'Cruijff zou zich in graf omdraaien door Ajax vindt Valentijn Driessen'

'Ajax heeft haar ziel verkocht, Cruijff zou zich in zijn graf hebben omgedraaid'

Vandaag om 08:53

Valentijn Driessen oordeelt opvallend hard over Ajax en Francesco Farioli na de magere 1-0 overwinning op Willem II in de Eredivisie. Volgens de chef voetbal van De Telegraaf staat het in schril contrast met het FC Barcelona van Hansi Flick.

Driessen stelt dat de Hollandse School leidend is voor Flick, die bij Barça in de geest zou spelen van Johan Cruijff. Tijdens de 0-4 zege bij Real Madrid in El Clásico traden de Catalanen bovendien aan met veel talenten uit de eigen jeugd. 'In dat licht bezien is het droevig om te zien hoe Ajax zich als bakermat van die Hollandse School twintig uur na de masterclass van FC Barcelona in Madrid presenteerde tegen het gepromoveerde Willem II', klinkt het in De Telegraaf.

Driessen gruwelt van het 5-3-2 systeem, met zeven defensief ingestelde spelers. 'De naamgever van het stadion, Johan Cruijff, die het vermaken van het publiek als het hoogste goed beschouwde, zou zich in zijn graf hebben omgedraaid', oordeelt hij. 'Helemaal op de dag dat de Amsterdamse club Johan Neeskens in zijn stadion de laatste eer betoonde. Ook De Nees zou zich als product van het Nederlandse voetbal diep hebben geschaamd voor de wanvertoning, die werkelijk niets met Ajax-voetbal van doen had.'

Volgens Driessen is over het desastreuze aankoopbeleid van de afgelopen seizoen genoeg gezegd, maar 'de ineenstorting van de jeugdopleiding is minstens zo erg'. 'Het is ondenkbaar dat Ajax geen enkele jonge talentvolle tiener kan opleiden. Of dat er daarvan niet één rondloopt op De Toekomst, die mee kan op Eredivisie-niveau. Zeker als je ziet wat bij FC Barcelona is gebeurd.'

Barça wervelde met een jeugdig elftal over Real Madrid. 'Alles volgens de Hollandse School waar ze bij Ajax hun ziel hebben verkocht aan de Italiaanse methode', besluit Driessen.