Politie grijpt bewust zelden in tegen bivakmutsen

Politie grijpt zelden in tegen bivakmutsen in stadion: "Dat is ons inschattingsrecht"

Vandaag om 11:19

Na de stopgezette Antwerpse derby van afgelopen weekend staat het onveiligheidsgevoels in onze stadions weer hoog op de agenda. Hoe komt het toch dat gemaskerde mannen telkens opnieuw de boel op stelten kunnen zetten? Vooral de angst voor rellen lijkt de hoofdreden.

In beide vakken van Royal Antwerp FC en K. Beerschot V.A. verziekten jongens uit de harde kern met bivakmutsen de boel voor de echte supporters. Uiteraard is dat geen fenomeen dat bij enkel die clubs optreedt. Zowat alle Belgische profclubs kampen ermee. De politie zou een stuk sterker moeten optreden, zo luidt de kritiek. De woordvoerder van de Antwerpse politie, Wouter Bruyns, nuanceert. "Wij treden wel op, maar niet noodzakelijk op het moment zelf", vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

De politie geeft aan dat het vooral de veiligheid wil bewaren. Hooligans met bivakmuts kordaat aanpakken tijdens de wedstrijd zelf zou een averechts effect kunnen hebben. "We wegen af of dat extra spanning kan creëren in het vak. Dat is ons inschattingsrecht", verduidelijkt Bruyns. Volgens hem heeft de politie "andere manieren" om mensen die over de schreef gaan, te identificeren.

Stewards
Hoewel de politie rond het stadion vaak goed vertegenwoordigd is, is dat op de tribunes wel even anders. Daar moeten de stewards de orde helpen handhaven. Zij fouilleren ook aan de ingang. Een anonieme steward getuigt over het gevoel dat bij hen leeft. Ingrijpen wanneer het misloopt, daar beginnen ze liever niet aan. "We willen ons leven niet riskeren voor een paar belhamels."

Bij de rust nemen stewards soms iemand apart die iets fout deed en op camera werd geregistreerd. Dat is echter niet altijd even gemakkelijk. "Maar zij passen trucjes toe, wisselen van kleren of twintig ultra's dragen dezelfde trui", klinkt het. Tot slot wijst de anonieme getuige ook naar de verantwoordelijkheid van de clubs zelf. Die zijn vaak niet zo happig om krachtdadig op te treden. "Want fans zijn een bron van inkomsten", luidt de conclusie. De Pro League plant alvast overleg met de politie om de wantoestanden beter aan te pakken. 

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.