De mogelijke tegenstanders van Oranje in achtste finales

Oranje kan borst natmaken: dit zijn de mogelijke tegenstanders in achtste finale

25 juni om 20:39

Voor het Nederlands elftal kan de nederlaag tegen Oostenrijk vervelende gevolgen hebben op het EK. Oranje eindigt als derde in Groep D en moet in de achtste finales rekening houden met een loodzware opponent. Onder meer Spanje behoort tot de mogelijke tegenstanders, al zou het ook zomaar Engeland kunnen worden.

Door de derde plaats treft Oranje in de knock-outfase van het EK een groepswinnaar. Afhankelijk van de andere resultaten komt de tegenstander uit Groep B, Groep C of Groep E. 

In Groep B is de beslissing reeds gevallen en is Spanje zeker van de koppositie. De Spanjaarden maken tot dusver veel indruk dit eindtoernooi en zullen door Oranje ontlopen willen worden. De voortekenen daarop zijn gunstig. Alleen als de beste nummers drie uit de poules A, B, D en E komen, dan moet Nederland zich opmaken voor een krachtmeting met La Roja. Aangezien Kroatië in Groep B slechts twee punten pakte, lijkt het zover niet te komen.

In Groep C zijn op papier alle teams nog in de race voor de eerste plaats. Engeland gaat momenteel echter aan kop, voor Denemarken, Slovenië en Servië. The Three Lions besluiten de groepsfase dinsdagavond tegen Slovenië, terwijl de Denen het opnemen tegen Servië. Als de Engelsen de koppositie vasthouden, dan is - vanwege de groepsindeling - de kans groot dat zij de volgende tegenstander van Nederland worden.

Voor Oranje kan het evenwel ook nog van een clash met België komen. De Rode Duivels staan net als Roemenië, Slowakije en Oekraïne op drie punten. Ook in die poule zal de beslissing dus tijdens de laatste speelronde vallen op woensdag.