Mooie rol voor Vandevoordt bij Leipzig-zege, Dortmund verliest bij Augsburg

Vandaag om 17:45

RB Leipzig heeft zaterdagmiddag mede dankzij Loïs Openda een thuisoverwinning tegen SC Freiburg geboekt. Maarten Vandevoordt maakte in het duel zijn Bundesliga-debuut. Borussia Dortmund ging op bezoek bij Augsburg onderuit.

RB Leipzig - SC Freiburg 3-1
Zonder Arthur Vermeeren, maar met Openda in de basis begon Leipzig aan het duel met Freiburg, dat uitstekend aan het seizoen begonnen is. De wedstrijd tussen de koploper en de nummer drie van de Bundesliga ontvouwde zich tot een ware kraker, waarin de bezoekers op voorsprong kwamen. Via de Japanner Ritsu Doan pakte Freiburg de leiding.

Vlak na de rust was er een mooi moment voor Vandevoordt: de ex-doelman van KRC Genk mocht bij RB Leipzig zijn debuut maken in de Bundesliga. De vaste doelman Peter Gulacsi kon niet verder bij Leipzig en dus moest Vandevoordt van de bank komen. Onze landgenoot liet een prima indruk achter en kon twee keer een tegengoal voorkomen.

In de tweede helft kon Leipzig de schade repareren. Vlak na de entree van Vandevoordtbviel de gelijkmaker via verdediger Willi Orbán. De volgende treffer viel eveneens van de voet van een verdediger: de Nederlander Lutsharel Geertruida. De rechtsback stoomde op en kreeg de bal met ietwat fortuin voor de voeten. Via de voet van de Freiburg-keeper viel de bal binnen.

Freiburg kwam de klap niet meer te boven - sterker nog: in de slotfase maakte Leipzig via Openda de bevrijdende 3-1 - en dus behouden Die Roten Bullen de koppositie in Duitsland. Vincent Kompany kan met Bayern München later dit weekend nog langszij komen.

Augsburg - Borussia Dortmund 2-1
Tegen Augsburg wilde Dortmund zich revancheren van de 5-2 nederlaag op bezoek bij Real Madrid in de Champions League. Nog altijd zonder Julien Duranville begonnen Die Schwarzgelben aan de wedstrijd. De Nederlandse aanvaller Donyell Malen had slechts vier minuten nodig om, net als eerder deze week in de Champions League-match tegen Real Madrid, tot scoren te komen.

Daarmee leek er geen vuiltje aan de lucht voor Dortmund. De bezoekers hadden ruim driekwart van de tijd de bal in het bezit, kansen waren schaars. Augsburg wist daarvan te profiteren en maakte halverwege de eerste helft via aanvaller Alexis Claude-Maurice gelijk.

Diezelfde Claude-Maurice kroonde zich tot matchwinner, door vijf minuten in het tweede bedrijf opnieuw te scoren. Dortmund ging op zoek naar de gelijkmaker, maar wist Augsburg-doelman Nediljko Labrović maar mondjesmaat te testen. Dortmund eindigde de wedstrijd met tien man, door een rode kaart voor invaller Almugera Kabar. Het bleef in Augsburg bij 2-1 en dus blijft Dortmund de nummer zeven van Duitsland.