Bestemming Berlijn zet vol in op 'EK-refereeing' in de JPL: "We moeten dat voorbeeld volgen"

22 juni om 19:40
Laatste update: 22 juni om 19:40

Het is voorlopig al een prettig EK geweest, met flink wat leuke partijen. Veel discutabele scheidsrechterlijke beslissingen zijn er ook nog niet echt geweest. Bij Bestemming Berlijn hoopt men dat binnenkort dat voorbeeld gevolgd zal worden door de JPL.

Hoofdredacteur Daan Slingers merkte al op dat het aantal gele en rode kaarten op dit toernooi voorlopig bijzonder laag ligt. "Dat is me ook opgevallen", zegt redacteur Vincent Haegeman. "Er zijn amper schandalige fouten. Ik vraag me dan ook af of het iets met de nieuwe regel te maken heeft dat enkel de kapitein naar de scheidsrechter mag om een fase te bespreken", aldus Haegeman.

"Er lijkt daardoor ook wat minder frustratie op het veld en dat valt me wel enorm op", geeft hij nog mee. "Ja, die regel is eigenlijk een Godsgeschenk", klinkt het bij adjunct-hoofdredacteur Glenn Schrader. "Eindelijk kunnen we aan voetbal denken en niet enkel aan de scheidsrechters. Dat constant rondtroepen bij de scheidsrechter zag je te vaak, maar dat is nu verdwenen", geeft hij aan.

"Dat is echt 'the way to go'", merkt Haegeman nog op. "We moeten veel meer respect eisen voor de scheidsrechter." Daarop vraagt Slingers zich af of we dat in de Belgische competitie ook te zien zullen krijgen. "Ik hoop het van harte", aldus Haegeman. "Maar ik kan me op dit moment nog niet voorstellen dat dat ook zal gebeuren", vertelt Haegeman. "Al moeten we toegeven dat de scheidsrechters ook nog geen slechte beslissingen hebben genomen", gaat Schrader verder. "Ik vrees dat dat in België misschien toch anders zal zijn. Maar het EK moet een voorbeeld zijn voor onze competitie."

De VAR werkt
Ook op dit EK lijken heel wat VAR-beslissingen voor weinig tot geen extra discussie te zorgen. Volledig anders dan in onze Belgische competitie. "Je moet technologie gebruiken, maar dan puur de technologie", zegt Haegeman. "Maar in België laten we een mens de buitenspellijn zelf trekken en dat is de foute manier van werken. Dan verschuif je de verantwoordelijkheid naar een VAR die ook een lijn moet trekken. Een semi-automatische lijn heeft meer schijn van objectiviteit en alle supporters gaan het aanvaarden."

Dat beaamt Schrader, die ook oordeelt dat men in België moeten investeren in een semi-automatische buitenspellijn. "De laatste dagen heb ik ook wel wat gesproken met tegenstanders van een VAR, die nu dankzij die lijn helemaal overtuigd zijn. Er mag geen discussie over zijn dat we dat ook moeten gebruiken in de JPL", besluit hij.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.