'Tijd voor Voetbal' spreekt over "perverse" Penders-deal: "Maakt voetbal kapot"

9 augustus om 08:30
Laatste update: 9 augustus om 08:30

Misschien wel het grootste transfernieuws van de afgelopen voetbalweek was de aankomende deal van Mike Penders naar Chelsea. Een vertrek bij KRC Genk, waar men zich bij het panel van 'Tijd voor Voetbal', de voetbalpodcast van VoetbalPrimeur.be toch enige vragen over stelt.

Het nieuws van afgelopen week dat Penders voor zo'n twintig miljoen euro naar Chelsea kon verhuizen sloeg bij heel wat mensen in als een bom. Ook bij het panel van 'Tijd voor Voetbal', dat de aankomende transfer toch enigszins "walgelijk" vindt.

"Dit tart alle verbeelding", begint Vincent Haegeman bij Tijd voor Voetbal. "Ik vind zo'n transfer gewoon schandalig. Chelsea gaat twintig miljoen euro betalen voor een speler die slechts één wedstrijd op het hoogste niveau had gespeeld. Dat kan je toch niet maken, onbegrijpelijk", oordeelt de redacteur van VoetbalPrimeur.be.

"Uiteraard heeft hij talent, maar nu komen we in een fase waar spelers al voor twintig miljoen euro worden gehaald vooraleer ze zijn doorgebroken. Die waarde wordt puur gebaseerd op het potentieel dat die jongen zou kunnen halen. Het is hallucinant, dat maakt heel het voetbal kapot", geeft hij aan.

Negatief of positief?
Al vraagt adjunct-hoofdredacteur Glenn Schrader of dat dan meteen ook negatief hoeft te zijn voor ons land. "Want uiteindelijk krijgt KRC Genk nu wel twintig miljoen euro voor iemand die het nog niets heeft bewezen en misschien zelfs niet gaat doorbreken", klinkt het. "Maar het is negatief voor heel de voetbalsport", gaat Haegeman verder. "Dit is door en door rot, maar ik ben dan wel blij dat als KRC Genk hem verkoopt, dat het voor twintig miljoen euro is en niet voor twee miljoen euro."

"Dit is ook Chelsea ten voeten uit", merkt Michiel Vercauteren nog op. "Ik kan amper een club bedenken die zoveel geld spendeert en hoeveel spelers die ze oppikken komen er dan uiteindelijk ook in actie voor Chelsea? Dat is eigenlijk een businessmodel geworden", klinkt het. "En het ergste is dat zoiets ook geld oplevert", weet Haegeman nog.

Veel geld voor Belgische ploegen
Al geeft Schrader aan dat het Belgische ploegen in het verleden ook al geld heeft opgeleverd. "Denk maar aan Abakar Sylla die verkocht werd aan Strasbourg, dat dezelfde eigenaar heeft als Chelsea. In een zekere zin is het natuurlijk schandalig, maar onze Belgische ploegen verdienen nu wel mooie sommen aan spelers die meteen nog niet die waarde hebben."

"En waarom zou Genk het ook niet doen", geeft Vercauteren nog mee. "Hij blijft toch nog een jaar bij Genk en zelfs al wint Penders hier de Gouden Schoen, dan nog ga je er misschien geen twintig miljoen euro voor krijgen", besluit hij.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.