Anderlecht houdt slechte herinneringen aan Ferencváros

Slechte herinneringen aan Ferencváros: snelste trainersontslag ooit bij Anderlecht

Vandaag om 12:00
Laatste update: om 12:01

Na enkele jaren afwezigheid viert RSC Anderlecht haar wederoptreden in de Europa League met een thuiswedstrijd tegen Ferencváros TC. Met die club hebben de Brusselaars nog een rekening openstaan. Die dateert al van het gezegende jaar 1995 ... Stap samen met VoetbalPrimeur.be in onze teletijdmachine.

In de zomer van 1995 zal Anderlecht een weinig benijdenswaardig record neerzetten, namelijk dat van kortste trainersbewind in de geschiedenis van de club. Na amper 52 dagen in dat prille seizoen zet het bestuur haar T1 al op straat. Zijn naam? Herbert Neumann. De aanleiding? Een 0-1-nederlaag tegen Ferencváros, waardoor de poort naar de Champions League onherroepelijk dichtgegooid werd. Nochtans stonden de sterren gunstig bij zijn komst.

Anderlecht dook de jaargang 1995-1996 in met een frisse wind. Nadat Johan Boskamp de club tot drie keer toe naar een titel had geleid, moest technisch directeur Paul Courant op zoek naar een opvolger. Hij kwam uit bij Neumann, een Duitser van in de veertig die bij Vitesse Arnhem mooi, aanvallend voetbal op de mat had gelegd. Ondanks enkele interne twijfels zet Courant zijn willetje door.

Slechte beurt
In de voorbereiding op het seizoen zijn de resultaten al best wisselvallig. Maar goed, enkel het echte werk telt. En het echte werk, dat is in de eerste plaats de voorronde van de Champions League tegen Ferencváros. De generale repetitie verloopt alvast slecht. In de Supercup tegen Club Brugge had Anderlecht nog wel aan het langste eind getrokken, maar op de openingsspeeldag volgt meteen een nederlaag tegen Eendracht Aalst (3-1). De zenuwen staan dan ook strak gespannen voor de alles-of-niets-partij tegen Ferencváros. 

Voor de heenwedstrijd in Brussel wil de technische staf niets aan het toeval overlaten. Er staat dan ook een scouting van de Hongaren ingepland. Alleen komt Neumann daar nooit opdagen ... De Duitser heeft het mentaal niet al te gemakkelijk en durft in zulke omstandigheden wel eens naar de drank grijpen, rakelt Het Laatste Nieuws op. Het is een teken aan de wand.

Snelle exit
Op papier zou Ferencváros geen probleem mogen vormen voor een elftal met sterren als Georges Grün, Johan Walem, Pär Zetterberg en nieuw goudhaantje Gilles De Bilde. De realiteit van het veld is echter anders. Vlak voor het uur schiet ene Zoran Kunctic de bezoekers op voorsprong. Anderlecht slaagt er in het restant van de partij niet in om te reageren. Onder een striemend fluitconcert druipen spelers en staf af richting de kleedkamer. Het kampioenenbal is ver weg ...

Die vaststelling bekoopt Neumann met zijn job, al zal hij nog een laatste kans krijgen tegen Sporting Charleroi. Een troosteloze 0-2-nederlaag betekent zijn definitieve doodsvonnis. Slechts 52 dagen na zijn aanstelling wordt zijn ontslag bekend gemaakt. Niet dat het paars-wit nadien beter vergaat. Zelfs een tijdelijke terugkeer van Raymond Goethals kan het tij niet meer keren. In de terugwedstrijd in Hongarije geraakt Anderlecht niet verder dan 1-1, waardoor het Europese avontuur midden augustus al voorbij is. Woensdagavond krijgen David Hubert en co een uitgelezen kans om wraak te nemen op het verleden. In Duitsland bidt een intussen 70-jarige oud-trainer stilletjes mee.