Tien weetjes over blinde vlek en Anderlecht-opponent RFS

Onbekend maakt gevaarlijk: 10 weetjes over blinde vlek en Anderlecht-opponent RFS

7 november 2024 om 14:50
Update: 7 november 2024 om 14:50

Excuseer, FK RFS? Het is geen verdoken Scrabble-voltreffer, maar wel de naam van de komende tegenstander van RSC Anderlecht in de Europa League. Buiten de eigen landsgrenzen is de Letse landskampioen een onbeschreven blad. Totdat VoetbalPrimeur.be daar tien weetjes op kribbelt, uiteraard!

Jong veulen
In tegenstelling tot de Brusselaars kan je RFS als piepkuiken omschrijven. Pas in 2005, zowat een volle eeuw na de oprichting van Anderlecht, zag de club het levenslicht. Voordien ging het eigenlijk door het leven als een jeugdclub. Bij de doorstart viel dat ook te merken: RFS legde een maximumleeftijd op van zestien jaar, maar stapte daar snel van af. Sinds 2016 speelt het onafgebroken in de Letse Virsliga, de naam van het hoogste niveau. 

Van waar komen de initialen?
Rigas Futbola Skola. Zo zie je maar weer: ook jij begrijpt een aardig mondje Lets. In de naam is de verwijzing naar de jeugd dus niet ver te zoeken, al stromen er anno 2024 eigenlijk niet gek veel talenten meer door uit de eigen academie. Nochtans liet voorzitter Artjoms Milovs, topman bij hoofdsponsor LNK Industries, in een recent interview optekenen: “Hoe ouder ik word, hoe sentimenteler”. Daar hebben de voetbaltalenten uit Riga nog geen vruchten van kunnen plukken.

Karig palmares
Het prille ontstaan indachtig oogt de prijzenoogst bescheiden: drie keer landskampioen, drie keer bekerwinnaar. In Riga volstaat tot op heden één trofeeënkast om de triomfen te bewaren. Het staat in schril contrast met de 46 hoofdprijzen die Anderlecht al behaalde in haar roemrijke geschiedenis. Het mag duidelijk zijn in welk kamp de favorietenrol ligt …

Dreumes
Die status onderaan de ladder geldt voor het gehele Letse voetbal. Zo was RFS in 2022 pas de tweede Letse club ooit die zich wist te plaatsen voor de groepsfase van een Europese beker. In 2009 had FK Ventspils de primeur te pakken, de club met de luidste internationale weerklank. Al is die omschrijving natuurlijk erg relatief. 

Feeststemming
Slechts drie kampioenschappen staan er dus op het palmares van RFS, maar die laatste dateert wel pas van … vorige zondag! Op de voorlaatste speeldag van de competitie volstond een 0-2-zege bij Grobinas/LFS om rivaal Riga FC af te houden en zo de derde titel in vier jaar tijd te pakken. Eerder dit seizoen veroverde RFS ook al de beker. Met het vertrouwen zit het dus snor.

Doelpuntenmachine
Het doelpuntensaldo spreekt boekdelen. Over 35 speelrondes heen zette RFS de netten liefst 102 keer bol, de magische grens van de honderd is zo overschreden. Omdat het ook achteraan vlot draait (amper 23 tegengoals) staat de balans op +79. Ondanks die aanvallende overmacht loopt de topschutter niet in de eigen rangen rond. Janis Ikaunieks is de meest gevierde man bij RFS, maar de 29-jarige spelverdeler zit ‘slechts’ aan zestien competitierozen. Dat zijn er toch acht minder dan de topschutter van de Virsliga, Reginaldo Ramires. 

Hofleverancier van de nationale ploeg
De recente dominantie in eigen land heeft ook haar invloed op het nationale elftal. Bij het laatste optreden van Letland, een 1-1-gelijkspel op de Faeröer, mochten vier spelers van RFS het eerste fluitsignaal vanop het veld aanhoren. De Letten treden overigens aan in Divisie C van de UEFA Nations League en wonnen het afgelopen kalenderjaar twee schamele wedstrijdjes, telkens tegen ... de Faeröer. Een drie-op-een-rij zat er niet in.

Nachtmerrie voor Mertens
Op de tweede speeldag van deze Europa League pakte Rigas een onverhoopt punt tegen Galatasaray. Mede dankzij een vroege goal van Dries Mertens kwam de Turkse grootmacht 0-2 voor. Toch knokte de thuisploeg zich nog terug tot 2-2. Zo verliet Galatasaray het Daugavas Stadiona met het schaamrood op de wangen. Ook in afspraak 3 toonde RFS dat het geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Pas op een tiental minuten van het einde kon Eintracht Frankfurt, in 2022 nochtans eindlaureaat van het toernooi, de ban breken: 1-0. 

Bont allegaartje
De val van de muur ligt al een tijdje achter ons. Verwacht je daarom niet aan een tiental Letten en een verdwaalde Braziliaan. Dit RFS is een bijzonder multicultureel gezelschap. Zo stelde trainer Viktors Morozs op de vorige EL-speeldag, naast drie Letse jongens, liefst acht verschillende nationaliteiten op. Met het Engels als voertaal?

Twee oude bekenden
Zelfs tot in Letland stuurt de Jupiler Pro League haar zonen uit! Een duo bij RFS klinkt bekend in de oren. Onder de dwarsligger is Fabrice Ondoa de vaste nummer één. Van 2018 tot 2020 zag de Kameroense international bij KV Oostende. Als breekijzer doet de ploeg een beroep op Darko Lemajic. Bij KAA Gent brak hij nooit door, maar in 2024 was het toch al elf keer prijs. Aan Anderlecht om daar geen twaalfde bij te lappen.