Afscheid van de JPL: Tien pionnen die onze competitie kunnen verlaten

27 mei om 21:44
Laatste update: 27 mei om 21:44

De competitie loopt op zijn einde en de Belgische clubs kunnen zich beginnen voorbereiden op de volgende campagne. Er zullen heel wat nieuwe spelers worden aangetrokken, maar onze JPL zal ook flink wat spelers de deur van onze voetbalcompetitie achter zich toe zien trekken. VoetbalPrimeur.be bezorgt u enkele van de meest opvallende en grote namen die afscheid zullen nemen van de JPL en de stap richting het buitenland zetten.

Bilal El Khannouss, KRC Genk
Leek vorige zomer al te kunnen vertrekken, maar bleef uiteindelijk bij Genk. Toch zal El Khannouss dan toch afscheid gaan nemen van de Limburgers. Deed dat net zoals de naar RB Leipzig vertrekkende Maarten Vandevoordt al van de fans en kan dan toch de volgende stap in zijn carrière gaan zetten.

Gaf in het verleden nog aan dat hij droomt van de Spaanse competitie en meer bepaald Real Madrid, al lijkt dat nog te vroeg voor de Marokkaanse international. Verliezend EL-finalist Bayer Leverkusen werd wel al meermaals gelinkt aan El Khannouss en heeft de beste papieren om de sterkhouder van Genk in huis te halen. Al blijft ook RB Leipzig interesse tonen. En Genk zelf? Dat hoopt op een recordsom voor El Khannous en heeft met Konstantinos Karetsas al een nieuw goudhaantje rondlopen in de eigen rangen.

Zeno Debast, RSC Anderlecht
Nog een jong talent van eigen bodem dat afscheid zal nemen van onze competitie is Debast. Hoopte dat met een titel bij RSC Anderlecht te kunnen doen, maar verloor in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen de topper tegen Club Brugge. Het werd een afscheid in mineur voor Debast, die ondanks een minder Anderlecht de voorbije jaren wel mag terugblikken op een knappe periode bij de Brusselaars.

Het jeugdproduct van Anderlecht zal de club verlaten met net geen 100 gespeelde wedstrijden (95 momenteel, red.) en trekt naar de Portugese zon. Daar ligt een mooi contract voor hem klaar bij Sporting Lissabon, dat zich dit seizoen kroonde tot de kampioen van Portugal én dus richting de Champions League trekt.

Ritchie De Laet, Royal Antwerp FC
Geen jong geweld, maar ook een afscheid in mineur. De Laet had komend weekend in een thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht afscheid moeten nemen van de Antwerp-fans, maar liep tegen KRC Genk een blessure op. Gelukkig is het geen blessure waardoor De Laet (35) ook afscheid zal moeten nemen van het voetbal.

Wel zal hij afscheid nemen van onze competitie. De verdediger wiens contract afloopt bij Antwerp staat niet meteen te springen op een nieuwe uitdaging in het binnenland, maar kijkt wel naar enkele ploegen in het buitenland. Opnieuw richting Engeland? Of toch een exotisch Australisch avontuur zoals zijn opvallende periode bij Melbourne City?

Kevin Denkey, Cercle Brugge
De voorbije jaren zag Cercle Brugge al verschillende sterkhouders vertrekken. Dat zal ook deze zomer gaan gebeuren met onder meer Denkey. De Togolese spits was dit seizoen niet af te stoppen en brak helemaal door bij de Vereniging met maar liefst 28 doelpunten in 38 partijen.

Dankzij die cijfers heeft hij zich in de kijker gespeeld van flink wat clubs en werden onder meer Tottenham, Lille OSC en Lens al gelinkt aan de spits. Eén ding staat vast: Cercle zal opnieuw de jackpot krijgen voor een spits. Dat gebeurde afgelopen zomer nog met de transfer van Ayase Ueda naar Feyenoord voor zo'n acht miljoen euro. Denkey zal daar nu een veelvoud van moeten opleveren.

Adem Zorgane, Sporting Charleroi
Wie zijn ploeg ook een mooi bedrag moet opleveren is Zorgane. Dat de Algerijnse international dit seizoen überhaupt nog uitkwam voor Charleroi maar een wonder genoemd worden. De 24-jarige middenvelder werd keer op keer gelinkt aan een transfer. Toch zag hij die nooit werkelijkheid worden. Al komt daar deze zomer dan toch verandering in.

Zorgane was jaren een uitblinker op het middenveld van Charleroi, al kende hij nu een moeilijker seizoen en kwam het zelfs even tot aanvaringen met de eigen achterban. Toch kan hij de club nu achterlaten met verzekering van behoud én kan hij zijn stap richting het buitenland zetten. Zijn meest waarschijnlijke bestemming ligt in Frankrijk, waar verschillende ploegen interesse tonen.

