10 weetjes over Cercle Brugge-opponent Vikingur Reykjavik

10 weetjes over Cercle Brugge-opponent Vikingur, voetbalden vanuit igloclub

23 oktober om 20:15

Cercle Brugge neemt het in de tweede speelronde van de competitiefase van de Conference League op tegen Vikingur Reykjavik uit IJsland. De ploeg ging in de eerste speelronde met 4-0 onderuit tegen Omonia. VoetbalPrimeur.be deelt 10 weetjes over de IJslandse club.

01. Bijzondere reden voor oprichting
Vikingur werd opgericht op 21 april 1908. De hoofdreden voor de oprichting was de wens van een groep jongens die graag een bal wilden kopen om te kunnen voetballen. De start van de club vond plaats in een kelder in Reykjavik. Op deze bijeenkomst waren 32 jongens aanwezig.

02. Oorsprong van het logo
Þorbjörn Þórðarson is degene die in de periode 1943-1944 het huidige logo van Vikingur ontwierp. Er werd gekozen voor een witte V en een bruine negentiende eeuwse leren bal met op de achtergrond rode en zwarte strepen. Het tenue van Vikingur is dan ook rood met zwarte strepen.

03. De ongeslagen decennia
In de eerste tien jaar van de oprichting van Vikingur bleef de club ongeslagen. Tijdens deze periode wist de ploeg slechts eenmaal niet te winnen. Er werden 58 doelpunten gemaakt en 16 keer moest de doelman van Vikingur zich omdraaien. De ploeg wist geen titel te bemachtigen, aangezien er geen regulier seniorenteam verscheen in het IJslandse kampioenschap.

04. Stadion met nog geen 1500 zitplaatsen
In vergelijking met Cercle Brugge is Vikingur Reykjavik een erg kleine club. De IJslanders hebben een stadion genaamd Vikingsvollur. In dit stadion kunnen slechts 1449 toeschouwers zitten. Daarnaast zijn er nog staanplaatsen die het totaal naar 2000 brengen. 

05. Zes titels, maar altijd in de schaduw
Vikingur heeft in totaal zes landstitels in IJsland bemachtigd. Desondanks stond Vikingur altijd in de schaduw van de grotere clubs vanuit de hoofdstad. Deze ploegen zijn KR, Fram en Valur. In 2002 wist Vikingur de ban te breken in IJsland door kampioen te worden. In de afgelopen dertig jaar was het kampioenschap altijd verdeeld tussen KR, Fram en Valur. Vikingur is meerdere malen gedegradeerd, maar wist zich in 2014 weer te plaatsen voor het hoogste niveau.

06. Eerste residentie in “iglo officieren-club”
Eerste residentie was in een voormalige “iglo officieren-club” in Camp Tripoli at Suðurgata. Dit was in de periode 1946-1950. Het was een prettige uitkomst voor de club, want in de periode hiervoor had Vikingur nog geen eigen thuisbasis gevonden en had het nog altijd geen eigen sportfaciliteiten.

07. Clubhuis Hæðargarður, eerste bekerwinst
Na de periode in de iglo club, besloot Vikingur om een eigen clubhuis te gaan bouwen. In 1953 begon de constructie in de plaats Hæðargarður. Ondanks het nieuwe clubhuis was de werking van de club armoedig. Er waren nog altijd geen sportfaciliteiten of een thuisveld. Trainingen vonden plaats op verschillende locaties in Reykjavik. Toch wist Vikingur in deze periode de eerste bekerwinst te noteren in 1971.

08. Vikingur in Fossvogur sinds 1976
In 1976 kreeg Vikingur land toegewezen in Fossvogur. Dat is de plek waar Vikingur een nieuw clubhuis ging bouwen met sportfaciliteiten. Er werd veel werk verricht en uiteindelijk wist de club ook sportfaciliteiten binnenshuis te realiseren en het stadion telt nu bijna 1500 plaatsen.

09. Transferwaarde lager dan RFC Seraing
De totale transferwaarde van de selectie van Vikingur Reykjavik is volgens transfermarkt 3,5 miljoen euro. Wanneer we dit spiegelen aan de Belgische competities dan is dit nog minder dan de laagste transferwaarde vanuit de Challenger Pro League. De transferwaarde van Seraing is momenteel 4,2 miljoen euro.

10. Een van de duurste transfers vertrok naar Lokeren
Gary Martin is een van de duurste uitgaande transfers van Vikingur. De 34-jarige Engelse spits vertrok in de winter van 2017 van Vikingur naar Lokeren. Destijds betaalde Lokeren 300.000 euro voor de aanvaller. Martin kwam veertien keer in actie voor Lokeren, maar wist geen doelpunt te maken of assist af te leveren. Lokeren had genoeg gezien en liet hem transfervrij vertrekken naar York City. De duurste uitgaande transfer van Vikingur was Ottar Magnus Karlsson, hij vertrok voor 500.000 euro naar Venezia. 

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal met het verlies van RSC Anderlecht tegen Beerschot, de jonkies bij Club Brugge en de derby's in de JPL!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.