Het eindrapport van Royal Antwerp FC: The Great Old terug op weg naar de top
Play-Off 1 is gespeeld en dat betekent dat het voor VoetbalPrimeur.be de tijd is om de topclubs onder de loep te nemen. Dit is ons eindrapport van nummer vier Royal Antwerp FC.
Transfers
De achtste plaats van 2017/18 strookte niet met de ambities van de club. Om Play-Off 1 niet nog eens mis te lopen werden klinkende namen als Lior Refaelov en Dieumeci Mbokani aangetrokken. Met een totale investering van circa drie miljoen euro wist Antwerp zich aantoonbaar te versterken, zonder daarbij extreem in de buidel te tasten. Halverwege het seizoen waren de resultaten zo goed dat er tijdens de winter met het aantrekken van David Simão (Boavista) maar een enkele transfer werd gedaan. Andere topclubs kunnen een voorbeeld aan dat beleid nemen.
Doelstelling
Het bereiken van Play-Off 1 was een absolute must. Geen excuses. Daarnaast werd er gedroomd van Europa. De mannen van Laszlo Bölöni presteerden boven verwachting door op de 29e speeldag nog derde te staan. Antwerp werd zelfs bestempeld als outsider voor de titel. Dat bleek te hoog gegrepen, maar The Great Old was volop in de race voor de Europese tickets, nadat er met 9 op 12 sterk werd gestart in de Play-Offs. Een zwak slot resulteerde aan het einde van de rit in de vierde plaats. Aangezien er sinds 1997 geen Europees voetbal meer is gespeeld op de Bosuil, een uitstekende klassering.
Hoogtepunt
Het feit dat Antwerp in enkele weken tijd van de derde naar de zesde plaats was gezakt, deed het zelfvertrouwen flink dalen. Met een 3-1 nederlaag tegen Standard kwam daar een valse start in Play-Off 1 bovenop. Speeldag 2 bracht het kantelpunt. Antwerp was titelfavoriet Genk dankzij een fenomenale Sinan Bolat met 1-0 de baas. Slechts een van de vijf nederlagen die Genk te verwerken kreeg. Belangrijker: het geloof in eigen kunnen keerde getuige de sterke reeks van 13 op 15 terug.
Dieptepunt
Zoals gezegd kwam Antwerp met een reeks van 13 op 15 punten helemaal op stoom. Helaas zakte het daarna als een kaartenhuis in elkaar. Antwerp verzamelde in de laatste vier speeldagen amper 1 punt en liet daarmee de derde plaats uit handen glippen. Dieptepunt was de 1-2 nederlaag op eigen veld versus hekkensluiter KAA Gent, waardoor Standard op doelsaldo voorbij kwam. Plaats drie geeft mogelijk recht op directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. Antwerp heeft daar een gouden kans laten liggen.
Grootste top
Man van het seizoen is Sinan Bolat. Een voorbeeld van een keeper die over een heel seizoen de nodige punten voor zijn team pakt. Bolat pakte regelmatig uit met mirakelsaves en trok zo meer dan eens de drie punten over de streep. Bovendien hield Bolat in totaal liefst dertien keer zijn doel schoon.
Grootste dissonant
Mbokani werd met twaalf goals topschutter. Hij werd gevolgd door Lior Refaelov (10) en William Owusu (7). Van alle aanvallers speelde Jonathan Bolingi met 37 optredens nog het meeste aantal matchen. Bolingi, die in de zomer voor 750.000 werd gekocht van Standard, kon amper twee keer het net vinden. Daarmee zakte hij volledig door het ijs.
Eervolle vermelding
Naast aansprekende namen als Mbokani en Refaelov, trok sterke man Luciano D’Onofrio met Simen Juklerod ook een grote onbekende aan. D’Onofrio betaalde een paar ton voor de Noorse linksachter van Valerenga. Achteraf een koopje, want de 24-jarige back was vanaf speeldag 1 niet weg te denken uit de basiself. Juklerod toonde zich met zes assists nog verder van waarde.
Spelersbeoordelingen
Geen beoordeling: Ghandri, Jaadi, Kakudji, Mendy, Niangadou, Seck, Teunckens, De Winter, Zout.
Note: spelers moeten minstens 10 matchen hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.
Conclusie
Antwerp kan de top ruiken, maar is nog niet waar het uiteindelijk wil zijn. Daarvoor kende het seizoen te veel ups en downs. Daarnaast was er de nodige kritiek op de harde speelstijl van Antwerp. Het voetbal is zeker voor verbetering vatbaar. Potentie om door te blijven groeien is met een prachtig stadion en een goede selectie aanwezig. Structureel stappen maken en op termijn terug mee te strijden om het kampioenschap is een reële ambitie. Kan Antwerp volgend jaar al een gooi doen naar de titel?