Tijd voor Voetbal veroordeelt Antwerp-hooligans: "Een werkelijke schande"

20 augustus om 18:00
Laatste update: 20 augustus om 18:00

Club Brugge is er zondag in geslaagd om de eerste overwinning van het seizoen te pakken en haalde het met 1-0 van Royal Antwerp FC. Het meeste aandacht ging echter naar de actie van enkele Antwerp-hooligans, die met enkele vuurpijlen gooiden. Bij Tijd voor Voetbal kan men die actie ook maar enkel afkeuren, maar verwacht het óók een reactie.

Voor aanvang van de partij kwam er al wat rook uit het vak van de Antwerp-supporters, maar in de tweede helft liep het helemaal fout af nadat er enkele vuurpijlen op het veld werden gegooid toen Gustaf Nilsson op de grond lag, terwijl ook minstens twee supporters van Club Brugge gewond raakten nadat een vuurpijl in de tribune werd gegooid. "Echt schandalig", opent adjunct-hoofdredacteur Glenn Schrader bij Tijd voor Voetbal. "Nu moet Antwerp hier toch echt gaan ingrijpen", geeft hij aan.

Een mening die enkel maar bijval kreeg van het panel. "Nu moet er alles aan gedaan worden om mensen die dit in hun hoofd halen uit een voetbalstadion te weren", begint hoofdredacteur Daan Slingers aan zijn relaas. "En dan moet je ze geen stadionverbod van vijf of tien jaar geven, maar eentje voor altijd. Het kan echt niet dat je vuurpijlen gooit naar mensen die toevallig een truitje hebben aangetrokken met een ander kleurtje. Dit is een werkelijke schande", geeft Slingers aan.

Een stevige straf
Slingers vraagt dan ook om een stevige aanpak van de nodige instanties. "Dit mag absoluut niet gebagatelliseerd worden", klinkt het nog. "Ik vraag me soms af waarom mensen denken dat ze in een voetbalstadion meer mogen dan ergens anders."

Voor Michiel Vercauteren is het ook duidelijk dat er strenge straffen moeten komen voor de hooligans. "Een serieuze boete of misschien zelfs een gevangenisstraf. Anders krijgen we misschien zelfs taferelen zoals eerder deze week, waar supporters van Patro werden aangevallen door hooligans. Als je ze dan enkel maar een stadionverbod geeft, zullen ze zich misschien bezig houden met zulke acties", geeft hij aan.

Actie van de club
Antwerp dreigt nu wel gestraft te worden, al oordeelt Slingers dat dat misschien niet de juiste oplossing is. "Antwerp als club moet hier geen straf krijgen. Je moet geen straf krijgen omdat een onverlaat beslist om een vuurpijl te gooien. Het moet enkel een straf krijgen als het nu niet ingrijpt en die persoon er niet uithaalt", geeft hij aan.

Iets wat men bij Club Brugge eerder dit seizoen al deed na de beruchte Kühnen-groet van tientallen fans, merkt Schrader op. "Er is daar wel heel wat protest op gekomen van de eigen achterban, maar het is niet meer dan normaal dat je zulke personen niet in je stadion wil zien. Belgische ploegen moeten ook gewoon meer en harder ingrijpen", geeft hij nog aan. "En als je een supporter ziet die een bivakmuts aantrekt, haal je die er gewoon uit. Genoeg is genoeg", besluit hij.

Al oordeelt Slingers dat het voor clubs misschien wel moeilijk is om tegen individuen op te treden. "Je moet dan toch eerder naast justitie gaan kijken. Voor stewards is het al helemaal moeilijk om een groep van pakweg dertig supporters tegen te houden. Er zijn andere instanties die daar naar moeten kijken, maar dat gebeurt al jaren niet."

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.