Georgië behaalt tegen Tsjechië eerste EK-punt ooit

Georgië behaalt resultaat en pakt tegen Tsjechië eerste EK-punt ooit

22 juni om 17:05

Georgië heeft zijn eerste punt ooit op een EK binnen. In Hamburg speelde de debutant op het Europese eindtoernooi gelijk tegen Tsjechië. Beide landen blijven daardoor wel onder Turkije en Portugal staan in Groep F. Namens Georgië wist Georges Mikautadze (ex-Seraing) te scoren, Giorgi Kvilitaia (ex-KAA Gent) kwam als wissel het veld binnen.

Na nederlagen tegen respectievelijk Turkije en Portugal wilden Georgië en Tsjechië in hun tweede groepswedstrijd wel een resultaat behalen. De wedstrijd startte veelbelovend: doelman Giorgi Mamardashvili moest meerdere keren handelend optreden namens Georgië, terwijl het land zelf ook een aantal keer gevaarlijk werd. Na een kwart wedstrijd leken de Tsjechen op voorsprong te komen via Adam Hlozek, maar de treffer werd afgekeurd: de aanvaller van Bayer Leverkusen maakte namelijk hands.

In het restant van de eerste helft bleef Tsjechië sterker, maar in de blessuretijd meldde Georgië zich plotseling bij de goal van keeper Jindrich Stanek. Voormalig Vitesse-verdediger Guram Kashia miste een grote kans, maar zag de bal direct daarna op de stip gaan: vlak voordat Kashia uithaalde, had verdediger Robin Hranac hands gemaakt. Mikautadze hield het hoofd koel en zette Georgië zo vanaf elf meter op voorsprong.

Direct daarna kreeg Tsjechië nog een grote kans, maar desondanks stond het bij rust 1-0. In het tweede bedrijf zocht Tsjechië naar de gelijkmaker, maar werd het aanvankelijk nog weinig gevaarlijk. Georgië kreeg in de 57ste minuut nog een goede mogelijkheid. Dat leverde echter geen doelpunt op, terwijl Patrik Schick de bal twee minuten later in de rebound achter Mamardashvili werkte met zijn lichaam: 1-1.

Door die treffer kantelde het wedstrijdbeeld: Tsjechië werd sterker en drong steeds meer aan, terwijl Georgië het zwaar had en loerde op de counter. De EK-debutant wist de rijen uiteindelijk gesloten te houden: zo eindigde het duel in Hamburg in een 1-1 gelijkspel. Daardoor staan Georgië en Tsjechië nu allebei op één punt in Groep F, terwijl concurrenten Portugal en Turkije drie punten hebben en om 18.00 uur tegen elkaar spelen. Om uitzicht te houden op de achtste finale, moeten Georgië en Tsjechië hun laatste EK-groepswedstrijd winnen tegen respectievelijk Portugal en Turkije.