Club Brugge ontvangt Dortmund en Duranville in Champions League

Club Brugge tegenover het 'nieuwe' Dortmund met Duranville en nieuwe hoofdtrainer

18 september om 09:24
Laatste update: 18 september om 09:24

Club Brugge krijgt in de eerste speelronde van de competitiefase van de Champions League Borussia Dortmund op bezoek. Blauw-Zwart mag het in het Jan Breydelstadion gaan opnemen tegen Die Borussen, die op dit moment tweede staan in de Bundesliga met 7 op 9. Wat mogen de manschappen van hoofdtrainer Nicky Hayen verwachten van Dortmund? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Borussia Dortmund in het kort
Volledige naam: Ballspielverein Borussia 1909 Dortmund 
Bijnaam: BVB, Die Borussen, Die Schwarzgelben  
Stadion: Signal Iduna Park 81.365 plaatsen
Vorig seizoen: 5e
Hoofdtrainer: Nuri Şahin
Aantal kampioenschappen in eigen land: 8 keer

Borussia Dortmund in Europa
De Europese prijzenkast van Borussia Dortmund is gevuld met slechts twee prijzen, maar is desondanks indrukwekkend. Die Schwarzgelben wisten namelijk in het seizoen 1996/1997 de Champions League te winnen. In de halve finale was Dortmund twee keer met 1-0 te sterk voor Manchester United en in de finale werd er met 3-1 gewonnen van Juventus. Bij Borussia Karl-Heinz Riedle tweemaal tot scoren en eenmaal Lars Ricken. Namens Juventus wist Alessandro Del Piero het net te vinden.Eerder Europees succes werd behaald in het seizoen 1965/1966. Destijds wisten Die Schwarzgelben de Europa Cup III te veroveren. Liverpool werd in Glasgow met 2-1 verslagen in de verlenging. 

Borussia Dortmund weet hoe het is om dicht bij een prijs te zijn, maar net mis te grijpen. Vorig seizoen stond Dortmund nog in de finale van de Champions League, maar destijds werd er met 0-2 verloren van Real Madrid. In het seizoen 2012/2013 verloor Dortmund van rivaal Bayern München in de finale van het miljardenbal. De Europa League of de eerdere UEFA Cup werden nog nooit gewonnen door Dortmund. In het seizoen 1992/1993 werd de finale verloren van Juventus en in het seizoen 2001/2002 was Feyenoord te sterk in de finale.

Borussia Dortmund in Duitsland
Borussia Dortmund is een van de grote uitdagers van Bayern Munchen in de Duitse Bundesliga. Der Rekordmeister steekt er meestal met kop en schouders bovenuit, maar desondanks weet Dortmund vaak dapper stand te houden. In het afgelopen seizoen werd Bayer Leverkusen opvallend kampioen zonder te verliezen. Dortmund bleef steken op de vijfde plaats. De prijzenkast van Borussia Dortmund in Duitsland is goed gevuld. De club wist acht keer kampioen te worden en daarnaast werd de Duitse Beker vijf keer in de wacht gesleept. De Duitse Supercup is ook aanwezig in de prijzenkast van BVB, de Supercup werd zes keer gewonnen. In een ver verleden wist Dortmund ook twee keer de West-Duitse beker binnen te halen.

Vertrokken clubiconen bij Borussia Dortmund
Borussia Dortmund speelde vorig seizoen nog met Mats Hummels en Marco Reus. De 35-jarige Hummels had maar liefst 508 wedstrijden voor Dortmund achter zijn naam staan en is er tegen Club Brugge niet meer bij. Hummels vertrok transfervrij naar AS Roma en wist nog wekelijks zijn stempel te drukken bij Dortmund.

Net als Hummels is ook Reus vertrokken bij Dortmund. De aanvallende middenvelder vertrok eveneens transfervrij en ging op avontuur bij LA Galaxy. Beide spelers waren samen bijna goed voor 1000 duels voor Dortmund. Reus had 429 matchen voor BVB achter zijn naam staan. Hij maakte in totaal 170 doelpunten voor Dortmund en leverde 131 assists af.

Trainer en speelwijze Borussia Dortmund
Borussia Dortmund staat onder leiding van hoofdtrainer Nuri Sahin. De 36-jarige oefenmeester is een kind van de club en heeft nu zijn eerste kans gekregen als kapitein achter het roer bij het Geel-Zwarte schip. Sahin had er een half jaar opzitten als assistent-trainer van Edin Terzic en mag zich nu gelijk gaan bewijzen als hoofdtrainer.

