Data van Opta wijzen JPL aan als achtste sterkste competitie

Databureau schat Jupiler Pro League in als achtste sterkste competitie ter wereld

Vandaag om 10:00

Het is geen Premier League of Bundesliga, maar ook in de Jupiler Pro League lopen er talentvolle spelers rond en maken sterke clubs de dienst uit. Op basis van de data van Opta bestaan er in de hele wereld zelfs maar zeven kampioenschappen die straffer zijn dan het Belgische.

Opta is één van de meest toonaangevende (sport)databureaus van deze tijd. Afgaande op een heleboel criteria heeft het een ranglijst opgesteld van sterkste nationale voetbalcompetities ter wereld. Helemaal bovenaan staat - niet toevallig - de Engelse Premier League. De Serie A en de Bundesliga mogen mee op het podium, terwijl La Liga pas op plek vier terug te vinden valt, ondanks grootmachten als FC Barcelona en Real Madrid.

De statistieken nemen dan ook alle clubs uit de competitie in rekening. De breedte is met andere woorden doorslaggevend. Mede daarom prijkt de JPL op een prima achtste stek. Die positie is ons niet onbekend, want ook op de UEFA-ranking is België het nummer acht, al gaat het daar uiteraard enkel om Europese kampioenschappen. 

In vergelijking met die UEFA-lijst staan dezelfde landen boven de JPL, op Nederland na. Buiten Europa wordt enkel de Braziliaanse hoogste klasse beter aangeschreven. Opvallend: de Eredivisie staat zelfs niet in de top-tien. Op negen komt namelijk de Amerikaanse Major League Soccer en zelfs de Engelse Championship krijgt een hogere notering.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.