Antwerp en Genk kampen om Karlsson: allitererende aanvaller die met vorm worstelt
Zowel Royal Antwerp FC als KRC Genk heeft haar oog laten vallen op Karl Jesper Karlsson. In de wintermercato zou de aanvaller bij Bologna FC op de verhuurlijst terechtkomen, wat beide Belgische clubs heeft geprikkeld, net als enkele Nederlandse clubs. Dat laatste is geen toeval, aangezien de 26-jarige Karlsson vooral in de Eredivisie furore maakte. VoetbalPrimeur.be presenteert de allitererende Zweed in een notendop.
Wie zijn naam googelt, moet even wat verder klikken. In eerste instantie kom je namelijk uit bij een Olympische worstelaar uit het begin van vorige eeuw. Ergens toont het al aan dat de Karlsson die met het voetbal zijn brood verdient, niet meteen de meest ronkende naam is. Nochtans leek zijn loopbaan lange tijd richting de Europese (sub)top te leiden. Bij opleidingsclub IF Böljan, een bescheiden ploegje uit zijn thuisland Zweden, stak Karlsson er met kop en schouders bovenuit. Het stond in de sterren geschreven dat er vroeg of laat een profcontract in de bus zou vallen.
Als tiener maakte hij vervolgens de overstap naar het eveneens lokale, maar grotere Falkenberg, wat bij de fanatieke volgers van RSC Anderlecht misschien een belletje doet rinkelen. Inderdaad, ook icoon Pär Zetterberg zette enkele vroege pasjes bij de club. Voor Karlsson zou ook dat podium al vlug te klein blijken. Bij overnemer Elfsborg gebeurde eigenlijk net hetzelfde. Na twee sterke jaren vond AZ de tijd rijp om het talent van het buitenland te laten proeven.
Hoogvlucht
AZ en Scandinaviërs, het zijn twee handen op één buik. Geen wonder dat Karlsson in Alkmaar eigenlijk vanaf dag één als basiskracht door het leven ging. Daar bedankte hij voor met een flinke lading aan doelpunten en assists. Zo liet Karlsson in zijn AZ-periode telkens dubbele cijfers optekenen, met zeventien competitiegoals in het seizoen 2021-2022 als uitschieter. Overigens vond er toen al een korte kennismaking met het Belgische voetbal plaats. In de Europese kwartfinale mocht de aanvaller een kwartier voor affluiten invallen in Brussel, waar Anderlecht nog met 2-0 aan het langste eind trok. Daar kon ook Karlsson dus niets aan veranderen. In de terugpartij, waaraan de paars-witte fans niet graag herinnerd worden, ontbrak hij.
Zijn straffe prestaties in de Eredivisie moesten vroeg of laat wel de poorten naar een G5-competitie openen. Uiteindelijk toonde Bologna zich in de zomer van 2023 het meest gastvrij. De transfersom van 11 miljoen euro duidt op bepaalde verwachtingen, maar die kon Karlsson nooit inlossen. Vooral vanwege blessureleed bleef zijn speeltijd tot dusver beperkt tot een dikke 500 minuten op anderhalf jaar tijd. Daarmee speel je je niet in het hart van de trainer. Op zijn eerste Serie-A-doelpunt was het zelfs wachten tot … vorig weekend. In een klap deelde Karlsson ook een assist uit tegen een zwalpend AS Roma.
Trampoline gezocht
Niettemin lijkt Bologna ervan overtuigd te zijn dat een uitleenbeurt welgekomen is voor de veertienvoudige international. Bij zijn nationale ploeg wist hij overigens ook al zijn stempel te drukken. Over het kalenderjaar 2023 heen was Karlsson nog goed voor vier goals voor de Zweden. Bij de Zweedse beloften had hij op een maand tijd zelfs eens zes keer raak getroffen. Als vleugelaanvaller die ook centraal uit de voeten kan, denkt het Antwerp-legioen meteen aan Jakob Ondrejka. Specialiteit van het huis? Volleys en (halve) omhalen. In Genk heeft men dan weer, net als AZ, een reputatie op het vlak van Scandinavische jongens. Geen worstelaar dus, deze Karlsson, wel een voetballer die tot voor kort met zijn vorm worstelde. Stapt Antwerp of Genk voor hem in de ring?