Parys over problematiek in stadions Jupiler Pro League

Parys over problematiek in stadions: “Ik zie het begin van een cultuurshift”

21 augustus om 14:01

Lorin Parys, de CEO van de Pro League, vertelt over de problematiek rond misdragingen van supporters in de Jupiler Pro League. Parys geeft aan dat er volgens hem een cultuurshift gaande is. Hij ziet een combinatie van twee factoren, de clubs en de Pro League met meer middelen om supporters te weren uit stadions en een groter bewustzijn van de clubs.

Parys geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat de clubleiders zich uitspreken over incidenten in de stadions. “We zien ook dat er actie ondernomen wordt en er streng wordt opgetreden. Dat alles zorgt er toch voor dat we aan die cultuurshift bezig zijn, die we wilden zien na de lancering van het veiligheidsplan”, deelt Parys via Sporza.

Parys vertelt over het heikele punt wat betreft de controle van de stadionverboden, aangezien stewards slechts een oppervlakkige fouille mogen uitvoeren. De Pro League heeft de overheden gevraagd om meer fouilleringsbevoegdheid te krijgen.

“Bovendien zouden supporters met een stadionverbod zich op een elektronische manier moeten melden bij een politiekantoor tijdens een wedstrijd, zodanig dat er geverifieerd kan worden dat iemand effectief het stadion niet betreedt”, aldus Parys.

“We werken ook aan een nieuw kader om met biometrie te kunnen werken, om snelle toegangscontroles mogelijk te maken en te weten wie er in het stadion zit.” Parys sluit af door mede te delen dat de Pro League de vragende partij is om de wet op de privacy aan te passen. “Zo kunnen we stewards bijvoorbeeld een lijst geven met foto's van supporters met een stadionverbod, waardoor zij die sneller kunnen herkennen en de toegang kunnen weigeren.”

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.