Priske over Feyenoord en 3-4-3-systeem

Valse start bij Feyenoord, Priske eerlijk: 'Ergert me, durf ik best toe te geven'

Vandaag om 09:14

Brian Priske erkent dat hij in zijn beginperiode bij Feyenoord een fout heeft gemaakt. De 47-jarige ex-trainer van Royal Antwerp FC stelt dat hij de 3-4-3-formatie er met de kennis van nu nooit in had geslepen.

De eerste wedstrijden van het seizoen speelde Feyenoord in een systeem met drie verdedigers en wingbacks. Daarna wijzigde Priske van koers en greep hij terug op een formatie met vier verdedigers. "Met de kennis van nu zeg ik dat ik dat niet had moeten doen. De wissel van speelwijze naar 3-4-3 heeft ons onnodig veel tijd gekost en dat ergert me, omdat we die tijd nu tekortkomen", laat hij optekenen door Voetbal International. "Ik durf dat best toe te geven, maar ik deed het natuurlijk niet zonder reden."

Priske legt uit waarom. "Dat had te maken met de transferwindow. Na Wieffer en Minteh had ik verwacht dat meer spelers snel zouden vertrekken. Ik zag dat als hét moment om iets te veranderen, omdat ik dacht dat deze manier van spelen de groep goed zou kunnen passen, zeker met het oog op de Champions League. Trauner, Beelen, Nieuwkoop, genoeg spelers die dit systeem kennen en er prima in gedijen", stelt hij. "Maar ja, Geertruida vertrok laat en Hancko en Gimenez bleven. Dan heb je als trainer de verantwoordelijkheid te kijken naar waarbij spelers zich het meest senang voelen."

Volgens Priske moet een trainer in dergelijke situaties flexibel zijn. "Zelfde geldt voor de huddle. Ik vind het teleurstellend dat dit in Nederland niet werd geaccepteerd en dat supporters ons uitfloten. Ik snap ook nog steeds niet waarom, maar als hoofdtrainer en leider moet je dan wel het grotere plaatje in de gaten houden. Als zo'n huddle een wig dreigt te drijven tussen spelers, staf en supporters, is 't het dan waard ermee door te gaan? In zo'n geval ben ik heel graag flexibel, maar nóóit als het gaat om mijn filosofie en spelprincipes."

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.