'Recordverlies voor Belgische voetbalbond'

'Meer dan 10 miljoen euro verlies voor Koninklijk Belgische Voetbalbond'

28 mei om 07:20
Laatste update: 28 mei om 07:34

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft in 2023 een verliesjaar gedraaid. Het verlies bedraagt meer dan 10 miljoen euro en daarmee is 2023 het grootste verliesjaar ooit voor de KBVB. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Lagere inkomsten
Het is vooral de omvang van de verliessom die opvallend is. Mogelijke oorzaken zijn de lagere inkomsten rondom thuiswedstrijden van de Rode Duivels en de nawerkingen van de aanslag op de twee Zweedse supporters, waardoor een duel tegen Servië zonder publiek werd gespeeld.

Schikking en inflatie
Bovendien zijn er nog andere oorzaken dan een gebrek aan supportersinkomsten. Zo moest de KBVB een schikking treffen met CEO Peter Bossaert, nadat Bossaert zijn ontslag aanvocht in de rechtbank. Ook is de KBVB getroffen door de inflatie.

Oplossingen
De KBVB heeft echter wel stappen gezet om tot betere financiële resultaten te komen. Zo verdient CEO Piet Vandendriessche ongeveer de helft van zijn voorganger en probeert de KBVB het Proximus Basecamp te verhuren voor evenementen.

EK als redding?
Echter, de kortste route tot betere cijfers is toch wel het Europees Kampioenschap. Mochten de Rode Duivels de titel pakken en tijdens de route daar naartoe alle wedstrijden winnen, dan levert dat maar liefst 28 miljoen euro op. Overleven de Rode Duivels de groepsfase, dan brengt dat al 11,5 miljoen euro bruto op. Een kanttekening is wel dat die opbrengsten grotendeels naar het profvoetbal en het amateurvoetbal vloeien.

Eerste match EK
Op 17 juni spelen de Rode Duivels de eerste match op het EK tegen Slowakije om 18:00 uur.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.