Kortrijk wint van Lommel en blijft in Jupiler Pro League

KV Kortrijk blijft in JPL mede door KVK-held Ambrose in thriller tegen Lommel

26 mei om 16:21
Laatste update: 26 mei om 16:28

KV Kortrijk speelt ook volgend seizoen weer in de Jupiler Pro League dankzij hattrickheld Thierry Ambrose. De Kerels wisten in eigen huis met 4-2 te winnen van Lommel na verlenging. Het werd een bloedstollende thriller en Lommel was erg dichtbij het hoogste niveau. Uiteindelijk wist Kortrijk via de verlenging het behoud veilig te stellen. Namens Kortrijk scoorden Thierry Ambrose een hattrick en kapitein Joao Silva eenmaal. Bij Lommel waren Diego Rosa en Lucas Schoofs de doelpuntenmakers.

Terwijl het meteen duidelijk was dat KV Kortrijk direct z’n tegenstander bij de keel wou grijpen, was het toch Lommel SK dat na drie minuten de netten kon doen trillen. Na zwak verdedigen slaagde Diego Rosa erin de voorsprong van KV Kortrijk – na de heenwedstrijd – meteen uit te wissen. Een mokerslag voor De Kerels.

Twintig minuten later kwam KVK-spits Felipe Avenatti wel érg dicht bij de gelijkmaker, maar de boomlange spits raakte de binnenkant van de paal. Na deze fase leek de stress stilaan toe te slaan bij beide ploegen, wat zich vertaalde in rommelig voetbal.

Toch kon Avenatti de bordjes op gelijke hoogte hangen, ware het niet dat hij buitenspel stond. Zijn doelpunt werd terecht afgekeurd.

Kort voor rust moest Fujii noodgedwongen naar de kant. De verdediger van KVK bezeerde zich aan de voet en kon niet verder. Zijn vervanger Malinov gaf bijna de gelijkmaker cadeau aan Vancsa, maar die kon Pirard niet verschalken.

Na rust moest Lommel-doelman De Busser vervangen worden door de jonge Ivezic. De Busser had eerder in de eerste helft z’n enkel bezeerd. Ondertussen viel de regen met bakken uit de lucht, waarna de match op het uur moest stilgelegd worden. Na een klein kwartier werd de wedstrijd opnieuw hervat.

Zowel Kortrijk als Lommel kwamen nog moeilijk aan voetballen toe. De vermoeidheid eiste duidelijk zijn tol. Desondanks kwam KV Kortrijk in de wel erg spannende slotfase nog tweemaal dichtbij een treffer. Avenatti kopte de bal tegen de lat. Drie minuten later maakten De Kerels aanspraak op een strafschop, maar de VAR oordeelde dat de out niet ‘clear and obvious’ was.

KV Kortrijk en Lommel moesten zich na een slopende wedstrijd op een moeilijk te bespelen veld opmaken voor de verlengingen. Kortrijk ging fanatiek op zoek naar de gelijkmaker. In de 96e minuut wist Ambrose de bevrijding te brengen. Ambrose kopte de bal op doel, deze verdween door de benen van doelman Ivezic.

De verlenging bleek een achtbaan te worden. Twee minuten later kreeg Henry Oware zijn tweede gele kaart en moest Lommel met 10 man verder. In de 101e minuut leek het vervolgens over en uit voor Lommel. Ambrose maakte zijn tweede treffer na goed voorbereidend werd van Dion De Neve.

Het leek gedaan, maar Lommel gaf niet op. Silva ging te hard door op Fattah, die eigenlijk niet in een gevaarlijke positie stond, maar wel in de 16 meter. Lommel kreeg een strafschop en Lucas Schoofs benutte de penalty. De spanning was op deze wijze weer helemaal terug.

Na de korte rust moest het tiental van Lommel een doelpunt gaan forceren tegen Kortrijk. In de 110e minuut ging doelman Ivezic voor de tweede keer in de fout. Ambrose probeerde het vanuit een scherpe hoek en de doelman liet de bal onder zich door glippen. Kapitein Silva was er vervolgens als eerste bij en zette KVK opnieuw op voorsprong.

Het verzet van Lommel was nu echt gebroken. Lommel kon geen vuist meer maken en Kortrijk slaagde er zelfs nog in om via Ambrose op een 4-2 voorsprong te komen. Ambrose kroonde zich tot absolute held van Kortrijk. Mede door de doelpunten van Ambrose verzekerde Kortrijk zich van het behoud in de Jupiler Pro League.