VP Elftal van het Jaar in de Challenger Pro League

VP Elftal van het Jaar in de Challenger Pro League: drie 'Mannekens van 't Kiel' in XI

25 mei om 08:30
Laatste update: 25 mei om 08:30

De Challenger Pro League zit er alweer op. Met Beerschot en FCV Dender EH kennen we de kampioen en de vicekampioen uit onze Belgische tweede klasse. Zij mogen volgend seizoen hun geluk beproeven in de Jupiler Pro League. Lommel moet nog met KV Kortrijk uitvechten wie volgend seizoen het laatste plekje in eerste klasse mag innemen, al hebben De Kerels al een streepje voor na een 0-1 overwinning in de heenwedstrijd. Bij Voetbalprimeur.be maakten we ondertussen wel al het Elftal van het Jaar in de Challenger Pro League. 

Justin Heekeren - Patro Eisden Maasmechelen
Ondanks Dender-doelman Xavier Gies met 11 stuks de meeste clean sheets achter z'n naam mocht schrijven, valt de keuze hier op Patro-doelman Justin Heekeren. Coach Stijn Stijnen ging ten rade bij z'n goede vriend Karel Geraerts, met de vraag of hij geen goede doelman op overschot had. Zo werd de 23-jarige Duitser sinds januari gehuurd van Schalke 04, met als doel meer wedstrijdervaring op te doen in de Challenger Pro League. Heekeren stond daarom 'slechts' 12 duels in doel, maar hield daarin maar liefst 8 keer z'n netten schoon. Benieuwd of hij volgend seizoen z'n kans krijgt bij de Duitse traditieclub. 

Stefano Marzo - FCV Dender EH
Ondanks hij in het verleden bij al bij Lokeren speelde, is Stefano Marzo met 107 duels in de Eredivisie vooral bij onze noorderburen bekend. Toch kan hij nu op z'n 33 erg knappe statistieken voorleggen bij FCV Dender. Marzo gaf het afgelopen seizoen 7 assists en maakte daarnaast zelf ook 3 doelpunten. Z'n contract loopt volgende maand af in Denderleeuw, maar met zo'n statistieken zal het voor Marzo waarschijnlijk niet erg moeilijk worden om bij Dender - of elders - een nieuw contract te versieren, lijkt ons. 

Benoït Nyssen - RFC Luik
Ook RFC Luik kan - samen met de andere nieuwkomer in de Challenger Pro League, Patro Eisden - terugblikken op een sterk eerste seizoen in onze tweede klasse. Rechtsachter Benoît Nyssen was meermaals dé uitblinker bij Luik het afgelopen seizoen. Zowel verdedigend als aanvallend stond de 26-jarige week in week uit z'n mannetje. Nyssen kon het afgelopen seizoen 5 assists achter z'n naam schrijven en deed daarnaast maar liefst 6 keer de netten trillen. Een erg knappe statistiek voor de rechtsachter, die z'n plek in dit 'Elftal van het Jaar' meer dan verdiend heeft. 

Apostolos Konstantopoulos - Beerschot
Apostolos Konstantopoulos maakte in de zomer van 2021 de overstap van het Griekse Panetolikos. Na een ietwat moeizamere start is de 21-jarige Griek uitgegroeid tot dé rots in de branding bij de Beerschot-verdediging. Nog meer dan Hervé Matthys of Derrick Tshimanga, die het ook lang niet slecht deden het afgelopen seizoen. Naast z'n solide verdedigende werk, kon Konstantopoulos ook drie keer de netten doen trillen én drie assists afleveren. Het is geen verrassing dat de Griek zich dankzij z'n keiharde (maar faire) verdedigingsstijl in de harten van de Beerschot-supporters gespeeld heeft.

Tom Reyners - Beerschot
Samen met Derrick Tshimanga maakte Tom Reyners afgelopen zomer transfervrij de overstap van SK Beveren naar Beerschot. Allebei speelden ze een belangrijke rol in het behalen van de titel, al was Reyners toch wel de uitblinker afgelopen seizoen. De ex-jeugdspeler van KRC Genk deed dit seizoen 10 keer de netten trillen en kon daarnaast 4 keer een ploegmakker bedienen met een assist. De polyvalentie van Reyners was ook meermaals een troef voor de Mannekens van 't Kiel, al was hij duidelijk het meest efficiënt vanop de rechterflank. Beerschot zal zonder twijfel ook volgend seizoen in de Jupiler Pro League rekenen op z'n technisch begaafde aanvaller. 

