Club Brugge kiest voluit voor de eigen jeugd: "Een pluim op de hoed van Hayen"

Vandaag om 13:00

Club Brugge haalde het afgelopen zaterdag van KVC Westerlo en deed in de basis een beroep op maar liefst zes spelers uit de eigen jeugdopleiding. De laatste jaren krijgt de eigen jeugd wel vaker kansen bij de landskampioen, wat de club ook veel oplevert bij Tijd voor Voetbal, de voetbalpodcast van VoetbalPrimeur.be.

Met Joaquin Seys, Brandon Mechele, Jorne Spileers, Maxim De Cuyper, Chemsdine Talbi, Romeo Vermant begonnen zes spelers uit de eigen jeugd aan de partij tegen KVC Westerlo, die met 1-2 werd gewonnen. In het verleden braken al spelers uit de eigen jeugd door, maar de laatste jaren blijft dat aantal maar groeien bij Club Brugge. "Dat is dé manier van werken, voor eender welke Belgische topclub", begint Vincent Haegeman.

Volgens Haegeman is het ook noodzakelijk dat Belgische ploegen steeds meer een beroep doen op eigen jeugd. "Zeker als je in Europa actief bent en je de luxe hebt van de Play-Offs", geeft hij aan. "In de reguliere competitie kan je je dan een uitschuiver veroorloven en een beroep doen op jeugdspelers", klinkt het.

Die uitschuiver kwam er echter niet en Club Brugge won met 1-2. "Want ze hebben ook jeugd die perfect kan presteren op het hoogste niveau in België en spelers die hun stempel kunnen drukken. Dat is één van de sleutels en de weg die je moet inslaan", geeft hij aan.

Pluim voor Hayen
Coach Nicky Hayen nam met de keuze voor eigen jeugd wel een risicovolle keuze, maar eentje waar hij nu wel flink wat lof voor krijgt. "Door het drukke programma moet je je hele kern nu eenmaal gebruiken", geeft Daan Slingers aan. "Dat heeft Hayen nu ook goed gedaan. Het was heel slim van hem om de jeugd nu kansen te geven, met AC Milan en RSC Anderlecht in aantocht", klinkt het.

En ook op lange termijn kan dat Club Brugge nog wat opleveren, klinkt het. "Hayen weet nu ook perfect wat hij heeft aan spelers zoals Vermant", gaat Slingers nog verder. "En Seys kent dit seizoen ook een geweldige evolutie en grijpt zijn kans helemaal, waardoor iemand als Hugo Siquet zelfs niet in de basis geraakt. Hayen mag zeker een pluim op zijn hoed krijgen", besluit Slingers.

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal met het verlies van RSC Anderlecht tegen Beerschot, de jonkies bij Club Brugge en de derby's in de JPL!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.