Bestemming Berlijn ziet bij Spanje goede leermeester: "De La Fuente heeft Tedesco lesje geleerd"

15 juli om 13:30

Het EK zit erop, Spanje mag zich de koning van Europa noemen na een spannende finale tegen Engeland. Een verdiende winnaar voor de leden van het panel bij Bestemming Berlijn, die in de podcast van VoetbalPrimeur.be ook veel lof hebben voor de Spaanse bondscoach Luis de la Fuente.

Spanje was voor velen aanvankelijk niet de grote favoriet om het toernooi te gaan winnen, maar is er met mooi voetbal en een onbekende bondscoach dan toch in geslaagd om de beker in de wacht te slepen. Verdiend, vindt men bij Bestemming Berlijn. En ook deels dankzij De La Fuente.

Met Rodri had Spanje de Speler van het Toernooi in de ploeg, maar voor redacteur Glenn Schrader is het toch ook de volledige ploeg van Spanje die een pluim verdient. "Ook als één of twee spelers uitvielen, vond men bij Spanje meteen een vervanger. In de halve finale hadden ze dan geen Pedri, Dani Carvajal en Robin Le Normand, maar werd dat probleemloos opgevangen met onder meer Dani Olmo, die uiteindelijk de EK-winnaar is geworden voor Spanje. Het was echt een heel sterke ploeg, mede dankzij De La Fuente", klinkt het.

"Het is opvallend hoe wisselspelers zo belangrijk waren", merkt redacteur Michiel Vercauteren op. "Met bijvoorbeeld Oyarzabal in de finale, daarvoor Mikel Merino. Je hebt het gevoel dat heel wat spelers een bijdrage hebben geleverd in deze EK-overwinning. En je ziet het niet vaak dat 'mindere' spelers zo'n rol hebben op een toernooi", klinkt het.

Niet enkel de bekende namen
Schrader ziet daar dan weer een goede les in voor de Belgische bondscoach Domenico Tedesco, die vooral teruggreep naar dezelfde twaalf tot veertien spelers. "Je kan echt je hele ploeg gebruiken en je moet niet enkel voor de bekenden namen kiezen", geeft hij aan. "Bij Spanje zag je dat De La Fuente echt zijn volledige ploeg heeft gebruikt. Voor Tedesco een les om ook zijn wisselspelers te gebruiken en op hen te rekenen", klinkt het.

Eindwinnaar Spanje
Dat Spanje uiteindelijk ook de EK-finale heeft gewonnen, is volgens Vercauteren en Schrader ook enkel maar goed nieuws. "Het was toch de best voetballende ploeg", geeft Vercauteren nog mee. "Al begon ik om één of andere reden toch weer sympathie te krijgen voor Engeland, maar zij waren op dit EK al een paar keer door het oog van de naald gekropen dus Spanje is wel de meer dan terechte winnaar."

"Helemaal akkoord", gaat Schrader nog verder. "De overwinning van Spanje was een signaal voor de hele voetbalwereld dat aanvallend voetbal ook voor toernooiwinst kan zorgen. Spanje heeft eigenlijk niet gewonnen, maar de hele voetbalwereld heeft gewonnen", besluit hij.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.