Gaëtan Hendrickx - KMSK Deinze
Voor wie het Belgische voetbal gevolgd heeft de afgelopen jaren, is Gaëtan Hendrickx uiteraard al lang geen onbekende naam meer. De ex-speler van onder andere KV Kortrijk en Sporting Charleroi was het afgelopen seizoen een echte rots in de branding bij Deinze. De assistleider was in 30 competitiewedstrijden maar liefst 19 keer betrokken bij een doelpunt, met 4 goals en 15 assists. Deinze eindigde derde en greep dus nét naast de promotie, maar de troepen van Hans Somers zullen ongetwijfeld ook volgend seizoen maar al te graag hun kapitein in de rangen houden. 

Lennard Hens - FCV Dender EH
Lang leek Lennard Hens op weg te zijn om het seizoen af te ronden als assistleider. Uiteindelijk werd hij nog wel voorbijgestoken door Hendrickx, die er 15 afleverde. Desondanks kan de kapitein van Dender met 11 assists en 4 doelpunten terugblikken op een erg sterk seizoen. In de wintermercato werd z'n naam even genoemd bij SK Beveren, maar uiteindelijk bleef Hens bij Dender. De juiste keuze, zo bleek.

Thibaud Verlinden - Beerschot
Naast Reyners mocht ook Thibaud Verlinden niet ontbreken in dit selecte lijstje. De 24-jarige linksbuiten was zonder twijfel een van de meest technisch onderlegde spelers van de Challenger Pro League en het blijft nog maar de vraag of hij volgend seizoen nog bij Beerschot zal spelen. De voormalig jeugdspeler van Stoke City was betrokken bij 15 doelpunten, met 5 doelpunten en 10 assists en speelde zo een gigantische rol in het kampioenschap op 't Kiel. Dat is uiteraard ook andere clubs niet ontgaan. Na Schalke 04 en een resem aan Engelse tweedeklassers, zou ook Union Saint-Gilloise een oogje laten vallen hebben op Verlinden. 

Bruny Nsimba - FCV Dender EH
Het was toch een kleine verrassing, toen Nsimba van Beveren naar Dender verhuisde afgelopen zomer. Dat hij daarmee de juiste keuze maakte, is achteraf wel gebleken. Terwijl SKB zich moet opmaken voor een nieuw seizoen in de Challenger Pro League, speelde Nsimba een cruciale rol in de promotie van Dender. In 28 competitiewedstrijden onder Timmy Simons, was de 24-jarige Belg met Angolese roots goed voor 14 doelpunten en 2 assists. Benieuwd of hij zich ook volgend seizoen in de Jupiler Pro League in de kijker zal spelen. 

Goduine Koyalipou - SK Beveren
Na Daniel Maderner in 2021-2022 en Thierno Barry in 2022-2023 heeft SK Beveren opnieuw de topschutter van de Challenger Pro League in de rangen lopen. Ondanks de Leeuwen er niet echt in geslaagd zijn om het scorend vermogen van de vertrokken Barry, Maderner, Mbokani, Nsimba en Ribeiro Costa waardig te vervangen, was de transfer van Goduine Koyalipou echt wel een schot in de roos. Koyalipou kwam afgelopen zomer transfervrij over van het Zwitserse Lausanne-Sport en was in z'n eerste seizoen op Belgische bodem meteen goed voor 16 doelpunten. Naast zijn scorend vermogen speelde hij zich in de harten van de Geel-Blauwe supporters door z'n altijd uitstekende werkkracht. 

Zalán Vancsa - Lommel SK
Of Lommel SK uiteindelijk naar de Jupiler Pro League zal promoveren is nog onzeker, maar het kan alleszins terugblikken op een erg sterk seizoen. Dat kan ook gezegd worden van de 19-jarige Zalán Vancsa. De technisch begaafde flankspeler maakte maar liefst 12 doelpunten en 5 assists en was zo erg belangrijk in de vierde plaats van Lommel SK. Het leverde Vancsa nét geen EK-ticket met Hongarije op, al staat hij wel op de reservelijst. Of Lommel nu in de Jupiler Pro League of de Challenger Pro League speelt volgend seizoen, het zal hoogstwaarschijnlijk geen beroep meer kunnen doen op de winger. Volgens z'n vader heeft de 'City Group' laten weten dat de talentvolle winger België hoe dan ook zal verlaten.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.