Tactische analyse Roemenië: “Hiervoor moeten Rode Duivels waken”
Deze zomer presteerde Roemenië uitstekend door het EK in Duitsland te bereiken, de aankomende opponent van de Rode Duivels was ongeslagen in 10 groep-wedstrijden en eindigde boven Zwitserland en Israël. Zal het team van Edward Lordănescu de verassing worden op dit EK 2024 in Duitsland? Bij Roemenië zitten flink wat oude bekenden vanuit de Jupiler Pro League. Razvan Marin (ex-Standard), Nicolae Stanciu (ex-RSC Anderlecht), Ianis Hagi (ex-KRC Genk), Denis Dragus (Standard) en Denis Alibec (ex-KV Mechelen).
Roemenië stelt vaak de GK-4-2-3-1 of GK-4-1-4-1 opstelling op bij balverlies. De precieze opstelling van het middenveld lijkt soms te variëren afhankelijk van de structuur van balbezit van de tegenstander en de positionering van de middenvelders door specifieke instructies aan de Roemeense spelers.
Hier zie je duidelijk een GK-4-1-4-1 opstelling. En ik verwacht ook dat ze deze opstelling in balverlies zullen gebruiken.
Edward Lordănescu staat bekend als een zeer ervaren manager in de Oost-Europese voetbalwereld, hoewel hij niet bij iedereen bekend is. Lordănescu streeft ernaar zijn spelers een veste basis/opdracht te bieden en zich te houden aan de tactiek die Roemenië succesvol heeft gemaakt tijden de kwalificatieronde naar dit EK 2024. Dit houdt een GK-4-2-3-1 opstelling in met een sterke defensieve basis (ze hebben immers maar vijf doelpunten tegen gekregen tijdens de kwalificaties) gecombineerd met een effectieve counterstrategie.
(Verwachte) opstelling:
Roemenië zal waarschijnlijk een van de teams zijn die het minst op balbezit spelen tijdens dit EK 2024. Edward Lordănescu zal zijn team vermoedelijk zo organiseren dat ze vooral verdedigen op eigen helft en de aanval zoeken via snelle en doelgerichte uitbraken.
Hier zie je duidelijk een GK-4-2-3-1 opstelling tegen Zwitserland (kwalificatiewedstrijd). Deze zal overgaan naar een GK-4-1-4-1 opstelling.
Roemenië heeft de gewoonte om vanaf het begin van een doeltrap, veel lange ballen naar voren te spelen. Ze moedigen hun aanvallers aan om zich georganiseerd te verzamelen en krachtig te strijden voor de tweede bal, die ze dan naar het doel van de tegenstander kunnen brengen. Daarnaast is het een veelvoorkomend beeld dat de doelman Moldovan en centrale verdedigers de bal proberen in te spelen naar de diepliggende centrale middenvelder, die dan kan draaien en de bal vanuit een dreigendere positie naar voren kan spelen om een aanval op te zetten.
Ik verwacht niet dat Roemenië veel kansen zal krijgen om op deze wijze te spelen tijdens het EK, aangezien spel zonder balbezit en snelle tegenaanvallen waarschijnlijk cruciaal zullen zijn voor hun prestaties. Ze bezitten echter het potentieel om de verdediging van de tegenstander te verrassen door hun vleugelverdedigers naar voren te sturen en de vleugelspelers te laten wisselen met een rondzwervende '10'.
Roemenië neigt er niet toe om zonder bal extreem hoog of agressief te pressen, waardoor het merendeel van hun anticipaties in het middenveld en het laatste derde deel plaatsvindt. Bepaalde patronen in hun spel zonder balbezit zijn duidelijk en hebben zich bewezen als cruciaal voor het behouden van een solide en moeilijk te doorbreken structuur tijdens defensieve fasen.
Ik verwacht dat de aanvallende omschakelingen een cruciale rol zullen spelen voor Roemenië. Ze zullen voornamelijk vertrouwen op hun capaciteit om het maximale uit aanvallende momenten te halen, door zorgvuldig hun momenten te kiezen om naar voren te dringen in plaats van langdurige aanvallen te onderhouden.
