Van der Elst twijfelt aan Amuzu:

"Niemand lacht zo mooi als Amuzu, maar na 2022 zag ik geen vooruitgang meer"

Vandaag om 11:29
Laatste update: om 11:59

RSC Anderlecht pakte tegen Ferencváros een deugddoende Europese zege: 2-1. Een smet op de vreugde was wel het uitvallen van Francis Amuzu. De pijlsnelle flankaanvaller staat nog maar eens enkele weken aan de kant. Franky Van der Elst toont zijn medeleven, maar is ook kritisch voor de ontwikkeling van Amuzu.

Eerst en vooral laat The Fox weten aan Het Nieuwsblad dat hij het erg jammer vindt voor zijn vroegere pupil. In het verleden werkte hij nog samen met Amuzu bij de nationale U19. Van der Elst omschrijft hem als een geweldige gast. "Niemand heeft een mooiere lach dan Ciske", waardeert Van der Elst zijn menselijke kant. Het doet hem dan ook pijn dat Amuzu zo vaak gekwetst is. 

Het doet vermoeden dat Amuzu zonder al dat blessureleed een stuk verder zou staan als voetballer. Ergens twijfelt Van der Elst daaraan. "Hij is wel doorgebroken bij Anderlecht, maar na zijn sterke periodes in 2021 en 2022 heb ik geen vooruitgang meer gezien", luidt zijn analyse.

Nochtans beschikt Amuzu over kwaliteiten die erg belangrijk zijn in het hedendaagse voetbal. "Hij heeft een enorme versnelling, is dreigend. Maar zijn gebreken blijf je óók zien", merkt Van der Elst op. "Qua goals en ­assists is het gewoon te weinig." Doorheen de jaren heeft Amuzu dat punt niet kunnen verbeteren. Van der Elst wijt het aan een gebrek aan overzicht, maar er zit ook te weinig variatie in zijn acties. Vaker diep lopen zonder bal, bijvoorbeeld. 

Geen negen miljoen
In de zomermercato van 2022 wilde OGC Nice nog negen miljoen euro neerleggen voor Amuzu. Anderlecht weigerde dat bedrag toen. Had paars-wit daar wel op moeten ingaan? "Zullen ze daar misschien spijt van hebben, en hijzelf ook, want Nice heeft het goed gedaan", denkt Van der Elst. Hij gunt Amuzu nog steeds het allerbeste, al moet er dan een "déclic" komen op het vlak van efficiëntie.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.