LIVE-Discussie: Spanje – Engeland spelen finale van EK 2024 in Duitsland

LIVE-Discussie: Spanje wint van Engeland, kroont zich kampioen (gesloten)

14 juli om 22:54
Laatste update: 14 juli om 22:54

Een Europees voetbalfeest van een maand lang kent zondag de apotheose in het Olympiastadion in Berlijn: de finale van EK 2024. De strijd om de felbegeerde Coupe Henri Delaunay wordt betwist tussen Spanje en Engeland. Wie wordt straks de opvolger van Italië?

Spanje kon het gehele toernooi van alle ploegen de meeste indruk maken. Op weg naar de finale werd onder andere afgerekend met gastland Duitsland en vice-wereldkampioen Frankrijk. Een weergaloze Lamine Yamal was beslissend voor La Roja in de halve finale tegen de Fransen. De Spanjaarden gaan als favoriet de finale in, zeker ook omdat het land van haar vijf gespeelde EK of WK-finales er vier won. Op de EK's van 1964, 2008 en 2012 won Spanje de finale, evenals op het WK van 2010. De einige verloren finale was in 1984 tegen het Frankrijk van Michel Platini.

Opstelling Spanje: Simon, Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella, Rodri, Fabian Ruiz, Williams, Olmo, Yamal, Morata

Engeland staat voor de tweede opeenvolgende keer in de EK-finale, nadat tijdens de vorige editie de titel na strafschoppen aan Italië moest worden gelaten. Het ging in Duitsland echter dat niet zonder slag of stoot voor de Engelsen. De ploeg van Gareth Southgate had tijdens de knock-outfase de grootst mogelijke moeite zich langs Slovenië, Slowakije en Zwitserland te wurmen. In de halve finale tegen Nederland kwamen de Three Lions al beter voor de dag. Hebben Harry Kane en co. dan toch op het juiste moment hun vorm gevonden?

Opstelling Engeland: Pickford, Saka, Walker, Stones, Guehi, Shaw, Mainoo, Rice, Bellingham, Foden, Kane