De ontbrekende puzzelstukjes: Anderlecht

De ontbrekende puzzelstukjes: Anderlecht zoekt nog doelman, back-up Vertonghen en flitser

13 augustus om 20:17
Laatste update: 13 augustus om 20:17

Binnen een drietal weken sluiten de transferpoorten onherroepelijk voor de Jupiler Pro League. Is er nog tijd om gaten dicht te timmeren? Jazeker. Begint de tijd niet stilaan te dringen? Ook wel waar! Daarom reikt VoetbalPrimeur.be elke Belgische topclub alvast een handige stand van zaken aan, in alfabetische volgorde. In deze aflevering aan de beurt: RSC Anderlecht.

Waar knelt het schoentje?
Aangezien Jesper Fredberg behoorlijk laat wakker geschoten is, verwachten de supporters nog vuurwerk in de slotweken van de mercato. Dat mag ook, want zeker in de breedte oogt de kern van Anderlecht nog geen afgewerkt product. Hoewel er met Ludwig Augustinsson, Thomas Foket en Jan-Carlo Simic al drie verdedigende profielen in het Lotto Park neerstreken, blijft de defensieve spoeling dunnetjes. Centraal achterin mag er nog (minstens) één kracht bij, de gevorderde leeftijd van Jan Vertonghen in het achterhoofd. Ook in doel blijft een vacature openstaan. De jonge Mads Kikkenborg lijkt voorlopig nog te groen achter de oren. Of durft Anderlecht al haar eieren in het mandje van Colin Coosemans te leggen? Toch een gewaagde gok …

Goed, de stabiliteit achterin, daar zat het afgelopen seizoen best snor. Als paars-wit finaal ergens tekort schoot, was het eerder vooraan. Een bijkomende vlaagje creativiteit zou het aanvalsspel een stuk onvoorspelbaarder maken. Gezien de blessurelast bij Francis Amuzu en Thorgan Hazard lijkt een linksbuiten welgekomen. Veel namen deden daar echter nog niet de ronde, in tegenstelling tot die van … Christian Eriksen. De Deense posterboy zou een flinke portie genialiteit met zich meebrengen, maar of die deal realistisch is, moet toch nog waarheid worden.

Lopende geruchten:
Babatune Akomolede (Sporting Lagos), Jean Butez (Royal Antwerp FC), Malik Deme (Young Boys Bern), Christian Eriksen (Manchester United), Tiago Gouveia (SL Benfica), Chris Mepham (Bournemouth FC), Alvyn Sanches (Lausanne Sport), Gustavo Puerta (Bayer Leverkusen)

Wie mag/moet zijn koffers nog pakken?
Door de concurrentie van Foket en Killian Sardella is Louis Patris afgegleden naar trede drie op de hiërarchieladder van de rechtsachters. Dat is te diep om veel speelminuten te maken. Een vertrek dringt zich dan ook op, vermoedelijk tijdelijk. Ook hogerop het veld komen enkele spelers niet langer voor in de plannen van Brian Riemer. Voor Ishaq Abdulrazak, Kristian Arnstad, Amadou Diawara, Alexis Flips en Marco Kana zal Anderlecht bij een deftig bod niet al te lastig doen. Mogelijk brengt dat nog voldoende geld in het laatje voor een inkomende ‘suprise du chef’.

Lopende geruchten:
Amadou Diawara (Empoli)