Memphis: 'Reden dat ik hier ben groter dan voetbal'

Memphis Depay: 'De reden dat ik hier ben is veel groter dan alleen voetbal'

12 september om 19:45

Memphis Depay meent dat hij is neergestreken in het mekka van het voetbal. De 98-voudig international van het Nederlands elftal lichtte donderdag op een persconferentie zijn overstap naar het Braziliaanse Corinthians toe.

Depay was transfervrij, nadat zijn contract bij Atlético Madrid deze zomer was afgelopen. De dertigjarige aanvaller streek verrassend neer in Brazilië. In het Zuid-Amerikaanse land werd hij onder massale belangstelling gepresenteerd. Toch drong zich ook de vraag op waarom Depay voor dit avontuur heeft gekozen.

"Het is een interessante vraag", stak Depay van wal. "Waarom kom ik naar de andere kant van de wereld om voetbal te spelen in een land en competitie waar we in Europa weinig van weten? Voor mij is het simpel. Ik ben opgegroeid in Nederland, heb Afrikaanse roots. Ik ken het voetbal in Europa, heb voor veel clubs gespeeld. Toen ik wat ouder werd, dacht ik: wat kan ik doen om mezelf gelukkiger te maken? Ik ben iemand die dicht bij zijn gevoelens blijft. En om een bepaalde reden ben ik nu hier. Ik geloof dat alles een reden heeft. En de reden dat ik nu hier ben is dat Corinthians mij een aanbieding deed. De energie die ik voelde en de moeite die de club, de president en alle fans deden, het is iets wat ik niet eerder heb meegemaakt. Mijn hart werd er blij van."

Depay laat zich lovend uit over het Braziliaanse voetbal. "Je kunt je afvragen: in Europa spelen we op een hoog niveau, je bent dertig jaar, waarom kom je hier in Brazilië spelen? Maar we moeten erkennen dat hier authentiek voetbal wordt gespeeld, er komen hier veel grote voetballers vandaan. Brazilië is het mekka van het voetbal, van joga bonito. Kinderen in Europa kijken altijd naar spelers uit Brazilië. Het Braziliaanse voetbal, maar ook de manier waarop ze het leven omarmen is geweldig. Want dit land is niet alleen voetbal."

De oud-speler van PSV, Manchester United, Olympique Lyon, FC Barcelona en Atlético blijkt nu al razend populair. Tijdens zijn presentatie betrad een journalist het podium voor een foto en een omhelzing met Depay. De nieuwe Corinthians-ster kreeg na afloop bovendien een applaus. "De reden dat ik hier vandaag ben is veel groter dan alleen voetbal", meent hij. "Natuurlijk ben ik hier om te voetballen en mijn vaardigheden te tonen. Ik denk ook dat we moeten erkennen dat Brazilië een andere wereld is dan we die in Europa kennen. Maar het is hier top. Ik denk dat veel spelers mij zullen volgen."

"Ik heb veel Braziliaanse vrienden die blij zijn dat ik hier ben, maar ook vragen: waarom ben je hier? Zoals ik zei, ik weet het niet. Maar ik denk dat er een groter doel is", besluit Depay. Hij gaat naar verluidt zo'n 500.000 euro per maand verdienen. Door bonussen, tekengeld en sponsordeals zou hij in twee seizoenen zo'n 13,5 miljoen euro kunnen verdienen.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.