Revanche tegen Fenerbahçe? Union tegenover ‘The Crying One’

Nu écht revanche tegen Fenerbahçe? Union SG tegen ‘The Crying One’

Vandaag om 16:16
Laatste update: om 16:19

Union SG begint de competitiefase van de Europa League tegen Fenerbahçe. De manschappen van hoofdtrainer Sébastien Pocognoli nemen het in Turkije op tegen de formatie van oefenmeester José Mourinho. Vorig seizoen knikkerde Fenerbahçe Union nog uit de Conference League in de achtste finale. Destijds won Union wel in Turkije, gaat dit nu opnieuw lukken? VoetbalPrimeur.be praat je bij over de Turkse tegenstander.

Fenerbahçe in het kort
Volledige naam: Fenerbahçe Spor Kulübü
Stadion: Ülker Stadyumu FB Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi, 47.834 plaatsen
Vorig seizoen: 2e
Hoofdtrainer: José Mourinho
Aantal kampioenschappen in eigen land: negentien titels

Fenerbahçe in Europa
Fenerbahçe werd vorig seizoen tweede in de Turkse Super Lig. Hierdoor begon het team van Mourinho in Europa in de tweede voorronde van de Champions League. Daar wist Fenerbahçe af te rekenen met Lugano. Het tweeluik werd met 6-4 gewonnen. In de derde voorronde moest Fenerbahçe zijn meerdere erkennen in LOSC Lille. De Fransen wonnen de dubbele confrontatie met 3-2. Door het verlies tegen Lille stroomde Fenerbahçe in bij de competitiefase van de Europa League.

De prijzenkast van Fenerbahçe in Europa is nog zo goed als leeg. Er werd een internationale beker behaald in het seizoen 1966/1967. Destijds won Fenerbahçe de voormalige Balkan Cup. In de finale werd het Griekse AEK Athene verslagen. De ploeg wist 19 keer landskampioen te worden, 7 keer bekerwinnaar en 9 keer Super Cup winnaar, maar wist na de Balkan Cup geen andere bokaal op internationaal niveau te behalen.  

De recente vorm van Fenerbahçe
Fenerbahçe staat momenteel op de tweede plaats in de Turkse Super Lig. De ploeg wist tot nu toe 13 op 18 te behalen en ziet rivaal Galatasaray uitlopen. Galatasaray is nog foutloos en wist afgelopen zaterdag met 1-3 te winnen op bezoek bij Fenerbahçe. Na de zege bestempelde Galatasray via de officiële kanalen van de club, Mourinho als ‘The Crying One’. Een gevoelig plaagstootje van Galatasaray. Mourinho toonde zichzelf eerder in zijn carriere als hoofdtrainer weinig bescheiden door zichzelf ‘The Special One’ te noemen.

Kan Union SG nu écht wraak nemen?
Vorig seizoen stonden Union SG en Fenerbahçe tegenover elkaar in de achtste finale van de Conference League. Destijds kwam Fenerbahçe eerst op bezoek bij Union in het Lotto Park van RSC Anderlecht. De Turken wisten via Michy Batshuayi, Jayden Oosterwolde en Dusan Tadic de klus snel te klaren. Er werd met 0-3 gewonnen door Fenerbahçe. Ondanks de nederlaag wist Union zich te tonen in de returnmatch. De vice-kampioen van de Jupiler Pro League won verrassend in Turkije met 0-1, maar dit bleek niet genoeg. Lukt het Union nu wel om een revanche te nemen met effect.

Bekende gezichten bij Fenerbahçe
In het verleden was het al een heus sterrenensemble bij Fenerbahçe. Dat is tegenwoordig iets minder, al spelen er nog steeds enkele opvallende en grote namen bij de club. Denk maar aan Edin Dzeko, de oud spits van Manchester City, AS Roma en Internazionale en nu de huidige kapitein van Fenerbahçe. 

Naast Dzeko heeft Fenerbahçe zich in de afgelopen zomerse mercato ook versterkt met Youssef En-Nesyri. De Marokkaanse international die vaak zijn stempel weet te drukken bij het nationale team en eerder bij Sevilla in La Liga. Fenerbahçe nam En-Nesyri voor 19,5 miljoen euro over van de Spanjaarden. 

Verder spelen ook nog grote namen zoals Fred (ex-Manchester United), Dusan Tadic (ex-Ajax) en Sofyan Amrabat (ex-Club Brugge en Manchester United) voor de Turkse club. Terwijl Fenerbahçe ook nog kan rekenen op de Kroatische doelman Dominik Livakovic.

Vorig seizoen speelde Michy Batshuayi nog bij Fenerbahçe, maar de voormalige Rode Duivel maakte in de afgelopen zomerse mercato de gevoelige overstap naar Galatasaray. In de huidige selectie van Fenerbahçe heeft Amrabat een verleden in de Jupiler Pro League. De middenvelder speelde in totaal 30 matchen voor Blauw-Zwart.

Mourinho aan het roer bij Fenerbahçe
Met Mourinho beschikt Fenerbahçe over een hoofdtrainer van wereldklasse. Mourinho is misschien wel de meest bekende oefenmeester van het internationale voetbal. De 61-jarige Portugees wist twee keer de Champions League te winnen, is vier keer verkozen tot werelds beste coach, won de UEFA Cup, de Europa League en de Conference League. Daarnaast wist Mourinho kampioen te worden in Portugal, Engeland, Italië en Spanje. De oefenmeester maakte furore bij FC Porto, Chelsea, Internazionale en Real Madrid. Zijn meest recente internationale succes is het winnen van de Conference League in 2021/2022 met AS Roma.

Conclusie voor Union tegenover Fenerbahçe
Het gaat een pittige kluif worden voor Union in Turkije tegen Fenerbahçe. De Turken staan bekend om hun fanatieke supporters en hebben wat goed te maken na het recente verlies tegen de rivaal. Met Mourinho staat er een schaakmeester aan het roer wanneer het gaat om resultaten behalen. Pocognoli en Union hebben hun draai nog niet gevonden in de Jupiler Pro League, een stunt bij Fenerbahçe ligt niet in de lijn der verwachting.