Doelman Moldovan zal proberen de bal snel te spelen naar de vleugelverdedigers en vleugelspelers wanneer hij de bal krijgt na een aanval van de tegenstander. Deze gebieden zijn vaak het minst gedekt door de tegenstander na een mislukte aanval, wat brede spelmakers zoals Hagi en Coman de kans geeft om te excelleren in de tegenaanval.
Hier krijgt de doelman van Roemenië de bal toegespeeld van de centrale verdediger. Je ziet dat de andere CV (gele cirkel) volledig vrij staan. Wanneer hij aangespeeld wordt, kan hij heel gemakkelijk het spel opstarten. Maar dit is niet het spel van Roemenië. De doelman geeft een lange bal richting de aanvallers.
Daarnaast zullen de centrumspits en vleugelspelers van Roemenië snel de voorwaartse actie maken wanneer Moldovan de bal in het strafschopgebied terugkrijgt. Moldovan zal proberen hen te bereiken met een lange bal, waardoor zijn aanvallers de kans krijgen om de tweede bal te winnen die volgt op de directe voorwaartse pass. Zo zal Roemenië aanzienlijke aanvalskansen creëren tegen de verzwakte verdediging van de tegenstander tijdens de overgang.
Deze methoden van direct aanvallen zijn kenmerkend voor het Roemenië onder Lordănescu. Tegenstanders moeten waakzaam zijn voor deze tactiek - het heeft zich bewezen als zeer effectief voor de Tricolorii tijdens hun succesvolle kwalificatie voor het EK.
Sterspeler Roemenië: Nicolae Stanciu (speler van Damac FC – Saudi Arabië)
Het is lastig om een 'ster' in dit Roemeense team aan te wijzen. Kijkend naar de marktwaarde, zou Radu Dragusin een kandidaat zijn en op basis van huidig potentieel zou ik voor Dennis Man gaan. Echter, zij zijn niet de typische 'sterren'. Nicolae Stanciu (voormalig RSC Anderlecht) is weliswaar op de terugweg in zijn carrière, maar speelt nog steeds een belangrijke rol in het team. Als aanvoerder heeft hij alle wedstrijden gespeeld voor zijn club Damac FC, ondanks dat zijn talrijke balcontacten en trage passes het spel soms vertragen.
Opkomend talent Roemenië: Radu Dragusin (°2002 – speler van Tottenham Hotspur)
Dragusin was eveneens de jongste speler in de recentste selectie van Roemenië. Met zijn status in de Premier League en een verleden bij Serie A-clubs als Genoa, Sampdoria en Juventus, is hij een van de grootste Roemeense talenten die op lange termijn een ster zou kunnen worden. Drăgușin interpreteert het spel uitzonderlijk goed voor een jonge centrale verdediger. Zijn kwaliteit, samen met zijn snelheid en technische verdedigingsvaardigheden, maakt hem vaak een redder in nood voor Roemenië. Euro 2024 zou wel eens zijn springplank naar roem kunnen zijn.
Speler om in de gaten te houden: Olimpiu Morutan (speler van Ankaragücü)
Zonder Morutan zou Roemenië waarschijnlijk niet gekwalificeerd zijn voor Euro 2024. De vleugelspeler van Roemenië scoorde geen doelpunten tijdens de kwalificatiecampagne, maar was een van de meest productieve spelmakers met vier assists.
Twee van die assists waren in een 2-2 gelijkspel tegen Zwitserland, en nog een assist was in een 1-0 overwinning op dezelfde tegenstander. Dit alles volgde nadat hij eerder in de campagne een assist had gegeven tegen Andorra.
Zal Morutan deze zomer in Duitsland een vergelijkbare bijdrage kunnen leveren?
Sterke punten: De verdediging is zeer stabiel en uiterst betrouwbaar. Dit team krijgt zeer weinig doelpunten tegen.
Zoals je kunt zien, is de defensieve opstelling erg laag en compact, wat het erg moeilijk maakt om erdoorheen te breken. Ze staan hier met vier centrale verdedigers, twee vleugelspelers, drie defensieve middenvelders en één spits die ook terugvalt om de tegenstander naar een specifieke zone (de flank) te dwingen.
