VP's Top-50 figuren van 2024: 20 tot en met 11

VP's Top-50 figuren van 2024 (20-11): druk op talenten en trainers, Hein overal

30 december 2024 om 14:00

2024 loopt op haar laatste benen. Het werd onder meer het jaar waarin Club Brugge een ongeziene inhaalrace richting titel liep, de Rode Duivels met het schaamrood op de wangen het EK verlieten en een heleboel figuren het Belgische voetbal kleur gaven. Naar jaarlijkse traditie giet VoetbalPrimeur.be de opmerkelijkste smaakmakers in een eigenzinnige top-50. In deze aflevering: de nummers 20 tot en met 11.

20. Kévin Denkey
Een blok graniet, maar wel eentje met fluwelen voeten en een peperkoeken hartje. Plus een Gouden Stier op zijn rug. Na een monumentaal 2023-2024 verwachtte Denkey dat de Europese subtoppers op de drempel zouden staan. Mede door de torenhoge vraagprijs van Cercle Brugge viel dat even tegen. De Togolees kon niet anders dan zich neerleggen bij een verlengd verblijf op Jan Breydel. Die knop draaide hij zodanig vlug om dat hij zich nu de recordtransfer uit de MLS mag noemen. Zijn emotionele afscheid bij Groen-Zwart luisterde Denkey op met - hoe kan het ook anders - een doelpunt.

19. Philippe Clement
Veertien punten achterstand op aartsrivaal Celtic FC, in de Schotse Premiership zijn dat lichtjaren. Clement zal 1 januari nog wel halen als coach van Rangers FC, maar zijn lijfsbehoud hangt aan een zijden draadje. In zijn eerste maanden had de Antwerpenaar er nochtans een flinke lading krediet opgebouwd. De financiële realiteit van Rangers, dat opnieuw in zwaar weer zit, plaatst natuurlijk een rem op de werking. Niettemin blijft Clement na Vincent Kompany een vaandeldrager voor de Belgische trainers over de landsgrenzen.

18. Arthur Vermeeren
De verkeerde keuze? Eigenlijk was het niet eens een echte keuze. Als het aan Vermeeren zelf lag, had hij minstens tot aan de zomer nog voor Royal Antwerp FC gevoetbald. The Great Old kon een fikse geldinjectie echter niet laten liggen. Diego Simeone koesterde ‘de Belgische Iniesta’ onvoldoende, maar in Leipzig steekt Vermeeren opnieuw zijn neus aan het venster. Vroeg of laat moet hem dat ook bij de Rode Duivels enkele sleutels in de handen duwen. Een zoveelste bewijs dat we jonge talenten niet te vroeg moeten afschrijven … 

17. Jan Vertonghen
Een laatste kunststukje op Euro 2024 was de grote wens. Die kwam niet helemaal in vervulling. Integendeel, uitgerekend een eigen doelpunt van Vertonghen bleek het nekschot voor de Rode Duivels. Nadien volgden muizenissen over zijn toekomst. Na lang wikken en wegen besloot de recordinternational er toch nog een jaartje aan toe te voegen bij RSC Anderlecht. Daar heeft hij naar eigen zeggen nog geen spijt van, ook al kwam Vertonghen sinds augustus niet meer in actie door een hardnekkige achillespeesblessure. Biedt 2025 alsnog een spetterend einde aan zijn imposante loopbaan? 

16. Wout Faes
Voorbestemd als één van de opvolgers van Vertonghen in de nationale ploeg. Het afgelopen kalenderjaar doet evenwel vermoeden dat Faes nog wat boterhammetjes moet eten. Tegen wil en dank werd de krullenbol het gezicht van de nieuwe, minder swingende generatie Duivels. Commentaren op zijn prestaties werden regelmatig in vitriool geschreven, al is het oneerlijk om alle zonden van Israël op hem af te schuiven. Zodra er een perceptie heerst, is het nu eenmaal lastig om die te keren. Gelukkig verloor Faes er nooit zijn waardigheid bij, waarvoor hulde.