Arnaud Bodart, Standard
Ook voor Bodart ligt de toekomst in het buitenland. Frankrijk en Duitsland zijn opties voor het jeugdproduct van Standard, die zijn club deze zomer moet verlaten. Dat werd de laatste weken al helemaal duidelijk toen Matthieu Epolo de voorkeur kreeg en zich in aanloop van komend seizoen al mocht tonen in doel van Standard.

In 2017 opgenomen in het A-elftal van de Rouches en 188 keer actief voor de Rouches, maar een mooi afscheid zal het niet worden. Moet zijn Standard uiteindelijk achterlaten met de nodige zorgen en flink wat problemen. Hij zal ook niet de enige zijn. Kostas Laifis en Steven Alzate verlaten de club ook al, terwijl pionnen zoals Gilles Dewaele, Kamal Sowah, Wilfried Kanga, Kelvin Yeboah, Zinho Vanheusden en Jonathan Panzo ook komend seizoen het shirt van Standard niet zullen dragen.

Cameron Puertas, Union
Waar ook verschillende pionnen zullen vertrekken, is bij Union. Eentje van die vertrekkers is Puertas, de 25-jarige middenvelder en potentiële Profvoetballer Van het Jaar. Met veertien doelpunten en 23 assists in 55 partijen heeft Puertas zich ook in de kijker gespeeld van flink wat clubs. Een transfer van de Zwitser is dan ook onafwendbaar.

En bij Union gaf men ook al aan dat het het vertrek van sterkhouders niet kan voorkomen. Financieel moet het spelers bij een goed bedrag wel verkopen. Zo zal Puertas afscheid nemen van de club, maar zullen ook pionnen zoals Koki Machida en Mohamed Amoura afscheid nemen van de Brusselaars.

Andreas Skov Olsen, Club Brugge
Voor wie ook een transfer staat te wachten, is Skov Olsen. De Deen is ontegensprekelijk één van de betere voetballers op de Belgische velden, maar kent periodes met ups en downs. Kampt ook wel vaker met blessures, waardoor het niet ondenkbaar is dat Club Brugge komende zomer dan toch afscheid zal nemen van Skov Olsen.

Aan interesse zal er geen gebrek zijn na zijn seizoen waarin hij 26 keer wist te scoren in 49 partijen. Tottenham werd al meermaals gelinkt aan Skov Olsen, die Club Brugge een mooi bedrag kan opleveren. Bij Blauw-Zwart lijkt men daardoor ook weer flink wat geld te gaan ontvangen komende zomer. Igor Thiago verlaat de club al voor een recordbedrag, terwijl ook Raphael Onyedika, Ferran Jutgla en Antonio Nusa al werden gelinkt aan buitenlandse clubs. Al blijft die laatste mogelijk toch nog één seizoen voetballen in onze competitie.

Mandela Keita, Royal Antwerp FC
Waar we ook flink wat vertrekkers kunnen verwachten, is bij Antwerp. De Laet is al een zekere vertrekker, Keita is de volgende pion die de club kan verlaten. De middenvelder kan het voorbeed volgen van Arthur Vermeeren en de stap richting het buitenland zetten. Moet wel eerst nog definitief worden overgenomen van Oud-Heverlee Leuven, maar zal daarna meteen de volgende stap kunnen zetten.

Is hij ook de enige vertrekker bij Antwerp? Die kans is klein. Ook Jean Butez en Michel-Ange Balikwisha werden al meermaals gelinkt aan buitenlandse clubs, terwijl ook Zeno Van den Bosch zich in de kijker heeft gespeeld. Daarnaast zullen huurlingen zoals Owen Wijndal, Soumaïla Coulibaly, Eliot Matazo en Chidera Ejuke niet langer bij de club blijven.

Francis Amuzu, RSC Anderlecht
De volgende Anderlecht-pion die andere oorden kan opzoeken is Amuzu. Recent nog gelinkt aan Nottingham Forest en OGC Nice, maar een miljoenenbod werd toen geweigerd door de Brusselaars. Dat zal deze zomer niet gaan gebeuren.

Hij kon in de zomer van 2022 nog zo'n acht miljoen euro opleveren, nu zal dat toch enkele miljoenen euro's minder zijn. Jaren gezien als één van de grote talenten en toont bij vlagen ook momenten van klasse, maar helemaal ontbolsteren wist hij niet te doen bij Anderlecht. Misschien kan een nieuwe stap daarbij helpen? Het is alvast uitkijken naar zijn volgende stap.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.