Waarom Liverpool kansloos was tegen Real Madrid na de blessure van Salah

27 mei 2018 om 10:30

Voor het derde seizoen op rij en de vierde keer in de laatste vijf jaar heeft Real Madrid de Champions League gewonnen. Een fabelachtig doelpunt van Gareth Bale, twee enorme blunders van Loris Karius en uiteindelijk totale controle brachten Real de zege op Liverpool (3-1). The Reds begonnen goed aan de wedstrijd, maar bleven niet overeind na het uitvallen van Mohamed Salah.

Door Koen Bloks

Liverpool nam in de beginfase de overhand, maar na een half uur trad het verval in door de blessure van Salah. Hoewel Liverpool geprezen wordt om het collectief - met de Egyptenaar als individuele uitblinker - blijft daar in Kiev weinig van over. Klopp gelooft dat een zwakkere ploeg kan presteren tegen een betere, mits de uitvoering van het tactisch plan goed is. Het uitvallen van Salah heeft echter als effect dat Liverpool uit elkaar valt. De mentale klap komt nog harder aan als Karius de bal kort na rust tegen Karim Benzema aan gooit: 1-0.

Het tactisch plan van Liverpool - en dat zal niemand verbazen - is opnieuw met agressieve pressing vooruit spelen. Vanuit een 4-1-4-1 formatie zet de ploeg druk, waarbij het startpunt de defensieve middenvelder van de tegenstander is. Real Madrid vindt de oplossing niet voorwaarts en speelt daarom veel terug naar de vrije verdedigers. Dat is het moment dat Liverpool doorstapt met de gehele ploeg. Firmino schermt de CVM af terwijl hij doorloopt naar de speler met bal. De overige Reds maken het veld klein en stappen indien nodig door: de backs gaan door op Marcelo en Carvajal/Nacho, een van de middenvelders stapt door op de defensieve middenvelder die Firmino net verlaten heeft.


Bijschrift: Real Madrid bouwt op met een dubbele defensieve middenvelder via de linkerflank.

Marcelo, Isco en Ronaldo positioneren zich op de linkerflank waardoor een overtalsituatie ontstaat. Toch komt de pressing van Liverpool bij vlagen niet helemaal van de grond. Dit komt door de noodgedwongen wissel van Salah, maar ook de positionering van Real Madrid op de linkerflank. Kroos bouwt op in de linker halfspace en met Isco, Ronaldo en Marcelo had Real Madrid een aantal vrije spelers op de flank staan. De 4-1-4-1 structuur van Liverpool kon hier niet altijd mee omgaan. Na het wegvallen van Salah nam Madrid nog meer risico nemen om door de pressie heen te spelen. Er was immers minder gevaar voor een snelle counter.


Bijschrift: Dit soort momenten kenmerkt de finale. Veel spelers achter de bal, zelfs al komt er een voorzet vanaf dicht tegen het zestienmetergebied. Het lukt voor beide ploegen daardoor amper om goede kansen te creëren.

Om goed druk te kunnen zetten heb je (voornamelijk) spelers nodig die gepositioneerd zijn achter de bal. Maar ook om te kunnen verdedigen. Het kenmerkt deze wedstrijd. In bijna elke spelsituatie waren er bij Real Madrid negen spelers achter de bal, Ronaldo en Benzema mochten loeren op een ontsnapping voorwaarts. Bij Liverpool stonden er liefst tien of elf spelers achter de bal. Beide teams hadden daardoor moeite om tussen of achter de laatste lijn van elkaar terecht te komen. Het is daarom ook niet verrassend dat we bijna geen uitgespeelde kans gezien hebben. Een standaardsituatie, twee gigantische blunders en een fabelachtig doelpunt van Gareth Bale zorgden voor de goals.


Bijschrift: Veel bezetting centraal op het veld door de verdedigende 4-4-2 van Real Madrid. Alexander-Arnold en Robertson zijn de vrije spelers en hebben veel balcontacten bij Liverpool.

Real Madrid verdedigde - zoals al zo vaak dit seizoen - vanuit een 4-4-2 met zonedekking, die zich snel terugtrekt in een middel of laag defensief blok. De spitsen staan centraal, waardoor de vleugelverdedigers van Liverpool de vrije spelers zijn. Dit is terug te zien in het aantal balcontacten. Het lukt Liverpool amper om de bal centraal te brengen door de drukte daar. The Reds moesten het daardoor vooral hebben van stilstaande situaties en de omschakeling van verdedigen naar aanvallen. Door het wegvallen van kwaliteit in de voorhoede kon de transitie naar aanvallen ook niet meer succesvol uitgevoerd worden. Later in de wedstrijd ontwikkelde Real Madrid zelfs wat meer druk op de bal - met het inbrengen van Bale - waardoor Liverpool genoodzaakt was om de lange bal te spelen. Een kansloze missie tegen Ramos en consorten.

De ploeg van Zidane kreeg - mede door de mentale tikken die Liverpool te verwerken kreeg - de controle over de wedstrijd en zou deze niet meer weggeven. Daarmee behaalt Real Madrid voor de derde maal op rij de winst van de Champions League. Een ongelooflijke prestatie.

Koen Bloks (26) is jeugdtrainer en oprichter van @LaptoptrainerNL. Voor VoetbalPrimeur kijkt hij naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert hij op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.