15. Wouter Vrancken
Nog iemand die 2024 eerder zal willen vergeten dan inkaderen. Het droomhuwelijk bij KRC Genk liep al na twee jaar op de klippen. Blijkbaar raakten bestuur en trainer toch niet langer door dezelfde deur. Nog voor het einde van de competitie stond zijn uitweg al vast: KAA Gent. Ook in de Planet Group Arena loopt het voorlopig nog niet op wieltjes. De stroeve omwenteling die het beleid ondergaat, weerspiegelt zich in de wisselvallige prestaties op het veld. Vrancken zelf verliest er steeds vaker zijn goede humeur bij. Positiviteit wordt een sleutelbegrip in het nieuwe jaar.

14. Jesper Fredberg
Het personeelsverloop bij RSC Anderlecht is tegenwoordig amper bij te houden. Ook Fredberg moest na nog geen twee jaar het gelag betalen. In eerste instantie liet de Deen nog een frisse wind doorheen de club waaien, maar enkele gemiste transferperiodes braken hem zuur op. Zijn voorliefde voor landgenoten bleek de druppel, met zijn verbond met Brian Riemer dat als een lap op een stier werkte. Opvolger Olivier Renard moet bewijzen dat het wel degelijk straffer kan.  

13. Thibaut Courtois
Tot eind april stond het jaar van Courtois in het teken van keihard revalideren. Na dubbele pech met de knie keerde de doelman terug zoals het echte kampioenen betaamt: sterker dan ooit. Een tweede Beker met de Grote Oren was zijn beloning. Opvallend genoeg keepte Courtois enkel in de finale tegen Borussia Dortmund, maar daarin hield hij - noblesse oblige - de nul. In het huidige seizoen kreeg hij er met Kylian Mbappé nóg een wereldster bij in de kleedkamer. Door al die gemiste wedstrijden had de Limburger tijd genoeg om na te denken over die ene, steeds terugkerende vraag: zien we hem ooit nog terug bij de Duivels? Een antwoord heeft hij nog niet bedacht …

12. Maxim De Cuyper
Slechts een handvol Belgische voetballers kwamen in 2024 vaker in het nieuws. De Cuyper doet dat niet door onvergeeflijke uitspattingen of opzienbarende tattoo’s, maar simpelweg door uitstekend te presteren. En dankzij zijn guitige glimlach, uiteraard! Helemaal officieel is het nog niet, maar stilaan is iedereen ervan overtuigd dat dit de linksachter is voor de Duivelse toekomst. Van het Kuipje over het EK tot in San Siro: De Cuyper was altijd en overal aanwezig. Geen schande dat je tijdens de kerstperiode dan eens moet uitblazen vanwege overbelasting.

11. Hein Vanhaezebrouck
De haters die dachten van hem af te zijn, vergisten zich schromelijk. Als afscheidsgeschenk na een indrukwekkende staat van dienst verzekerde Vanhaezebrouck ‘zijn’ KAA Gent nog maar eens van een Europees ticket. Een sabbatjaar, zo kondigde hij zelf aan, maar daarmee verscheen Hein niet van ons tv-scherm. Integendeel, als analist is hij prominenter aanwezig dan ooit tevoren. De scherpte is niet verloren gegaan, noch in zijn krasse uitspraken, noch in zijn verhelderende tactische analyses. Zijn naam blijft het hardst rondzingen als (mogelijke) opvolger voor Domenico Tedesco. Voor de ene niet meer dan logisch, voor de andere een zelfdestructieve gok: het zou hoe dan ook vonken geven.

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal waarin men het heeft over de knappe overwinning van FCV Dender op RSC Anderlecht, de comeback van Hugo Siquet bij Club Brugge en de problemen bij KAA Gent en Royal Antwerp FC. Dat en nog veel meer in Tijd voor Voetbal.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.