‘6 jaar na Propere Handen is uitspraak nog lang niet in zicht’

‘6 jaar na Propere Handen is een uitspraak nog lang niet in zicht’

Vandaag om 07:59

Het is precies zes jaar geleden dat het voetbalschandaal Operatie Zero (Propere Handen) losbarstte. Desondanks is het nog altijd niet duidelijk wie er voor de rechter zal komen en wanneer dat het geval zal zijn. Na de dood van de procureur en vele minnelijke schikkingen lijkt de tijdsdruk verdwenen, meldt Het Laatste Nieuws.

Onlangs kwam naar buiten dat de Bijzondere Belastinginspectie alvast de vruchten heeft geplukt van het gerechtelijke onderzoek en de verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic. De fiscus vraagt minimaal 121,2 miljoen euro terug en het gros daarvan komt op voorzet van de zwarte boekhouding van Veljkovic.

Op gerechtelijk vlak loopt het echter veel langzamer. Meerdere betrokken partijen hebben al twee jaar niets meer vernomen van het parket. De plotselinge dood van procureur Eric Bisschop in 2023 lijkt het onderzoek te hebben vertraagd.

Minnelijke schikkingen zorgen voor vertraging 
Eerder kwam naar buiten dat het parket 56 personen en één vennootschap voor de strafrechter wilde brengen, op verdenking van witwaspraktijken, valsheid in geschrifte en matchfixing. Een groot gedeelte van de partijen hebben intussen een minnelijke schikking getroffen.

Deze schikking betekent in de praktijk dat de verdachte geen schuld bekend op strafrechtelijk vlak, maar wel dat ze hun aansprakelijkheid erkennen op burgerlijk vlak. Via het betalen van een bepaalde som hoeven ze niet voor de rechtbank te verschijnen en vermijden ze strafrechtelijke veroordeling.

In december 2022 kwam naar buiten dat tien personen deze regeling hadden getroffen waaronder: Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert van Club Brugge, Michel Louwagie van KAA Gent, Matthias Leterme van KV Kortrijk, Patrick Janssens, Herbert Houben, Herman Nijs en Filip Aerden, allen van KRC Genk, Paul van der Schueren van OH Leuven en Erwin Lemmens van de KBVB. Later volgde ook Peter Maes.

Het kan nog jaren gaan duren
Tot slot is het nog altijd niet duidelijk welke verdachten effectief voor de strafrechter zullen verschijnen. Door de vele schikkingen heeft het dossier een stuk dwingendheid verloren. Het ziet er niet naar uit dat een strafrechter zich binnenkort zal buigen over de zaak Propere Handen. Dat kan nog maanden of zelfs jaren duren.