Heymans blinkt als topschutter in de JPL: "Veel vrijheid"

Heymans blinkt als topschutter in de JPL: "Op de tien krijg ik veel vrijheid"

Vandaag om 10:17

Het ene seizoen is het andere niet. Vraag dat maar aan Daan Heymans. In de vorige jaargang lukte het allemaal net niet, nu staat hij zowaar aan kop van de topschuttersstand in de Jupiler Pro League. Zelf dankt de middenvelder daar onder meer Rik De Mil voor.

Met zes doelpunten is Heymans als een komeet aan het seizoen begonnen. Geen enkele JPL-speler komt voorlopig aan dat aantal. Heymans ziet daar verschillende verklaringen voor. Ten eerste is er zijn fysieke paraatheid. "Ik denk niet dat ik in mijn carrière ooit al zo fit ben geweest", vertelt hij bij Het Nieuwsblad. Daar zit de trainerswissel voor iets tussen. Over Felice Mazzu wil Heymans geen kwaad woord kwijt. "Wat wel klopt, is dat hij meer bezig was met het groepsgebeuren en misschien iets minder met het puur fysieke aspect."

Opvolger De Mil besteedt wel meer aandacht aan dat conditionele luik, bijvoorbeeld door Rudger Van Snick aan te stellen als performance coach. Het is niet de enige verandering die de trainer doorvoerde en die Heymans goed is bevallen. "We spelen nu ook in een 4-3-3, een systeem dat mij heel goed ligt. Ik krijg op de tien-positie veel vrijheid, waardoor ik kan uitwijken naar de flanken, maar ook heel vaak in de box kom", schuift hij een tactische reden naar voren.

Tot slot wijst Heymans ook naar zichzelf. Zijn eigen efficiëntie is er gewoon op vooruit gegaan. Dat heeft voornamelijk te maken met het mentale. "Kansen missen is voor een aanvaller gewoon heel erg frustrerend. En als de ploeg matchen wint, kan je daar nog enigszins mee om, maar als je dan ook nog eens vaak verliest, kom je helemaal in een negatieve spiraal terecht", legt Heymans uit wat er vorig seizoen verkeerd is gelopen. Nu is die neerwaartse spiraal helemaal omgebogen in een opwaartse.