De scheidsrechters op het EK 2024: Verleden Rode Duivels en cruciale beslissingen

De scheidsrechters op het EK 2024: Verleden Rode Duivels en cruciale beslissingen

12 juni om 14:30

Het EK gaat bijna van start en dat kan natuurlijk niet zonder scheidsrechters. VoetbalPrimeur.be bekeek welke scheidsrechters er naar het EK gaan, welke belangrijke beslissingen zij maakten en wat hun ervaring is met de Rode Duivels.

Artur Soares Dias (Portugal)
Nu heeft Dias veel internationale ervaring, maar met een leeftijd van 30 jaar was hij de jongste FIFA-scheidsrechter ooit uit Portugal. Dias floot drie wedstrijden van de Rode Duivels. De laatste was de 1-1 tegen Wales tijdens de afgelopen WK-kwalificatie. Daarnaast floot de arbiter een wedstrijd van RSC Anderlecht, KVC Westerlo en Club Brugge.

Jesus Gil Manzano (Spanje)
Bekend om controversiële beslissingen in La Liga, zoals het eindsignaal seconden voordat Real Madrid-middenvelder Jude Bellingham een doelpunt maakte. Manzano was scheidsrechter tijdens de wedstrijd tussen de Rode Duivels en Oostenrijk (2-3 winst) in de kwalificatieronde van het komende EK. De arbiter floot ook wedstrijden van RSC Anderlecht, KAA Gent, Royal Antwerp FC en Club Brugge.

Marco Guida (Italië)
Als ervaren scheidsrechter uit de Serie A leidde hij veel belangrijke wedstrijden, maar kwam hij ook onder de aandacht toen hij voor de rust floot na 44 minuten en 41 seconden tijdens een Champions League-wedstrijd van Manchester United tegen FC Kopenhagen in 2023. Guida floot de thuiswedstrijd van Royal Antwerp FC tegen FC Barcelona tijdens de Champions League. Antwerp wist die wedstrijd met 3-2 te winnen.

Istvan Kovacs (Roemenië)
Hij leidde de finale van de Europa Conference League 2022 en was ook actief tijdens Euro 2020 en het WK 2022. Zijn optreden in de Champions League-kwartfinale tussen Barcelona en Paris Saint-Germain leidde tot controverse na de rode kaart van Ronald Araujo en het naar de tribune sturen van trainer Xavi Hernández. Kovacs floot Europese wedstrijden van KRC Genk, Club Brugge en RSC Anderlecht.

Ivan Kruzliak (Slowakije)
Hij maakte indruk met een juiste interpretatie van de regels tijdens een Europa League-wedstrijd. De arbiter stuurde Emiliano Martinez niet van het veld na het oplopen van een tweede gele kaart in de Europa League-wedstrijd tussen Aston Villa en Lille. Het wordt zijn eerste eindtoernooi. Kruzliak was arbiter toen de Rode Duivels met 6-1 wonnen van Polen tijdens de Nations League in 2022.

Francois Letexier (Frankrijk)
Ook voor Letexier wordt het zijn debuut op een eindtoernooi. Hij leidde eerder de UEFA Super Cup en ontving doodsbedreigingen na een confrontatie tussen Nice en Nantes nadat hij geen strafschop toekende aan Nantes. Letexier floot Cyprus tegen de Rode Duivels tijdens de EK-kwalificatie in 2019. De Rode Duivels wonnen die wedstrijd toen met 0-2.

Danny Makkelie (Nederland)
Naast zijn leiding over belangrijke wedstrijden tijdens Euro 2020 en het WK 2022, staat hij bekend om zijn controversiële beslissingen, zoals het toekennen van een strafschop aan Engeland tijdens de halve finale tegen Denemarken. Makkelie stond twee keer aan het roer als scheidsrechter van wedstrijden van de Rode Duivels. De eerste was tegen Japan in 2017 (1-0 winst) en de tweede tegen Engeland in de UEFA Nations League in 2020 (2-0 winst). Daarnaast floot de scheidsrechter wedstrijden voor KRC Genk, Club Brugge, Royal Antwerp FC, KV Mechelen, Zulte Waregem en KVC Westerlo.

Szymon Marciniak (Polen)
Met ervaring in grote wedstrijden zoals de WK-finale van 2022 en de Champions League-finale van vorig seizoen, wordt hij beschouwd als een van de beste scheidsrechters van zijn generatie. Marciniak was bij maar liefst vier wedstrijden van de Rode Duivels scheidsrechter. De laatste was de wedstrijd tegen Griekenland tijdens de WK-kwalificatie in 2017 (1-2 winst). Daarnaast floot hij wedstrijden van KAA Gent, KRC Genk en Club Brugge.

