Dortmund verliest van Union, Leverkusen gelijk tegen Kiel

Vertessen doet Borussia Dortmund pijn, Leverkusen geeft zege weg

Vandaag om 18:02

Borussia Dortmund heeft zaterdagmiddag averij opgelopen in de Bundesliga. Door onder andere een doelpunt van onze landgenoot Yorbe Vertessen gingen Die Schwarzgelben onderuit bij FC Union Berlin. Landskampioen Bayer Leverkusen zat op rozen, maar verspeelde punten tegen promovendus Holstein Kiel.

Union Berlin - Borussia Dortmund 2-1
Dortmund kent allesbehalve een vlekkeloze start van de Bundesliga. Zonder Julien Duranville, die out is door blessure, begon de ploeg aan het duel met Union, waar Vertessen een basisplek had. Na een kwart wedstrijd kwam Dortmund in de problemen in Berlijn: Kevin Vogt benutte feilloos een penalty en zette Union op voorsprong.

Hoewel Dortmund de bovenliggende partij was en aanspraak maakte op de gelijkmaker, sloeg Union voor rust nogmaals toe. Met een droge knal verdubbelde Vertessen, die in de winter overkwam van PSV Eindhoven, de marge voor de thuisploeg. Die klap kwam Dortmund niet meer te boven.

Op het uur bracht Julian Ryerson de spanning nog wel terug, tot een gelijkmaker kwam het niet meer. Na zes speelrondes heeft Dortmund tien punten verzameld en kan de concurrentie al een gaatje slaan.

Bayer Leverkusen - Holstein Kiel 2-2
Het leek another day at the office te worden voor Leverkusen. Door doelpunten van voormalig Union SG-spits Victor Boniface en Jonas Hofmann stonden Die Werkself binnen acht minuten op een comfortabele 2-0 voorsprong. Er was geen vuiltje aan de lucht, helemaal niet toen Boniface halverwege de eerste helft zijn tweede van de middag maakte. Hier stak de VAR echter een stokje voor.

Kiel begon steeds meer van zich af te bijten en maakte in de vijfde minuut van de blessuretijd van de eerste helft plots de aansluitingstreffer. Leverkusen was bij de start van het tweede bedrijf aanvankelijk niet van de leg. Met bijna 75 procent balbezit en genoeg mogelijkheden wees alles erop dat de 3-1 zou vallen. Toch viel twintig minuten voor tijd de 2-2 vanuit een strafschop.

Leverkusen begon een slotoffensief, maar gescoord werd er niet meer in de BayArena. Dat betekent dat Leverkusen net als Dortmund voor de derde keer dit seizoen puntenverlies lijdt. Vincent Kompany kan zondag met zijn Bayern München een gat van vijf punten slaan.