Chinese voetbalbond schorst 43 mensen voor het leven

Keiharde straffen: Chinese voetbalbond schorst 43 mensen voor het leven

10 september om 10:45

De Chinese voetbalbond heeft 43 mensen, onder wie drie voormalige internationals, levenslang geschorst, meldt persbureau Xinhua. Deze straf kregen ze opgelegd wegens betrokkenheid bij matchfixing en het gokken op wedstrijden. De Zuid-Koreaanse international Jun-ho Son is één van die 43 mensen

Chinese president Xi Jinping heft de voorbije jaren corruptie in de sport, met name in het voetbal, hard aangepakt. Zo werd zelfs een aantal topbestuurders gevangengezet. De 43 personen maakten deel uit van een groep van meer dan honderd mensen die werden ontmaskerd in een twee jaar durend onderzoek naar illegaal gokken en wedstrijdvervalsing bij duels uit de Chinese competitie.

Xi uitte al eens dat het zijn droom is om een WK naar zijn land te halen, maar de corruptieschandalen van de afgelopen jaren dragen daar niet positief aan bij. Het nieuws kwam naar buiten kort voordat China het in de WK-kwalificatie opneemt tegen Saoedi-Arabië, en een week na het pijnlijke 7-0 verlies tegen Japan.

De Chinese voetbalbond CFA beschuldigt Son, die uitkwam voor Shandong Taishan in de Chinese Super League, van matchfixing en het aannemen van steekpenningen. Op het WK van 2022 speelde de middenvelder nog drie duels voor Zuid-Korea. Hij keerde eerder dit jaar terug naar zijn vaderland nadat hij bijna een jaar had vastgezeten.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.