Uitspraak hoofdtrainer Bosz tuchtcommissie KNVB

T1 van Bakayoko verdedigt zich in tuchtzaak: 'Wat het meeste pijn doet...'

17 oktober om 23:44

De tuchtcommissie van de KNVB heeft zich donderdagavond over de zaak van PSV-trainer Peter Bosz gebogen. De oefenmeester liet zich negatief uit over scheidsrechter Danny Makkelie, kreeg daarvoor één wedstrijd schorsing opgelegd, maar de coach en de Eindhovenaren gingen niet akkoord met het schikkingsvoorstel. De trainer verdedigde zich tijdens de zaak, terwijl de aanklager bij de eis van één duel schorsing bleef. De uitspraak volgt vrijdagochtend tussen 9 en 10 uur. 

"Ik weet niet eens waar ik moet beginnen", stak Bosz van wal, opgetekend door het Algemeen Dagblad. "Misschien verstandig om kort uit te leggen hoe ik mijzelf heb aangeleerd om met druk en stress om te gaan. Na laatste fluitsignaal ga ik meteen naar binnen, dan komt de video-analist naar beneden. Hij laat de verschillende spelsituaties zien."

"Ik dacht dat het helemaal géén penalty was", gaat Bosz verder. "Dan bereid je je voor op de interviews en dat doe je met de persvoorlichter. Ik ging mij voorbereiden op die gele kaart die ik heb gekregen." Bosz keurt zijn eigen gedrag langs de zijlijn, dat leidde tot een gele kaart, af. "Dat is gewoon niet goed. Daar bereidde ik mij ook op voor. Ik wilde mij richten op dat moment, want ik wist op dat moment dat het in de zestien was. Voor mij was het heel duidelijk en daarom zei ik: Moet hij dan gaan liggen? Ik wilde terug naar dat moment, maar de verslaggever ging terug naar dat penaltymoment. Ik vind nog altijd dat ik niks verkeerds heb gedaan."

"Wat mij het meest pijn doet: dat in uw brief staat dat ik het voetbal in diskrediet breng", benadrukt Bosz. "Ik wilde Makkelie helemaal niet aan de schandpaal nagelen. Het ging om dat penaltymoment en daar wilde ik het over wilde hebben. Als ik hoor dat ik het voetbal in diskrediet breng: dan stelt mij teleur. Ik zit al 45 jaar in het betaald voetbal. Als u had gezegd dat ik het voetbal in diskrediet brengt doordat ik zo aan de zijlijn sta, had ik het begrepen. Maar ik vind nog steeds ik helemaal niks verkeerds heb gezegd in dat interview."

"Dit is toch niet wat we met elkaar willen. Ik verlies zo mijn spontaniteit", aldus Bosz, die benadrukt dat hij door de vraag over Makkelie werd overvallen. De aanklager snapt niet dat Bosz niet eerder op deze manier heeft gereageerd. "Ik vind niet dat ik mij hoef te verdedigen en dat ik geen schuld heb. Ik was zo teleurgesteld in het vooronderzoek dat is ingesteld. Makkelie heeft blijkbaar ervaren dat ik hem niks vindt. Maar dat heb ik niet gezegd. Ik denk dat ik gezegd heb wat ik wilde zeggen. Mijn bedoeling heb ik duidelijk kunnen maken. Het was absoluut niet op de man bedoeld."

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.