KAA Gent versus Molde FK in de Conference League

KAA Gent versus Molde FK: Haalbare kaart, tijd om intenties in Europa te tonen

23 oktober om 22:10

KAA Gent neemt het in de tweede speelronde van de competitiefase van de Conference League op tegen Molde FK. De Buffalo’s nemen het in de Planet Group Arena op tegen de huidige nummer drie uit de Noorse competitie. KAA Gent ging in de eerste speelronde met 4-2 onderuit bij Chelsea. Molde wist in eigen huis met 3-0 te winnen van Larne. VoetbalPrimeur.be praat je bij over de club waar Erling Haaland vandaan komt.

Molde in het kort
Volledige naam: Molde FK
Stadion: Aker Stadion, capaciteit: 11.800 plaatsen
Vorig seizoen: vijfde plek in de Eliteserien
Hoofdtrainer: Erling Moe
Aantal kampioenschappen in eigen land: vijf titels

Molde in Europa
Molde begon in Europa in de tweede voorronde van de Europa League. De ploeg begon met een 3-1 overwinning tegen Silkeborg. Op bezoek bij de Denen ging Molde met 3-2 onderuit, maar dit was net voldoende om door te stoten naar de volgende ronde. In de derde voorronde nam Molde het op tegen Cercle Brugge. Er werd in eigen huis met 3-0 gewonnen van de manschappen van Miron Muslic. Groen-zwart wist in het Jan Breydelstadion met 1-0 te winnen, maar hierdoor was het Molde dat doorging.

In de knock-outfase voor de competitiefase verloor Molde het tweeluik van Elfsborg, waardoor Molde was geplaatst voor de competitiefase van de Conference League. De Noren zijn degelijk gestart aan de competitiefase. Er werd in eigen huis een overtuigende 3-0 overwinning geboekt tegen Larne. De bezoekers hadden destijds weinig tegen Molde in te brengen.

De prijzenkast van Molde
Wanneer we de prijzenkast van Molde erbij pakken, dan staan hier geen Europese bekers in. Nationaal wist Molde wel de nodige successen te boeken. De landstitel werd vijf keer in de wacht gesleept en zes keer werd de Noorse beker gewonnen. Het laatste succes van Molde was in 2023, destijds werd de beker gewonnen. In 2022 wist Molde nog kampioen van Noorwegen te worden.

Hoofdtrainer Moe en Molde kennen elkaar goed
Bij Molde staat hoofdtrainer Erling Moe al een flinke tijd aan het roer. De 54-jarige hoofdtrainer is al sinds 2019 de oefenmeester van Molde. Als voetballer wist Moe niet de top te behalen en als trainer heeft Moe ook niet eerder bij een grotere ploeg gewerkt. Desondanks weet Moe zijn stempel te drukken bij Molde. Moe komt met Molde het liefst uit in een 3-5-2 formatie. Deze opstelling kan terugplooien naar een 5-3-2.

Molde heeft recent meerdere Belgische tegenstanders
Molde kwam in dit seizoen Cercle Brugge al tegen, maar in 2022 stond de Noorse ploeg ook al tegenover de huidige opponent KAA Gent in de Conference League. De Buffalo's speelden toen eerst met 0-0 gelijk in Noorwegen, maar wonnen op de laatste speeldag van de groepsfase wel met 4-0 van de Noren. Behalve Gent en Cercle Brugge speelde Molde recent ook nog tegen Club Brugge. Vorig seizoen troffen de twee ploegen elkaar in de achtste finale. Molde wist in eigen huis met 2-1 te winnen van het Club Brugge van Ronny Deila. In het Jan Breydelstadion wist Club Brugge zich te herstellen met een 3-0 overwinning.

De recente vorm van Molde
Molde is aan een degelijke reeks bezig. De manschappen van hoofdtrainer Moe waren zeven matchen ongeslagen, totdat er in de meest recente match met 0-1 werd verloren in eigen huis tegen Sandefjord. Molde was veruit de bovenliggende partij, maar wist de kansen niet af te maken. In de competitie behaalde Molde 10 op 15. De ploeg staat momenteel op de derde plaats met tien punten achter koploper Bodo/Glimt. Molde behaalde tot nu toe 44 punten, op de tweede plaats staat Brann met 49 punten.

Bekende gezichten bij Molde
De bekendste kop bij Molde voor de Belgische voetbalvolgers is ongetwijfeld Mats Møller Dæhli. De inmiddels 29-jarige middenvelder werd in 2020 door KRC Genk nog naar België gehaald, maar wist nooit helemaal door te breken bij de Limburgers. Na een uitleenbeurt en definitieve transfer naar FC Nürnberg keerde hij afgelopen winter uiteindelijk terug naar Molde.

Een andere bekende naam bij de club is die van Magnus Wolff Eikrem. Inmiddels 33 jaar oud en aanvoerder van de club, maar als tiener was hij één van de grootste talenten in Noorwegen. Hij werd al vroeg opgepikt door Manchester United, maar brak er nooit door. Na periodes bij Heerenveen, Cardiff, Seattle en Malmö FF keerde hij in 2018 terug naar Molde. Daar is hij sindsdien één van de publiekslievelingen geworden.

Conclusie KAA Gent tegenover Molde
Het belooft een interessante, maar haalbare uitdaging te worden voor KAA Gent tegen Molde. Het is aan de Buffalo’s om tegen Molde hun intenties te tonen in Europa. Er werd tegen Chelsea verloren, maar tegen Molde moet het meer dan mogelijk zijn om in het eigen huis een driepunter te pakken. Molde beschikt over kwaliteitspelers en een ervaren trainer die zijn selectie door en door kent. Het is een tegenstander om niet te onderschatten.

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal met het verlies van RSC Anderlecht tegen Beerschot, de jonkies bij Club Brugge en de derby's in de JPL!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.