Tactische analyse van Oekraïne, de tegenstander van Rode Duivels

Tactische analyse van Oekraïne: “Kunnen Rode Duivels gaan frustreren”

26 juni om 15:09
Laatste update: 26 juni om 15:09

In de laatste groepsmatch van het EK 2024 in Duitsland staan de Rode Duivels tegenover Oekraïne. Na twee matchen staan de Rode Duivels, Oekraïne, Roemenie en Slowakije op drie punten. Het is aan de manschappen van bondscoach Domenico Tedesco om via een resultaat tegen Oekraine door te gaan naar de achtste finale. De huisanalist van VoetbalPrimeur.be geeft een tactische analyse van de opponent.

(Verwachte) opstelling:

 

Aan de bal hanteert het Oekraïense team een vrij klassieke 4-2-3-1 opstelling met veel beweging van de aanvallende spelers.

In balverlies schakelen de Oekraïners over naar een 4-4-1-1 formatie om een compact blok te vormen.

Wanneer het nodig is om een voorsprong te verdedigen, schakelt het team op een traditionele manier over naar een 5-mans verdediging om de defensie te versterken en doorbraken te voorkomen.

Tijdens de kwalificatie was het duidelijk dat Oekraïne een goed georganiseerde ploeg was die tijdens de groepsfase slechts acht doelpunten tegen kreeg.

Vaak zakt de verdedigende middenvelder (Stepanenko of Brahzko) bij de herstart terug tussen de twee centrale verdedigers om een driemansverdediging te vormen, wat het volgende mogelijk maakt:

1. Een extra man toevoegen aan de opbouw

2. Een verdediger toevoegen bij balverlies

Wat betreft de herovering in balbezit, probeert Oekraïne dit effectief te doen door de flanken te benutten en het middenveld te overbruggen.

Opkomend talent Oekraïne:
Illya Zabarnyi (2002, speler van Bournemouth)
De 21-jarige verdediger heeft zich snel aangepast aan het leven in de Premier League en is nu een steunpilaar in de verdediging van Bournemouth. Illia is een zeer solide centrale verdediger die uitstekend is in duels. Ondanks zijn kracht voelt hij zich comfortabel, zelfs ver van zijn eigen doel. Hij kan aanvallers op afstand houden dankzij zijn snelheid. Zabarnyi's snelheid en kracht zullen cruciaal zijn voor Oekraïne tegen spelers als Romelu Lukaku, Jeremy Doku en Ianis Hagi tijdens de groepsfase, en hij zou in de komende jaren een steunpilaar voor het nationale team moeten worden.

Speler om in de gaten te houden:
Georgiy Sudakov (2002, speler van Shakhtar Donetsk)
Het EK kan een belangrijk toernooi worden voor de 21-jarige middenvelder, aangezien geruchten suggereren dat zijn binnenlandse prestaties de aandacht van enkele Premier League-clubs hebben getrokken. Sudakov's vermogen om passes te selecteren voor spelers zoals Dovbyk zal cruciaal zijn voor Oekraïne om dominantie af te dwingen in het laatste derde deel van het veld. Ook zal het talent van de jonge middenvelder om ruimte te vinden aan de rand van het strafschopgebied essentieel zijn als Oekraïne kansen wil scheppen tegen een diep verdedigende tegenstander.

Sudakov's belangrijkste sterke punten zijn ongetwijfeld zijn aanvallende spel, maar ook zijn gewonnen defensieve duels behoren tot zijn betere kwaliteiten. Defensieve discipline zal nodig zijn in Duitsland voor de jonge middenvelder, die waarschijnlijk de opdracht zal krijgen om het verdedigende middenveld van de tegenstander te neutraliseren. De creatieve Oekraïense centrale middenvelder presteert uitstekend onder druk, met technische vaardigheid en kalmte. Je mag hem niet te veel ruimte laten van afstand, want hij kan een krachtig schot op doel afvuren, het soort schot dat het moeilijkst te stoppen is.

Sudakov kan doorslaggevend zijn als Oekraïne verder wil komen in het toernooi. Hij zal waarschijnlijk de architect zijn achter hun scoringskansen, een vaardigheid die van onschatbare waarde is voor het winnen van wedstrijden.

Aanvallende fase
Om gevaar te stichten heeft Oekraïne drie opties:

1. Snelle tegenaanvallen die ze goed beheersen.

2. De creativiteit van Sudakov.

3. Spelen via de vleugels (Mudryk en Yarmolenko/Tsygankov), wat de meest gebruikte optie is.

De echte sleutelspelers in de aanval, de twee vleugelspelers, kiezen er vaak voor om zich in hun respectievelijke ‘halfspaces’ te positioneren.

Dit verstoort de verdediging van de tegenstander met hun bewegingen en positionering, en biedt hen iets meer ruimte dan op de vleugels om gevaar te stichten. Aan de rechterkant maakt Yarmolenko's positionering het mogelijk voor Tymchyk om meer ruimte op zijn flank te hebben voor overlappende runs of om simpelweg vooruit te dribbelen met de bal. Het is opmerkelijk dat Mudryk soms een zeer centrale positie inneemt om de bal te ontvangen.

Oekraïne's benadering van wedstrijden kan variëren afhankelijk van de tegenstander, maar het is een team dat comfortabel is in balbezit en zal proberen het spel vanuit de achterhoede op te bouwen.

 

Hier zie je Mudryk zeer goed tussen de linies (en half spaces) de bal vragen. Hij is ook goed aanspeelbaar in de box tussen de spelers van Slowakije. Hij herkent deze ruimtes zeer goed!

