Wisla Krakow, de opponent van Cercle Brugge in Conference League

Wisla Krakow, de opponent van Cercle Brugge, tweede divisionist en bekerwinnaar

21 augustus om 14:32

Voor de allesbeslissende Play-Offs van de Conference League treedt Cercle Brugge in een tweeluik aan tegen Wisla Krakow, afkomstig uit Polen. Maar wat kan Cercle nou eigenlijk verwachten van de ploeg uit Polen? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Wisla Krakow in het kort
Volledige naam: Wisla Kraków Sportowa Spolka Akcyjna
Bijnaam: Biala Gwiazda (Witte Ster)
Opgericht: 1906
Stadion: Wisla Stadion, 33.326 plaatsen
Trainer: Kazimierz Moskal
Aantal kampioenschappen in eigen land: 13
Laatste Europese-groepfase deelname: 2011/2012

Wisla Krakow in Europa
De laatste keer dat Wisla Krakow deelnam aan de hoofdfase van een Europees toernooi was in het seizoen 2011/2012. Destijds speelde de ploeg in de Europa League waar het de tegenstanders FC Twente (Nederland), Fulham (Engeland) en OB (Denemarken) trof. In deze groep eindigde de Poolse club op een tweede plaats waardoor de knock-outfase werd bereikt. In de knock-outfase speelde Wisla tegen Standard, dit tweeluik werd gewonnen door Rouches.

In het huidige Europese seizoen begon Wisla Krakow in de eerste voorronde van de Europa League. Hier speelde het haar eerste tweeluik tegen KF Llapo (Kosovo), dit tweeluik werd met 4-1 gewonnen. Vervolgens stond Wisla voor een tweeluik met Rapid Wien (Oostenrijk). Deze twee duels werden kansloos verloren en uiteindelijk was de totale score 8-2.

In de derde voorronde van de Conference League speelde Wilsa tegen Spartak Trnava (Slowakije). Nadat beide wedstrijden in 3-1 waren geëindigd, moesten er strafschoppen worden genomen. Na een lange zenuwslopende strafschoppenserie trok de Poolse ploeg aan het langste eind. De einduitslag werd 12-11.

Wisla Krakow in Polen
Wisla Krakow komt inmiddels voor het derde seizoen uit op het tweede niveau van Polen. Hier staat het na vier gespeelde wedstrijden op een tiende plaats met vijf punten. Maar hoe kan een ploeg van het tweede niveau van Polen terechtkomen in de Conference League?

Wisla Krakow wist in het afgelopen seizoen de Poolse beker te winnen. Door in het bekertoernooi af te rekenen met teams als Piast Gliwice en Widzew Lodz stond het in de finale tegenover Pogon Szczecin. Door in de 99e minuut van de wedstrijd de 1-1 te scoren, kon er worden verlengd. In deze verlenging kwam Wisla in de 93e minuut op een 1-2 voorsprong en deze gaf het niet meer weg.

Wisla ging dus als nummer tien van het tweede niveau van Polen naar de eerste voorronde van de Europa League door het winnen van de Puchar Polski.

Trainer Wisla Krakow
Kazimierz Moskal is de hoofdtrainer van Wisla. De Pool is momenteel bezig aan zijn eerste seizoen bij de club. Echter is Moskal zeker geen onbekende bij Wisla, eerder was hij ook al in drie verschillende periodes hoofdtrainer van Wisla. Zelf was Moskal in het verleden ook profvoetballer, in zijn carrière speelde hij voor diverse Poolse en Israelische clubs.

Spaanse doelpuntenmaker bij Wisla
Wanneer je kijkt naar de doelpunten bij Wisla Krakow, valt direct op dat veel doelpunten afkomstig zijn van de spits. Spanjaard Ángel Rodado was in het afgelopen seizoen goed voor maar liefst 21 doelpunten bij Wisla. Ook in het huidige seizoen gaat de Spanjaard vrolijk door met scoren. Op het Poolse tweede niveau maakte hij vijf treffers in vier gespeelde wedstrijden. Ook in de Europese wedstrijden wist hij driemaal het doel te treffen.

Wisla een grote club in Polen
Hoewel Wisla Krakow inmiddels alweer voor het derde seizoen op rij uitkomt op het tweede niveau van Polen, is het zeker geen kleine club. Met een stadion dat plaats biedt aan ruim 30.000 toeschouwers en dertien landstitels behoort Wisla tot de grotere teams van het land.
Gemiddeld kwamen er in het afgelopen seizoen dan ook nog ruim 16.000 toeschouwers naar thuiswedstrijden van Wisla. Het laatste landskampioenschap van Wisla dateert van het jaar 2011.

Conclusie voor Cercle Brugge tegen Wisla Krakow
Cercle Brugge treft met Wisla Krakow een tegenstander die uitkomt op het tweede niveau van Polen. Hoewel het hier in het afgelopen seizoen slechts een tiende plaats wist te behalen heeft het laten zien door het winnen van de beker ook af te kunnen rekenen met grotere teams.

Toch zal Cercle het duel met Wisla ingaan als topfavoriet. Wanneer we kijken naar de selectiewaarde van Wisla is namelijk ‘slechts’ 7,45 miljoen euro. Dit terwijl de totale marktwaarde van Cercle maar liefst 57 miljoen euro bedraagt. Wel zal Cercle moeten oppassen voor Ángel Rodado, de Spaanse-spits weet het doel makkelijk te vinden.