Halil Umut Meler (Turkije)
Hij haalde internationale krantenkoppen nadat hij in december in het gezicht was geslagen door de president van de Turkse club Ankaragucu. Meler leidde ook de kwartfinale van Liverpool in de Europa League tegen Atalanta eerder dit seizoen. Meler floot een wedstrijd van de Rode Duivels, namelijk die tegen Estland tijdens de kwalificatie van het afgelopen WK. De Rode Duivels wonnen die wedstrijd met 3-1. Ook had de Turkse scheidsrechter de leiding over twee Club Brugge-wedstrijden.

Glenn Nyberg (Zweden)
De jongste scheidsrechter op het toernooi (35) maakte eerder dit jaar de beslissing om Bayern München geen strafschop te geven in een Champions League-wedstrijd tegen Arsenal. Gabriel Magalhães pakte de bal vast omdat hij dacht dat het spel stil lag; de scheidsrechter zag dat door de vingers. Deze scheidsrechter floot twee wedstrijden van KRC Genk. De laatste was tijdens de Europa League-kwalificatie tegen Olympiakos. KRC Genk verloor dat uitduel met 1-0.

Michael Oliver (Engeland)
Als een van de twee Engelse scheidsrechters op Euro 2024, was hij actief op het EK 2020 en het WK 2022. Oliver floot tijdens de WK-kwalificatie in 2021 de wedstrijd tussen de Rode Duivels en Tsjechië. Daarnaast floot de arbiter nog een oefenduel van de Belgen. Oliver floot maar liefst vijf wedstrijden van Club Brugge, waaronder de halve finale uit tegen Fiorentina afgelopen seizoen in de Conference League waarin hij Raphael Onyedika van het veld stuurde.

Daniele Orsato (Italië)
Met ervaring in de Champions League-finale en het WK 2022 leidde hij ook de halve finale tussen Argentinië en Kroatië, waarbij zijn optreden werd bekritiseerd door Luka Modric vanwege omstreden strafschopbeslissingen. Orsato zag als scheidsrechter de Rode Duivels met 5-2 verliezen van Zwitserland tijdens de UEFA Nations League in 2018.

Sandro Scharer (Zwitserland)
Als een van de jongste scheidsrechters op Euro 2024 wordt hij geprezen voor zijn recente prestaties in de Champions League. De Zwitser floot het met 2-0 gewonnen duel van de Rode Duivels tegen Denemarken tijdens de UEFA Nations League in 2020.

Daniel Siebert (Duitsland)
Hij heeft ervaring in grote wedstrijden, waaronder een Duitse Supercupfinale tussen Borussia Dortmund en Bayern München. Dit wordt zijn eerste grote eindtoernooi als scheidsrechter. De halve finale tussen de Rode Duivels en Frankrijk tijdens de Nations League in 2021 stond onder leiding van de Duitser. Helaas ging dat duel verloren met 2-3.

Anthony Taylor (Engeland)
Ondanks verschillende controverses in zijn carrière, waaronder aanvallen door fans, leidde hij de Champions League-finale van 2020. Zijn snelle reactie tijdens Euro 2020 hielp bij het redden van Christian Eriksen. Taylor floot de 0-0 tussen Kroatië en de Rode Duivels op het afgelopen WK in Qatar.

Slavko Vincic (Slovenië)
Vincic werd in 2020 gearresteerd in Bosnië en Herzegovina als onderdeel van een politie-inval tegen prostitutie en drugs, hoewel hij later onschuldig werd bevonden aan enig wangedrag. Hij leidde grote wedstrijden, zoals de halve finale van de Champions League tussen Manchester City en Real Madrid in mei. Op het EK van 2020 was de Sloveen verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de kwartfinale van de Rode Duivels tegen Italië. De Rode Duivels verloren die wedstrijd met 1-2.

Felix Zwayer (Duitsland)
Zwayer leidde de UEFA Nations League-finale van 2023 tussen Kroatië en Spanje. Het EK van 2024 is zijn eerste grote eindtoernooi. Zwayer zag België winnen van Cyprus met 0-3 tijdens de WK-kwalificatie in 2016. In de Champions League-kwalificatie van Zulte Waregem tegen PSV in 2013 gaf hij Steve Colpaert een rode kaart.

Facundo Tello (Argentinië)
Als enige niet-Europese scheidsrechter op het kampioenschap heeft hij ervaring in het Argentijnse voetbal en maakte hij indruk met zijn optredens. De arbiter is bekend van de finale van de Argentijnse Champions Trophy waarin de scheidsrechter maar liefst 10 rode kaarten uitdeelde. Tello is de enige scheidsrechter op het komende EK die nog nooit een match van de Rode Duivels of een Belgische club floot.

Clement Turpin (Frankrijk)
Met veel ervaring op grote toernooien, waaronder eerdere EK's en WK's, heeft hij de finale van de Champions League en de Europa League gefloten. Hij brengt veel ervaring mee naar Euro 2024. Turpin floot een oefenwedstrijd tussen de Rode Duivels en Montenegro in 2012. Die wedstrijd eindigde in 2-2.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.