljoen euro)
Hrošovský werd vorige zomer gehaald als nieuwe leider voor het middenveld. Bij Viktoria Plzen vervulde hij die rol met verve, maar bij KRC Genk loopt het toch wat moeilijker. Hrošovský speelt voorlopig te anoniem om zijn stempel te drukken. Bovendien speelt hij op de positie van Malinovskyi, waardoor de verwachtingen torenhoog lagen.
Hij heeft echter een contract tot 2024, waardoor hij sowieso ook volgend seizoen zijn kans zal krijgen. Momenteel zullen er bovendien weinig ploegen bereid zijn om het contract van Hrošovský over te nemen.
Paul Onuachu (6 miljoen euro)
Onuachu is een type dat KRC Genk nog niet had: door zijn lengte en kracht is hij bij elke voorzet een gevaar in de box. Zijn eerste controle is niet om over naar huis te schrijven, maar met negen doelpunten in de Jupiler Pro League kon hij zijn kunnen als stormram toch al bewijzen. Na het vertrek van Aly Samatta kreeg hij veel druk om de schouders, want spitsbroeder Stephen Odey is voorlopig geen hoogvlieger.
Komend seizoen zou Wolf voluit kunnen gaan voor twee spitsen, met een duo Onuachu-Dessers. Dat spitsenduo van tien miljoen euro kan zeker op Belgisch niveau heel wat brokken maken. Qua scorend vermogen zal het in ieder geval goed zitten bij Genk.
Theo Bongonda (7 miljoen euro)
Hij is voorlopig de allerduurste speler ooit bij KRC Genk, al kan dat in de zomer natuurlijk nog veranderen. KRC Genk zit op een serieuze spaarpot. Ze wilden Bongonda absoluut hebben en bood dan ook een enorm bedrag naar Belgische normen. Na het vertrek van Leandro Trossard moest er sowieso een echte klepper bij voor op die flank.
Een Trossard is Bongonda nog niet, zeker als het aankomt op statistieken. Bongonda blijft echter een toptalent en één van de beste dribbelaars in de Jupiler Pro League. Volgend seizoen moet dat zich ook vertalen in meer goals en assists. Deze investering is zeker nog geen verloren zaak voor KRC Genk.