KRC Genk breekt nieuw record met Penders-deal: jonkie wordt duurste JPL-doelman ooit

27 augustus om 11:53
Laatste update: 27 augustus om 13:08

KRC Genk heeft zaken gedaan met Chelsea en een nieuwe grote transfer kunnen afronden. De amper negentien jaar oude Mike Penders wordt voor twintig miljoen euro overgenomen van de Limburgers en wordt daarmee ook meteen de duurste JPL-doelman ooit.

Chelsea wil de voorbije jaren steeds vaker inzetten op bijzonder jong talent en haalde recent flink wat grote talenten voor enorme sommen in huis. Denk maar aan Roméo Lavia, Cole Palmer, Axel Disasi en nu ook Penders.

De doelman wordt echter niet definitief overgenomen, maar zal net zoals de constructie van Maarten Vandevoordt met RB Leipzig eerst nog één of meerdere jaren worden uitgeleend aan Genk om daarna de stap richting de Engelse club te zetten.

Voor Chelsea wordt het na Courtois ook de tweede doelman die het weghaalt bij Genk en daar had het maar liefst twintig miljoen euro voor over. Een bijzonder hoog bedraag waarmee Penders, die maar enkele wedstrijden op het hoogste niveau heeft gespeeld, ook meteen de duurste JPL-doelman ooit wordt. Enkel de transfer van Bart Verbruggen van RSC Anderlecht naar Brighton (18 miljoen euro plus twee miljoen euro aan bonussen) benadert dat bedrag. Hieronder een overzicht.

Met de twintig miljoen euro voor Penders wordt de doelman wel de op vijftien na duurste JPL-speler ooit en neemt hij de plek van Aleksandar Mitrovic over, die RSC Anderlecht in 2015 voor zo'n 18,50 miljoen euro verliet en richting Newcastle United vertrok.

1 Mike Penders, KRC Genk naar Chelsea (20 miljoen euro exclusief bonussen, 2024)
Zoals eerder gemeld zal Genk zo'n twintig miljoen euro ontvangen voor Penders, maar mag het ook in de toekomst nog hopen op een extra som. Er zijn nog enkele  bonussen in de deal, al werden die niet bekendgemaakt, en wist Genk ook nog een doorverkooppercentage te bedingen. Genoeg om Penders voortaan de duurste JPL-doelman ooit te noemen.

2 Bart Verbruggen, RSC Anderlecht naar Brighton (18 miljoen euro + 2 miljoen euro aan bonussen, 2023)
Afgelopen zomer naar Anderlecht nog afscheid van Verbruggen, die voor een knap bedrag richting Brighton verhuisde. Hij werd toen de duurste JPL-doelman ooit, maar is die titel inmiddels kwijt.

Voor de inmiddels 21-jarige doelman werd het een seizoen met ups en downs bij Brighton, waar hij in het seizoensbegin nooit helemaal zeker was van een basisplek. In het slot van de competitie leek men bij de Engelse club wel helemaal voor Verbruggen gekozen te hebben, waardoor hij aan 27 partijen voor de club kwam. Meteen daarop volgde het EK in Duitsland en werd hij één van de uitblinkers bij Oranje.

3 Maarten Vandevoordt, KRC Genk naar RB Leipzig (12 miljoen euro)
Op nummer drie krijgen we ook een doelman uit de academie van Genk met Vandevoordt. Net zoals bij Penders nu het geval is, wist Genk al vroeg een transfer af te ronden en nog enkele jaren te lenen van de Duitse club.

Vandevoordt werd voor twaalf miljoen euro overgenomen en kwam uiteindelijk in totaal 169 keer uit voor de Limburgers, met ook één titel en Belgische beker als eindresultaat. Deze zomer stapte hij over naar RB Leipzig, waar hij de concurrentie zal aangaan met clubicoon Péter Gulácsi en Leopol Zingerle.

4 Thibaut Courtois, KRC Genk naar Chelsea (9 miljoen euro, 2011)
Verrassend (of misschien ook niet) staat er met Thibaut Courtois een derde naam uit de Genkse jeugdacademie in het lijstje. De doelman van Real Madrid werd al op bijzonder jonge leeftijd een kampioenenmaker bij Genk en speelde zich op amper één seizoen in de kijker van de absolute top.

Na amper 45 partijen voor Genk koos hij er uiteindelijk voor om naar Chelsea te verhuizen, dat hem in 2011 de duurste JPL-doelman maakte met een transfer waar zo'n negen miljoen euro mee gemoeid was.

Debuteren voor Chelsea deed hij echter pas drie jaar later nadat hij enkele seizoenen werd uitgeleend aan Atlético Madrid en daarmee de Spaanse titel, beker en Europa league won. Hij werd uiteindelijk ook twee keer Engels kampioen met Chelsea en is inmiddels één van de grootste Belgische doelmannen ooit na een glansperiode bij Real Madrid.

5 Zion Suzuki, STVV naar Parma (7,5 miljoen euro, 2024)
JPL-doelmannen blijken deze zomer hot te zijn, want ook STVV wist een mooie som te ontvangen. Het zag Suzuki voor een recordbedrag naar de Italiaanse promovendus Parma verhuizen, waar hij de nieuwe eerste doelman zal moeten worden.

Ook Suzuki, die in de zomer van 2023 door STVV voor vier miljoen euro werd overgenomen van Urawa Reds, had amper één seizoen in ons land nodig om daarna de stap naar de top te zetten. Hij kwam slechts 32 keer uit voor de Kanaries en nam in tussentijd met Japan ook deel aan de Asian Cup, wat genoeg bleek voor Parma om een recordsom te betalen voor de doelman.

Eén van de duurste pionnen ooit
Penders is niet enkel de duurste JPL-doelman ooit, maar tout court één van de duurste uitgaande transfers in ons land ooit. Dat record staat momenteel op naam van Igor Thiago, waarvoor Brentford zo'n 37 miljoen euro (inclusief bonussen) betaalt aan Club Brugge.

Met de twintig miljoen euro voor Penders wordt de doelman wel de op vijftien na duurste JPL-speler ooit en neemt hij d plek van Aleksandar Mitrovic over, die RSC Anderlecht in 2015 voor zo'n 18,50 miljoen euro verliet en richting Newcastle United vertrok.