Royal Antwerp FC tegen Beerschot gestaakt vanwege vuurwerk

'Hoe absurd is het dat je zo gemakkelijk een vuurpijl op het veld kan gooien?'

Vandaag om 13:31
Laatste update: om 13:31

    Doordat Royal Antwerp FC Beerschot daadwerkelijk voetballes gaf, lieten sommige 'supporters' van Beerschot zich van hun slechtste kant zien door vuurwerk op het veld te gooien. Scheidsrechter Lothar D'Hondt voelde zich genoodzaakt om na 75 minuten de wedstrijd te staken. In Tijd voor Voetbal, de voetbalpodcast van VoetbalPrimeur.be, wordt de treurige situatie besproken. 

    De supporters van de club van trainer Dirk Kuyt hadden al aangekondigd om iets te gaan doen, mocht Antwerp in de derby tegen Beerschot winnen. Doordat de ploeg van Jonas De Roeck Beerschot langzaam naar de slachtbank bracht, werd er met 4-0 op het scorebord vanuit het uitvak meerdere stukken vuurwerk op het veld gegooid. Uiteindelijk werd de wedstrijd gestaakt en kwam er een treurig einde aan de derby ploeg van 't Stad. 

    Floris Rademaker en Vincent Haegeman waren niet te spreken over de gebeurtenissen rondom de derby. "Het lag er nu wel heel dik op dat het mis zou gaan. Die supporters hadden zichzelf al helemaal ingegraven in hun standpunt. Ze konden niet anders dan het uit de klauwen te laten lopen. Je kan daar wel je vraagtekens bij zetten of je uitsupporters wel toe kan laten", zei Rademaker daarover. 

    "Hoe absurd is het dat je zoiets gemakkelijk op het veld kan gooien? Hier moet de bond of het hele Belgische voetbal over nadenken. Het kan niet zo zijn dat je zo makkelijk een wedstrijd kan sabotteren", voegde Haegeman daaraan toe. 

    Hoe los je de aggresiviteiten op in de voetbalstadions? 

    Het is een hot topic in het hedendaagse voetbal: Aggresiviteit onder voetbalsupporters. Vorig seizoen werd de klassieker in Nederland, Ajax-Feyenoord, vroegtijdig gestaakt nadat Feyenoord gehakt maakte van de Amsterdammers. De harde kern besloot toen meerdere keren vuurwerk op het veld te gooien. Nadat de wedstrijd gestaakt was, was het ook buiten de Johan Cruijff Arena onrustig. Afgelopen weekend speelden dezelfe soort taferelen af bij Antwerp tegen Beerschot. Hoe moeten de bonden dit oplossen?

    "Ik vind niet dat je punten kan aftrekken bij Beerschot. Het is maar een kleine groep mensen die het verziekt voor een ander. Wat mij altijd opvalt is dat mensen een stadionverbod krijgen, maar waarom worden ze niet gerechtelijk vervolgd?", zei Haegeman daarover. 

    "En ook die gezichtsbedekkende kleding. Ik kan er niet bij dat dat toegestaan is. Het is in het stadion een risico voor iedereen risico dat mensen dat vrijuit dragen", voegde Rademaker daaraan toe.