Sahin is als voetballer afkomstig uit de jeugdopleiding van Dortmund. Uiteindelijk speelde de verdedigende middenvelder 274 wedstrijden voor BVB. Sahin kwam ook kort uit voor Real Madrid en Liverpool en maakte meer speeltijd voor Feyenoord, Werder Bremen en Antalyaspor. Sahin heeft er als hoofdtrainer tot nu toe vier wedstrijden opzitten met Dortmund.

Sahin kiest bij Dortmund voor een 3-4-2-1 of een 4-2-3-1 formatie. Hiermee wist de trainer tot nu toe drie keer te winnen en eenmaal gelijk te spelen. Sahin wil bij Borussia Dortmund controle, de oefenmeester stapt af van de recente focus op snelle omschakelingen als strategie tegen sterke tegenstanders. De hoofdtrainer ziet het creëren van gecentraliseerde aanvalspunten als essentieel voor zijn speelwijze. Zijn filosofie is vergelijkbaar met de manier waarop Manchester City en Arsenal zich tonen.

Eén Rode Duivel bij Borussia Dortmund  
Waar gewend waren om Axel Witsel, Thorgan Hazard en Thomas Meunier te zien bij Borussia Dortmund, staat er nu een andere landgenoot onder contract bij BVB. Julien Duranville, het 18-jarige voormalige jeugdproduct van RSC Anderlecht, is onderdeel van de selectie van Sahin. Duranville mocht tegen Israël debuteren bij de Rode Duivels en staat te popelen om door te breken in de hoofdmacht van Dortmund. Tot nu toe kwam Duranville slechts aan 31 minuten bij Dortmund, toch wist Duranville hierin wel een doelpunt te maken. Het is nog maar de vraag of Duranville een kans gaat krijgen in de cruciale match tegen Club Brugge.

Waar komen de doelpunten van Borussia Dortmund vandaan? 
De aanval van Borussia Dortmund is van hoog niveau. Dortmund beschikt over wingers als Karim Adeyemi, Donyell Malen en Jamie Gittens. Daarnaast heeft BVB als spitsen Serhou Guirassy, Maximilian Beier en Sebastien Haller in de selectie. Deze weelde wordt bediend door aanvallende middenvelder Julian Brandt en centrale middenvelder Pascal Groß, die dit seizoen al drie assists afleverde.

Vorig seizoen werden de doelpunten van Borussia Dortmund verdeeld over Marco Reus, Niclas Füllkrug, Malen en Brandt. Füllkrug trok voor 27 miljoen euro naar West Ham United en Reus ging transfervrij naar LA Galaxy. BVB kocht Beier voor 28,5 miljoen euro van TSG Hoffenheim en Guirassy voor 18 miljoen euro van VFB Stuttgart. Het is aan hen om zich bij Dortmund als waardige vervanger te tonen.

Weelde bij Borussia Dortmund
Bij Borussia Dortmund zijn er geen spelers die onderschat mogen worden. De volledige selectie is van hoog niveau en heeft volgens transfermarkt een totale transferwaarde van 461 miljoen euro. Doelman Gregor Kobel is 40 miljoen waard, centrale verdediger Niko Schlotterbeck is 40 miljoen waard, aanvallende middenvelder Brandt is 40 miljoen waard en zowel winger Malen als spits Guirassy zijn ook 40 miljoen waard. De weelde van Dortmund is verdeeld over het veld. Club Brugge heeft een totale transferwaarde van 137 miljoen euro.

Conclusie voor Club Brugge tegen Borussia Dortmund
Borussia Dortmund is een Europese grootmacht. De Bundesliga is een van de top-5 competities van Europa en dit verschil in de beide selecties is in meerdere opzichten zichtbaar. Desondanks heeft Club Brugge meerdere voordelen tegen Dortmund. Blauw-Zwart heeft het thuisvoordeel en heeft in de Champions’ Play-Offs vorig seizoen laten zien dat het weet te pieken onder leiding van hoofdtrainer Hayen. Wanneer we dit vergelijken met het Dortmund van Sahin, dan zien we bij de Duitsers een ploeg in transitie. Wat dat betreft is dit het ideale moment voor Club Brugge om een stunt te verzorgen, hiervoor zal het wel het onderste uit de kan moeten halen.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.