Makelaars houden (Belgische) voetbal in greep: "Clubs kunnen niet buiten Bayat om"

11 april 2020 om 09:02
Laatste update: 11 april 2020 om 11:31

Na de veelbesproken Operatie Propere Handen was één van de verzuchtingen dat de macht van de makelaars op het Belgische voetbal te groot was. De Pro League maakte daar een strijdpunt van, maar het afgelopen jaar heeft dat niet meteen geresulteerd in een verandering. Wat heet: in totaal gaven de Belgische clubs zo'n 46 miljoen euro (!) uit aan zaakwaarnemers.

Dat hallucinante bedrag vraagt om verduidelijking. Sporteconoom Thomas Peeters onderstreept dat makelaars nog steeds een cruciale factor zijn in het huidige voetbalmodel. "Je ziet eerst en vooral dat ondanks Operatie Zero het voor Belgische clubs zeer moeilijk is om niet afhankelijk te zijn van makelaars", aldus Peeters bij Sporza. "De voetbalmarkt is internationaal dus is het voor een klein land als België moeilijk om eigen regels af te dwingen. Makelaars bieden nu eenmaal een service aan die veel clubs niet kunnen vervangen door iets anders. België is een import- en exportland. Om de Europese transfermarkt te bespelen, heb je makelaars nodig." 

Het zijn echter niet enkel de clubs die van de zaakwaarnemers gebruik maken. Ook de spelers rekenen nu eenmaal op hun diensten. "Veel voetballers die zich laten vertegenwoordigen hebben die makelaars ook nodig om professioneel te kunnen werken", legt Peeters uit. "De meeste spelers hebben zelf geen kaas gegeten van het onderhandelen van contracten. Ze willen een omkadering, maar sommige makelaars zullen dat iets meer ter goeder trouw doen dan anderen."

Bayat blijft koning
Uit het onderzoek bleek dat Mogi Bayat, nochtans uitgespuwd door verschillende clubs na Operatie Propere Handen, nog altijd de plak zwaait in het Belgische voetballandschap. "Dat zegt mij dat de posities die zijn ingenomen voor het voetbalschandaal begon, nog steeds waardevol zijn", analyseert Peeters. "Bayat heeft een heel groot en sterk netwerk. Hij heeft veel spelers in zijn portefeuille die onze clubs interesseren. Zo kunnen clubs gewoon niet buiten de persoon Bayat. Je kan dat zeer spijtig vinden, maar het is de realiteit. Dat wordt nog maar eens bevestigd."