Spelers onder de 21 jaar spelen nergens zoveel minuten als in België

Talenten krijgen nergens in Europa zoveel speeltijd als in België

28 juni om 20:29
Laatste update: 28 juni om 20:29

Het is geen geheim dat jonge spelers volop speelminuten krijgen in de Jupiler Pro League. Nu blijkt dat nergens in Europa jonge talenten zoveel kansen krijgen als in de Belgische hoogste klasse.

Transfermarkt deed een onderzoek naar de vijftien grootste nationale competities in Europa in het seizoen 2023-2024. Daaruit kwam naar voren dat de Jupiler Pro League koploper is wat betreft speelminuten voor spelers onder de 21 jaar. Liefst 11,82% van alle gespeelde minuten waren voor jonge spelers: het hoogste percentage van Europa.

Vlak achter de Belgische hoogste klasse staat de Noorse Eliteserien met 11,42% op de tweede plaats. Ook in de Eredivisie zijn veel jonge spelers te bewonderen: in Nederland kwam het percentage het voorbije seizoen uit op 8,82%.

In de Premier League moet je al speler meer ervaring meebrengen om voor speeltijd in aanmerking te komen: amper 3,78% van de speeltijd werd gereserveerd voor jonkies. De Griekse Super League spant echter de kroon: slechts 1,91% van de speelminuten ging naar spelers van 21 jaar of jonger.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.