Het eindrapport van Anderlecht: op en naast het veld één groot drama
Play-Off 1 is gespeeld en dat betekent dat het voor VoetbalPrimeur.be de tijd is om de topclubs onder de loep te nemen. Dit is ons eindrapport van nummer zes Anderlecht.
Transfers
Anderlecht haalde over het hele seizoen genomen liefst 18 nieuwe spelers in huis. De eerste 15(!) kwamen nog volledig op het conto van Luc Devroe. Gezien het feit dat enkel Thomas Didillon een absolute versterking bleek, was een vertrek van Devroe onvermijdelijk. Devroe werd aan de kant geschoven voor het duo Michael Verschueren en Frank Arnesen. Zij moesten in de wintermercato de schade zien te repareren. Een onmogelijke taak op korte termijn. Kara Mbodji keerde sneller dan verwacht terug en met Yannick Bolasie werd een bekende naam uit de Premier League gehuurd. Grote aankoop was de Oostenrijkse middenvelder Peter Zulj. Anderlecht maakte voor hem 2,5 miljoen euro over aan Sturm Graz, maar imponeren kon hij niet.
Pijnlijk is de vaststelling dat met zo goed als alle aankopen van Luc Devroe zijn gebuisd. Devroe legde een recordbedrag van acht miljoen euro neer voor Bubacarr Sanneh, maar de Gambiaanse verdediger kon deze som nog geen moment rechtvaardigen. Ognjen Vranjes bleek dan weer een ongeleid projectiel, terwijl nieuwkomers als Knowledge Musona, Antonio Milic, Kristal Abazaj en Luka Adzic niet het niveau voor Anderlecht hebben.
Doelstelling
Een topclub als Anderlecht neemt met minder dan de titel geen genoegen. Behalve een sterke start waren de Brusselaars nooit een serieuze titelkandidaat. Hein Vanhaezebrouck kreeg de zaken niet op de rails en werd nog voor de winterstop ontslagen. De Nederlander Fred Rutten volgde hem op. Play-Off 1 werd onder Rutten met hangen en wurgen bereikt. De vierde plek na de reguliere competitie werd door een treurige 6 op 30 in Play-Off 1 verruild voor de zesde plaats. De slechtste eindklassering sinds 1972/73 en na 56 jaar geen Europees ticket voor Anderlecht. Een afgang in het eerste jaar in het tijdperk Marc Coucke.
Hoogtepunt
In het meest bedroevende jaar uit de recente geschiedenis van de club, valt er nauwelijks iets positiefs te halen. Een klein hoogtepunt volgde er pas op 5 mei. Paars-wit kwam tegen Standard na amper tien minuten al met een man minder te staan vanwege een rode kaart voor Sebastiaan Bornauw. Het tienkoppige Anderlecht liet de moed niet zakken, maar toonde juist veel strijdlust en karakter. Gesteund door de aanhang werd Standard terecht met 2-1 verslagen. Vincent Kompany zal deze mentaliteit elke week gaan eisen.
Dieptepunt
De nederlaag bij Spartak Trnava, de roemloze aftocht in de Europa League, het bekerechec tegen stadsgenoot Union (0-3), twee vertrokken trainers en voor het eerst in 56 jaar geen Europees voetbal. Het seizoen is een aaneenrijging van dieptepunten geweest. Maar natuurlijk staan de schandalige taferelen op Sclessin bovenaan de lijst. De meegereisde harde kern dwong met het gooien van vuurwerk af dat de wedstrijd tegen aartsrivaal Standard bij een 2-0 achterstand gestaakt moest worden. Anderlecht verloor de match disciplinair met 5-0, maar raakte vooral nog meer gratie en grandeur kwijt.
Grootste top
'In Youth We Trust' is een veelgehoorde slogan op Neerpede. Vanwege de dramatische prestaties kreeg de jeugd de kans. En met Yari Verschaeren zat er een pareltje tussen. De 17-jarige middenvelder veroverde met zijn techniek, flair en lef razendsnel de harten van het publiek. Regelmatig nam hij de ploeg bij de hand. Hoewel het veel zegt over het seizoen van Anderlecht, zegt het ook genoeg over de kwaliteiten van Verschaeren. Een lichtpunt in donkere tijden. Anderlecht wil onder Kompany nog meer inzetten op de eigen talenten en dan is Verschaeren de norm om na te streven.
Grootste dissonant
In deze categorie hadden er vanzelfsprekend meerdere namen gekozen kunnen worden. Uiteindelijk gaat Ognjen Vranjes met de twijfelachtige eer strijken. De 3,2 miljoen euro die werden betaald om hem te kopen van AEK Athene, waren er eigenlijk 3,2 te veel. Vranjes kwam net als de hele club meer negatief dan positief in het nieuws gekomen. Op het veld bevestigde de bikkelharde Bosniër zijn reputatie van kaartenpakker en voegde voetballend niks toe.
Naast het veld kwam hij opspraak vanwege een fascistische tattoo en steun voor de hooligans van ex-club AEK Athene. Vranjes paste op geen enkele manier bij Anderlecht. Vranjes groeide uit tot persona non grata, werd verwezen naar de B-kern, maar hield een transfer in januari tegen. Komende zomer zal hij wel vertrekken. Waarschijnlijk tot grote opluchting van alles en iedereen dat Anderlecht lief heeft.
Eervolle vermelding
Van de Franse tweedeklasser naar Anderlecht is een serieuze stap. Een seizoen al dit maakte het er voor Thomas Didillon niet makkelijker op. Als eerste doelman van Anderlecht lig je extra onder een vergrootglas. Des te knapper dat Didillon zich staande hield en met uitzondering van een dipje in april een goed niveau haalde. Het leverde hem ook een nominatie voor het VP Elftal van het Jaar op. Bovendien kan hij met zijn 23 jaar nog vele jaren mee als eerste keus.
Spelersbeoordelingen
Geen beoordeling: Adzic, Abazaj, Boeckx, Dauda, Delcroix, Doku, Sambi Lokonga
Note: Enkel spelers met minstens tien optredens kwamen in aanmerking voor een beoordeling.
Conclusie
Je kan niet anders concluderen dan dat Anderlecht een beschamend seizoen achter de rug heeft. Met de komst van Marc Coucke als voorzitter waren de verwachtingen hoog, maar het eerste jaar is uitgelopen op een drama. In de zoektocht naar de oplossing pakten Coucke en co. uit door Vincent Kompany aan te kondigen als speler/coach. De stunt van de eeuw. Kompany heeft nog niet de vereiste papieren, waardoor hij een trainer meeneemt. Het is afwachten hoe deze constructie uitpakt. Een garantie op succes is Kompany ondanks zijn ongekende status niet. Zeker is wel dat hij voor veel opschudding zal zorgen en Anderlecht heeft dringend nood aan ingrijpende ommekeer. Een seizoen als dit mag niet nog eens voor komen.