 

Hier kan hij gemakkelijk doordraaien en de bal verticaal inspelen naar de lopende diepe spits.

Een opvallend aspect van het offensieve spel van Oekraïne is de rotatie tussen de vleugelverdedigers en de vleugelaanvallers waarbij ze gebruik maken van de ruimte tussen de centrale verdediger en de vleugelverdediger van de tegenstander. Ze streven ernaar om hun voorzetten te variëren door te trappen vanuit de halfspaces of vanaf de flanken, wat een element van onvoorspelbaarheid toevoegt aan hun aanvalsspel.

Ik verwacht dat dit Oekraïense team zal opleven in het laatste derde deel van het veld, aangezien spelers als Mudryk, Sudakov (en/of Tsygankov) de bal met snelheid in het strafschopgebied willen brengen. De snelheid van deze aanvallende linie zal ervoor zorgen dat ze een gevaar vormen .

Defensieve fase
De Rode Duivels kunnen bij de hervatting weinig druk verwachten en zou kunnen profiteren van de beschikbare ruimte met een goed plan.

Tymchyk (& Konoplia, ligt eraan wie zal spelen), zijn gewend aan een hoge speelstijl, zijn offensief sterke vleugelverdedigers maar defensief minder sterk. De Rode Duivels en Doku zouden dit moeten uitbuiten door druk te zetten op de Oekraïense rechterflank en de Shakhtar Donetsk vleugelverdediger.

Oekraïne zou echter strategisch zijn met hun pers en de juiste momenten kiezen om spelers in een hoge druk te binden. De eenzame spits zou vaak de pers aanzetten, en meestal zou een geavanceerde middenvelder de taak hebben om de verdedigende middenvelder van de tegenstander in de gaten te houden.

Vanuit deze grotere gebieden heeft Oekraïne de neiging om meer spelers in te zetten in de pressing om een overtal te creëren en de zijlijn als extra verdediger te gebruiken. Hoewel dit nuttig kan zijn om het opbouwspel van de oppositie tegen te gaan, oogt dit meestal als gewoon lukraak druk zetten.

Desalniettemin heeft Oekraïne een sterke defensieve eenheid die zich tijdens wedstrijden kan aanpassen, afhankelijk van hoe de wedstrijden verlopen. Oekraïne zal zich niet alleen tijdens de wedstrijd aanpassen, maar ze zullen ook hun verdedigende spel aanpassen, afhankelijk van de tegenstander.

Wees daarom niet al te verbaasd als Oekraïne België probeert te frustreren door dieper te gaan afwachten, tegenaanvallen te initiëren en hun sterke vermogen om te spelen op de snelle omschakelingen.

Omschakelingen
De druk van het team van Sergyi Rebrov is niet altijd goed uitgevoerd, maar wel gemakkelijk te begrijpen. Zonder bal hebben de spits en de aanvallende middenvelder een ondankbare taak; ze zijn gedoemd tot het achtervolgen van de centrale verdedigers van de tegenstander. Oekraïne positioneert zich in een GK-4-4-1-1 opstelling zonder bal, waardoor de vleugelspelers lager staan en de vleugelverdedigers agressief worden en uit hun posities komen zodra de bal bij de vleugelverdedigers van de tegenstander komt. Hun aanpak van tegenaanvallen is echter niet roekeloos en puur gebaseerd op snelheid, maar op intelligente passes.

Sterke punten:
Ze kunnen een betere tegenstander frustreren door een zeer afwachtende houding aan te nemen
Creativiteit van Sudakov
Snelle tegenaanvallen
 

Zwakkere punten:
Tymchyk (&Konoplia) zijn zeer offensieve vleugelverdediger. Hiervan moeten de Duivels zeker gebruik maken


Hier zie je Tymchyk al de voorwaartse loopactie maken. Let ook even op hoe de laatste speler van Oekraïne staat in deze fase.

 

 Hij rekent er niet op de zijn medespeler de bal kan verliezen. Hierdoor ontstaat er een zeer grote ruimte in de rug van Tymchyk. (Let op: de aangegeven laatste speler van Oekraïne is op dit beeld zelfs niet te zien, zo laag speelt hij)

 

Hier zie je de zeer grote ruimte die Tymchyk achterlaat. Daarnaast zie je dat de defensie van Oekraïne uit positie staat. De laatste man maakt het speelveld voor Slowakije nog groter.

Het druk zetten van de Oekraïners is vrij eenvoudig en defensief maken ze individuele fouten

 

Als je gaat kijken naar het doelpunt van Slowakije (Slowakije-Oekraïne), dan zie je hier duidelijk een overtal aan Oekraïners in de eigen backlijn. Aan de 2e paal zie je Schranz van Slowakije volledig vrij staan (geen enkele Oekraïner heeft oog voor deze speler, ze kijken allemaal naar de bal).

Conclusie:
Ik verwacht een Oekraïne die de Rode Duivels het spel laten maken en teren op de snelle omschakelingen. Waar nodig zullen ze gepast druk zetten op bepaalde (individuele spelers). Zolang het een gelijkspel blijft, zullen ze de Duivels proberen uit te dagen en de frustreren. Maar ik verwacht wel, met de kwaliteit van deze Duivels, dat ze de wedstrijd zullen winnen.

Voorspelling:
Gezien het verloop van deze groep verwacht ik dat België deze wedstrijd zal winnen en doorstoten naar de volgende ronde als groepsleider.