Moet 1B zich spiegelen aan Nederland? "Geen gedrocht, maar volwaardige competitie"
De Pro League breekt zich dezer dagen het hoofd over de competitieformule voor komend jaar. Extra moeilijkheid is het grof geschut dat de Licentiecommissie deze week bovenhaalde: liefst zeven clubs zitten in de penarie voor volgend seizoen. Vooral in Eerste Klasse B sneuvelt de ene na de andere. Specialist Karel Fraeye pleit voor een totale hervorming en kijkt daarvoor naar onze noorderburen.
Het moet gezegd: het Nederlandse voetbal beschikt over een degelijk uitgebouwde Tweede Klasse, de zogenaamde Keuken Kampioen Divisie. Volgens Fraeye, een kenner van het voetbal op lagere niveaus, kan dat model perfect dienen als inspiratiebron voor de Belgische 1B. Fraeye doet de troefkaarten van de Nederlandse Tweede Klasse uit de doeken: lagere lonen, meer eigen jeugd en grotere kans op promotie.
"Geen gedrocht met acht clubs, maar een volwaardige competitie met maar liefst 20 ploegen, twee directe promovendi en een mogelijke derde die kan promoveren via een play-offsysteem met ook clubs uit de Eredivisie", zo omschrijft Fraeye de Keuken Kampioen Divisie bij Sporza. "De salarissen liggen bij zowat alle clubs in de tweede afdeling een pak lager: het gros van de spelers voetbalt er voor 1.500 tot 3.000 euro netto per maand, met heel beperkte wedstrijdpremies. Jonge spelers investeren in zichzelf om zich in de kijker te spelen, in de wetenschap dat clubs spelers ook alle kansen bieden in het eerste elftal", benoemt de ex-trainer voordeel één.
Promotie weer realistisch maken
"Waarom dit probleem niet duurzaam oplossen?", vraagt Fraeye zich af. "Maak promotie realistisch en maak van degradatie geen ramp. Leer andermaal van onze noorderburen. Als drie of vier clubs uit 1A elk seizoen degraderen, promoveren er dus ook weer drie of vier. Een bijzonder simpele logica die ervoor zorgt dat wanneer een club als Eupen, Waasland-Beveren of Cercle Brugge het jaar nadien uitkomt in de Tweede Klasse, zij met een realistisch sportief en extra-sportief beleid het seizoen daarop hun plek weer moeten kunnen innemen."
"Zo ontstaat er bovendien een veel grotere spankracht in beide competities, waar een hervorming nu echt wel onvermijdelijk is. Kans op promotie in het huidige format is te onwaarschijnlijk." In het huidige systeem degradeert enkel de laatste ploeg uit 1A en strijden twee clubs uit 1B om te stijgen in twee promotieduels. Nu de terugwedstrijd tussen K. Beerschot V.A. en Oud-Heverlee Leuven door de coronacrisis waarschijnlijk niet kan afgewerkt worden, ligt er een voorstel op tafel om het aantal clubs in 1A voor één seizoen uit te breiden van zestien naar achttien clubs.