Directe counters. Ze zullen voornamelijk vertrouwen op hun capaciteit om optimaal te profiteren van aanvallende momenten, door zorgvuldig hun momenten te kiezen om naar voren te dringen, in plaats van langdurige aanvallen te onderhouden. Hierop zullen de Rode Duivels zeker alert moeten zijn.
Roemenië zet een directe counter in; ze laten de tegenstander hoog druk zetten en benutten de vrije ruimtes uitstekend. De rechter flankverdediger ontvangt de bal en speelt deze naar de afhakende flankaanvaller.
De flankverdediger ziet de ruimte en doet er alles aan om deze achter de verdediging te gebruiken. Hij creëert zo meer opties voor de balbezitter en merkt dat de tegenstander uit positie is. Dit zijn de momenten waarop Roemenië kan uitbreken en gevaarlijk worden.
Als de vleugelverdediger naar voren loopt, dwingt hij de tegenstander om terug te trekken, waardoor er ruimte ontstaat voor de creatieve spelers van Roemenië, zoals Stanciu.
Roemenië mist echter de kwaliteit om snelheid met precisie te combineren, wat hier weer blijkt: de lange bal is niet goed uitgevoerd.
De linkse flankaanvaller van Roemenië moet de slechte bal najagen.
Stanciu (aangeduid met een gele cirkel) heeft wel de kwaliteit voor deze laatste pass.
Hiermee wil ik zeggen dat Roemenië probeert de juiste spelers in balbezit te krijgen tijdens snelle omschakelingen.
Zwakkere punten:
Voor de aanvallende overgangen zijn ze afhankelijk van de kwaliteit (van de dag) en de ervaring van enkele cruciale spelers op het middenveld. Wanneer deze niet hun dagje hebben, creëren ze weinig tot niets.
In de defensieve omschakelingen geven ze op de contra zijde veel ruimte weg. Hieronder een voorbeeld:
De linkervleugelverdediger van de tegenpartij speelt de bal naar het middenveld (en krijgt daarbij alle ruimte van Roemenië). Aan de andere kant van het speelveld bevindt zich de rechtse vleugelaanvaller van Zwitserland. Deze speler is makkelijk aan te spelen, vooral als een centrale speler genoeg tijd heeft om het spel te verplaatsen. De linkse centrale verdediger is te laat met zijn actie om druk uit te oefenen op de centrale middenvelder van Zwitserland, waardoor hij zich moet herpositioneren en uiteindelijk op een positie staat die noch hier noch daar is.
Het is overduidelijk dat de taak van de Roemeense vleugelverdediger is om het centrum gesloten te houden (loopactie van de linkse vleugelverdediger van Roemenië). De linkse centrale verdediger (gele cirkel) moet zijn positie herstellen vanwege zijn 'te late anticipatie'. Omdat hij naar binnen beweegt, moet de linkse flankverdediger eveneens naar binnen schuiven om de doordringende tegenstander op te vangen. Dit creëert een aanzienlijke open ruimte op de flank.
Het vervolg is helder. Er is een overlappende speler bij de tegenstander, wat een numeriek voordeel voor Roemenië oplevert in de backlijn/centrale as. Desondanks laten ze ruimte vrij in hun eigen backlijn.
Hier is duidelijk een overwicht bij de eerste paal, maar een duidelijk tekort (plus vrije ruimtes) bij de tweede paal. De Rode Duivels kunnen hier ongetwijfeld voordeel uit halen. Met de spelintelligentie van Kevin De Bruyne, de opkomende vleugelverdedigers, de individuele acties van de snelle en behendige flankspelers en de kracht en het inzicht van Romelu Lukaku in de 16-meter zone van de tegenstander, kan België hier zeker zijn voordeel mee doen.
Conclusie:
Hoewel Oekraïne misschien een licht voordeel heeft in kwaliteit, mag de verdediging van Roemenië zeker niet onderschat worden. Met hun standvastige en betrouwbare defensie, gekoppeld aan effectieve uitbraken, is Roemenië een niet te onderschatten tegenstander. Voor de Rode Duivels is het cruciaal om niet in deze val te trappen en te streven naar een vroeg doelpunt in deze wedstrijd, wat afhankelijk is van het resultaat tegen Slowakije.
Mijn voorspelling:
Roemenië zal de volgende ronde halen als 2e in deze groep.