Union kan nu al flink verdienen:

Zelfs in kwalificaties kan Union al flink verdienen: "Eigenlijk zijn het twee bonusronden"

7 augustus om 10:42
Laatste update: 7 augustus om 10:49

Union Saint-Gilloise is op een missie: de groepsfase van de Champions League halen. Zowel sportief als financieel zou het een volgende stap betekenen in de ontwikkeling van de club. Mocht het verkeerd lopen, dan liefst pas in de volgende ronde. Wanneer Union Slavia Praag uitschakelt, haalt het immers niet alleen sportief een voordeel binnen.

De sportieve inzet van de dubbele confrontatie met Slavia is bekend. Als Union voorbij de Tsjechen geraakt, bereikt het de laatste voorronde van de Champions League. Mocht het daar fout lopen, heeft Union sowieso het vangnet van de Europa League, waar het dan meteen in de groepsfase mag aantreden. Bij uitschakeling tegen Slavia Praag moeten de Brusselaars nog een kwalificatieronde afwerken. Ook daar is echter nog een plan-B voorhanden: de Conference League.

Naast die sportieve impact is er ook een financiële factor. Dat de Champions League gelijk staat aan kassa kassa, is al lang geen geheim meer. Ook in de voorrondes valt zelfs al flink te verdienen. Als Union de horde uit Praag neemt, schrijft de UEFA hoe dan ook al 4,3 miljoen euro over. Dat komt ongeveer neer op het startbedrag van de Europa League. "Eigenlijk zijn het twee bonusrondes", beseft Philippe Bormans bij Het Nieuwsblad.

De CEO van Union haalt een andere vergelijking boven om de grootte van zo'n geldsom te duiden. "Alleen­ levert een kwalificatie voor de volgende ronde ons automatisch­ evenveel op als wat we voor één seizoen aan tv-rechten krijgen van de Pro League­", klinkt het. Een mooie reden voor de spelers om enkele extra meters te maken. "Geld is bij ons nooit een drijfveer, maar onze spelers willen zich wel tonen. Met de hervorming is de Champions League er nog interessanter op geworden en daar zijn we vier matchen van verwijderd."

Progressie geboekt
Twee jaar geleden probeerde Union zich al eens te plaatsen voor de poules van het kampioenenbal. Toen beet het de tanden stuk op Rangers FC. "We hebben net als twee jaar geleden tegen Rangers niet veel jongens met ervaring in de Champions League", weet Bormans. Dat betekent echter niet dat de club niet gegroeid is, wel integendeel. "Vandaag staan we verder. Onze omkadering en staf heeft meer ervaring. We zijn beter geplaatst voor dit type wedstrijden", maakt Bormans zich sterk. Eerste afspraak: woensdagavond om 19u in Praag.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.